Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
32.1 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΑχαΐαςΚαλάβρυταΚαλάβρυτα: Οδηγός επιβίωσης από τους experts!

Καλάβρυτα: Οδηγός επιβίωσης από τους experts!

Τι «παίζει»  στα Καλάβρυτα και τι  εκπλήξεις επιφυλάσσει το Χιονοδρομικό; Σε ποια αξιοθέατα πρέπει να αφιερώσω χρόνο και πώς μπορώ να οργανώσω καλύτερα την επίσκεψή µου;

Επίσης, ανακαλύψτε τα καλύτερα στέκια στα Καλάβρυτα για να απολαύσετε το φαγητό σας!

- Advertisement -

Οι απαντήσεις και όλα όσα πρέπει να μάθεις για τον δημοφιλή χειμερινό προορισμό ακολουθούν σε έναν οδηγό… για κάθε επισκέπτη!

Ρεπορτάζ-κείμενο: Τίτη Βελοπούλου ([email protected])

Τα Καλαβρυτα είναι ένας χειμερινός προορισμός που καταφέρνει να συνδυάσει φυσικό κάλλος, ιστορικότητα, αξιοθέατα, δραστηριότητες, ένα από τα αρτιότερα χιονοδρομικά κι όλα αυτά σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα.

Συνήθως τα πρωινά, ντόπιοι και επισκέπτες δίνουν ραντεβού πάνω στο βουνό, ενώ µετά τις 16:00 οι δρόµοι αρχίζουν και αποκτούν πάλι κίνηση, µε τους χιονοδρόµους να κατακλύζουν τα cafes και τις ταβέρνες. Κάθισε αναπαυτικά µπροστά στο τζάκι, χαλάρωσε µε ένα ζεστό κρασί ή µια αρωµατική σοκολάτα και άσε την υπόλοιπή µέρα να κυλήσει χαλαρά, µέχρι το επόµενο πρωί που θα πάρεις και πάλι το δρόµο προς την… κορυφή!

Tι µπορώ να κάνω στα Καλάβρυτα;

Με το που φτάνεις στο χωριό, σε καλωσορίζει ο ιστορικός σταθµός του Οδοντωτού, ενώ όλη η ζωή κινείται γύρω από τον πλακόστρωτο πεζόδροµο της 25ης Μαρτίου, όπου συγκεντρώνονται cafes, ταβέρνες και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα.

Οδοντωτός Σιδηρόδροµος – Σήµα κατατεθέν των Καλαβρύτων

kalavryta

Έργο της κυβέρνησης Χ. Τρικούπη, πρόκειται για τον στενότερο Οδοντωτό της Ευρώπης και τον µοναδικό στην Ελλάδα. Εντοπίζεται ιστορικά στο 1896 κι υπήρξε πρωτοποριακό, για την εποχή του, έργο. Ξεκινώντας τη διαδροµή του από το Διακοφτό και τερµατίζοντας στα Καλάβρυτα (23 χλµ.), διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, άλλοτε µέσα από σήραγγες, άλλοτε δίπλα στο ποτάµι, χαρίζοντας µια διαδροµή εξαιρετικής φυσικής οµορφιάς.

Οδοντωτός Σιδηρόδροµος Καλάβρυτα

Καθηµερινά υπάρχουν 3 δροµολόγια (5 τις αργίες και τα Σ/Κ) και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 60′. Από Διακοφτό τα δροµολόγια είναι στις 09:05, 11:30, 14:05 και 12:49, 15:30 αργίες και Σ/Κ, ενώ από τα Καλάβρυτα στις 10:17, 12:43, 15:28 και 14:03, 17:23 αντίστοιχα. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που πραγµατοποιούν µέρος της διαδροµής µε το τρένο και το υπόλοιπο µε τα πόδια. Ειδικά το κοµµάτι από το χωριό Ζαχλωρού µέχρι τα Νιάµατα είναι µαγευτικό!

Εισιτήρια: 9,50€/19€ µετ’ επιστροφής και 50% τα παιδιά.(Σταθµός Καλαβρύτων, τηλ. 26920 22245) www.odontotos.com

Δηµοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος

Εκτός από τον ιστορικό σταθµό του Oδοντωτού, που σε καλωσορίζει στην πόλη, υπάρχουν πολλά σηµαντικά σηµεία ενδιαφέροντος. Το κτήριο του Δηµοτικού Σχολείου, το οποίο στις 13 Δεκεµβρίου 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερµανούς, είναι ένα από αυτά, καθώς σήµερα στεγάζει το Δηµοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος.

Δηµοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος

Στις 5 αίθουσές του φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό, αντικείµενα και βίντεο, µε αφηγήσεις από την προπολεµική εποχή µέχρι και το Ολοκαύτωµα. Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. από τις 10:00-17:00. (Συγγρού 1-5, τηλ. 26920 23646, www.dmko.gr)

Αρχοντικό της Παλαιολογίνας

Αρχοντικό της Παλαιολογίνας

Συνεχίζουµε µέσα στην πόλη και σε έναν παράλληλο της κεντρικής 25ης Μαρτίου το βλέµµα κεντρίζει το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Χρονολογείται στο 1440 κι αποτελεί σηµαντική πολιτιστική παρακαταθήκη. Σήµερα είναι ένας πολυχώρος δραστηριοτήτων για συνέδρια, ηµερίδες, συναντήσεις, διαλέξεις, προβολές, ενώ φιλοξενεί µόνιµες και περιοδικές εκθέσεις.

Ράχη του Καπή

Ράχη του Καπή, Καλάβρυτα

Δεν υπάρχει επισκέπτης στα Καλάβρυτα που να µην έχει περάσει από τον Τόπο Θυσίας. Στο δρόµο προς το Χιονοδροµικό, µόλις 500 µ. ανατολικά του κέντρου, βρίσκεται η Ράχη του Καπή, όπου οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν στις 13 Δεκεµβρίου 1943 από τους Γερµανούς κατακτητές οι άνδρες 14 χρόνων και πάνω. Ο µεγάλος σταυρός στο σηµείο υπενθυµίζει την τραγική αυτή µέρα της Ιστορίας, ενώ περιµετρικά ορθώνονται επιβλητικές στήλες, όπου έχουν αποτυπωθεί τα ονόµατα των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

Στο Σπήλαιο των Λιμνών

Σπήλαιο των λιμνών, Καλάβρυτα

Στο χωριό Καστριά (2 χλμ. πριν μπούμε στο χωριό), σε απόσταση περίπου 17 χλµ. από τα Καλάβρυτα, θα σταµατήσεις οπωσδήποτε στο Σπήλαιο των Λιµνών. Αποτελεί ένα σπάνιο δηµιούργηµα της φύσης, µε σχηµατισµούς από σταλακτίτες και µυστηριώδεις διαδρόµους ή στοές. Ωστόσο, αυτό που δεν συναντάς αλλού, είναι τις αλλεπάλληλες, κλιµακωτές λίµνες του.

Είναι ένα σπήλαιο, το οποίο έχει την παγκόσμια αποκλειστικότητα να φιλοξενεί στα σπλάχνα του 13 ολόκληρες λιμνούλες, το δε χειμώνα, που λιώνουν τα χιόνια, το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες!

Η αξιοποίησή του άρχισε το 1981 από τον Ε.Ο.Τ., ενώ από το 1990 λειτουργεί η τουριστική διαδροµή µέσα σε αυτό, µήκους 500 µ. Η θερμοκρασία παραμένει όλο το χρόνο σταθερή, γύρω στους 16° C με 17° C.

Καθηµερινά από τις 09:30-16:30 και 09:00-17:00 (Σ/Κ). Εισιτήρια: €9, €4,50 (µειωµένο). (Tηλ. 26920 31001, 31633, www.kastriacave.gr) Α ναι, και κάτι ακόμη: ας σταματήσουμε επιτέλους να ρίχνουμε κέρματα στις λιμνούλες, είναι μια εντελώς ανόητη συνήθεια!

Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας

Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας

Πέντε χλµ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων οφείλεις να επισκεφθείς και την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Άρχισε να οικοδοµείται το 961 και το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων, µε την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωµοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερµανό.

