Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας – Συνοικία των Εξοχών

Στην λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας θα απολαύσετε έναν αριστοκρατικό περίπατο στην λαμπρότητα του παρελθόντος. Οι εντυπωσιακές επαύλεις και τα αρχοντικά που θα δείτε κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας εδώ, αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική και τον πλούτο μιας άλλης εποχής, συγκεκριμένα αυτής του Μεσοπολέμου.

Δείτε ακόμα: Βολτάρουμε στον πιο φημισμένο δρόμο της Θεσσαλονίκης και ανακαλύπτουμε τα πιο hot στέκια!

Καθώς θα περνάτε δίπλα από τις μεγαλοπρεπείς βίλες, που αποτελούσαν τις εξοχικές κατοικίες των πλουσίων και της κοινωνικής ελίτ, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για την πιο εξευρωπαϊσμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ήταν η πρώτη συνοικία που δεν υπήρχε διαχωρισμός ανά εθνικότητα, καθώς τα κριτήρια ήταν καθαρά οικονομικά και κοινωνικά. Οι ιδιοκτήτες έχτιζαν τα σπίτια τους στα διεθνή πρότυπα του εκλεκτικισμού και έτσι δημιουργήθηκαν επαύλεις στα νεοαναγεννησιακά πρότυπα και σε αυτά του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, που προτιμούσαν οι Εβραίοι ιδιοκτήτες.

Παρότι η εικόνα της εγκατάλειψης φαίνεται πια στους αφρόντιστους κήπους και στις ρωγμές των τοίχων, κανείς δεν αμφισβητεί πως πρόκειται για αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Τα εναπομείναντα αριστοκρατικά κτήρια και οι επαύλεις λειτουργούν σήμερα ως μουσεία ή εκθεσιακοί χώροι, ενώ όλα έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία.

To know

Οι βίλες που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η Βίλα Καπαντζή, όπου από το 1997 μέχρι και σήμερα στεγάζεται το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και φιλοξενεί κυρίως εικαστικές εκθέσεις (Δευτ. κλειστά, Τρ.-Κυρ. 10:00-18:00, είσοδος ελεύθερη, www.miet.gr) και η Βίλα Μοδιάνο που το 1970 παραχωρήθηκε στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (καθημερινά, 09:00-15:30, Τετάρτη 09:00-21:30, Πέμπτη κλειστό).

Δείτε ακόμα: Κάνουμε βόλτα στις ατμοσφαιρικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης!

Πηγή: Best in Travel Thessaloniki 2019

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Θεσσαλονίκη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