Τον Δεκέµβριο του 1943 τα ναζιστικά στρατεύµατα έκαψαν και λεηλάτησαν τη µονή, εκτελώντας τρεις µοναχούς που δεν είχαν εγκαταλείψει το µοναστήρι. Εκεί φυλάσσεται το Λάβαρο, η πρώτη δηλαδή σηµαία του Ελληνικού Έθνους [Καθηµερινά από τις 10:00-13:00 & 15:00-16:00 (χειµερινό ωράριο, τηλ. 26920 22363)].

Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Στο δρόµο για τα Καλάβρυτα (10 χλµ.), πέρασε από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Χτισµένη σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, σε έναν άγριο βράχο ύψους 120 µ., στην είσοδο µιας φυσικής σπηλιάς, διαθέτει µεγάλο πλούτο κειµηλίων, µεταξύ των οποίων εξαιρετική θέση κατέχει η εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Καθηµερινά από τις 08:00-13:00 & 14:00-δύση του ηλίου. (Τηλ. 26920 23130)

Στο χωριό Κάτω Λουσοί μπορείς να θαυμάσεις τον Πύργο του Πετμεζά.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

χιονοδρομικό, Καλάβρυτα

Το Χιονοδροµικό Καλαβρύτων είναι τοποθετηµένο στη ΒΔ πλευρά του Χελµού, 14 χλµ. από τα Καλάβρυτα και σε υψόµετρο που κυµαίνεται από τα 1.700 µέχρι τα 2.340 µ. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1988 κι είναι εξοπλισµένο µε 7 αναβατήρες και 12 πίστες όλων των κατηγοριών.

To ski pass κοστίζει 20€, μετά τις 13:00, ωστόσο, η τιµή µειώνεται στα 15€. Ακόµη, µπορείς να νοικιάσεις εξοπλισµό για σκι και snowboard ( 20€/15€) από το κατάστηµα του Χιονοδροµικού. Ανοιχτά από τον Δεκέµβριο µέχρι τον Απρίλιο (εξαρτάται από τον καιρό) από τις 09:00 έως τις 16:00. (Τηλ. 26920 24451-2, www.kalavrita-ski.gr)

Τι  περιµένει τους επισκέπτες του Χιονοδροµικού;

Πρόταση από το Χιονοδροµικό είναι η λειτουργία της πίστας για tubes! To Τubes Park είναι το µεγαλύτερο στο είδος του στη χώρα µας και απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να παίξουν µε το χιόνι, να γλιστρήσουν πάνω στο λόφο µε τις ειδικές σαµπρέλες, να νιώσουν την αδρεναλίνη τους να ανεβαίνει στα ύψη! Θα το εντοπίσετε πίσω από τα εκδοτήρια.

Από κει και πέρα -ήδη από πέρσι- λειτουργεί το Snow Park, στη θέση Βαθιά Λάκκα, το µοναδικό snowboard πάρκο στην Ελλάδα για άλµατα που κόβουν την ανάσα. Τέλος, το BigAirBag, µία παραλλαγή των φουσκωτών στρωµάτων που χρησιµοποιούν οι επαγγελµατίες κασκαντέρ, µε διαστάσεις 10×15 µ., τοποθετείται µπροστά από το άλµα και δέχεται όλες τις… απότοµες προσγειώσεις. Κάνε τα άλµατά σου µε τον πιο ασφαλή τρόπο, εκµηδενίζοντας την πιθανότητα τραυµατισµών και ατυχηµάτων. (Θέση Βαθιά Λάκκα στα 1850 µ. υψόµετρο, χρήση δωρεάν)

χιονοδρομικό, Καλάβρυτα

Υπάρχει ski bus από την Αθήνα;

Φέτος εγκαινιάστηκε λεωφορείο που ξεκινάει από την Αθήνα και σε µεταφέρει µέχρι το Χιονοδροµικό, κάθε Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ. & Κυρ. (€15 µε επιστροφή ή €25 µαζί µε το εισιτήριο για το Χιονοδροµικό -κάνει µόνο µία στάση στην Κόρινθο). Τα λεωφορεία ξεκινούν από τις 04:40 (στον Τροχονόµο Κηφισιάς) και φτάνουν στο Χιονοδροµικό γύρω στις 08:45.

Δροµολόγια εκτελούνται και από την Πάτρα 3 φορές την εβδοµάδα (Τετ., Παρ. και Κυρ.) µε κόστος €12 και €25 αντίστοιχα. (Πληροφορίες και κρατήσεις:www.kalavrita-ski.gr)

Πού µπορώ να απευθυνθώ για µαθήµατα ski/snowboard;

Yπάρχουν αρκετές σχολές µε έµπειρους καθηγητές που µπορούν να σε µυήσουν στα µυστικά του βουνού. Το 4 Seasons Outdoor, µε βάση πάνω στο βουνό, για παράδειγµα, διαθέτει µια οµάδα ικανών εκπαιδευτών που θα σε κάνουν expert! Το ατοµικό µάθηµα θα σου κοστίσει €35-40/ώρα, ενώ υπάρχουν ειδικά πακετάκια για group 2-4 ατόµων που είναι πολύ πιο οικονοµικά.

Eκτός από µαθήµατα σκι/snowboard, το 4 Seasons εξειδικεύεται και σε άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως trekking/hiking, canoeing, rafting, river trekking και mountain bike, που ενδείκνυνται για όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ διοργανώνει και το νέο απολαυστικό άθληµα orienteering (κιν. 6936 712829, www.4seasons-outdoor.gr).

χιονοδρομικό, Καλάβρυτα

Από πού µε συµφέρει να νοικιάσω εξοπλισµό;

Καταστήµατα µε εξοπλισµό σκι/snowboard θα βρεις στο δρόµο για Καλάβρυτα, µέσα στην πόλη και στο Χιονοδροµικό. Η διαφορά είναι ότι στα καταστήµατα στην πόλη οι τιµές ενοικίασης είναι πιο χαµηλές και δεν έχει πολύ κόσµο. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι πρέπει να µεταφέρεις τον εξοπλισµό σου µε το αυτοκίνητο, οπότε αν είστε πολλά άτοµα, ίσως υπάρχει πρόβληµα χώρου.

Οι τιµές στα µαγαζιά στην πόλη κυµαίνονται στα €10-12, ενώ στο Χιονοδροµικό ξεκινούν από €15 και φτάνουν και τα €20. Εξοπλισµό σκι µπορείς να βρεις στoν Κλαουδάτο (τηλ. 26920 22287) στο Ski Time Center (τηλ. 26920 22030) και στο Alpine Ski Shop (τηλ. 26920 24314).

Η καλύτερη, ωστόσο, πρόταση, µε τεράστια ποικιλία τόσο σε προϊόντα ενοικίασης όσο και λιανικής, για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα είναι το Ski bill και το… αδελφάκι του 360 Sixty the Snowboard Shop, λίγο πριν προσεγγίσεις την πόλη.

Με τεράστια εµπειρία, που µετρά πάνω από 20 χρόνια, πρόκειται για ένα προσεγµένο ευρύχωρο µαγαζί, απ’ όπου µπορείς να νοικιάσεις εξοπλισµό σκι/snowboard σε εξαιρετικές τιµές, ενώ υπάρχει ευρεία γκάµα σε αξεσουάρ για χειµερινό ντύσιµο για όλες τις ηλικίες (σκουφάκια, γάντια, µπουφάν κ.λπ.). To σηµαντικό είναι οι αποκλειστικές συνεργασίες µε τις top εταιρείες του είδους (Σεπ.-Απρ. καθηµερινά από το πρωί.) Στο χώρο υπάρχει δυνατότητα και για επισκευή εξοπλισµού. Ενηµερώσου για τις εποχιακές προσφορές! (Τηλ. 26920 23027, κιν. 6937 477222, www.skibill.gr)

Πού µπορώ να ενηµερωθώ για την κατάσταση στις πίστες;

Δηµιουργήθηκε στο σταθµό του Οδοντωτού ειδικό κιόσκι που δίνει πληροφορίες όσον αφορά στο Χιονοδροµικό και φιλοδοξεί να παρέχει στον κόσµο κάρτες για να αποφεύγει τις ουρές στα εκδοτήρια. Εναλλακτικά, επικοινώνησε απευθείας µε το Χιονοδροµικό (τηλ. 26920 24451-2, www.kalavrita-ski.gr).

Τι επιλογές έχω για καφέ;

Μπορεί οι επιλογές να µην είναι πολλές, όµως σίγουρα είναι πολύ προσεγµένες και τα cafes προσφέρουν µεγάλη γκάµα σε ροφήµατα που είναι ό,τι πρέπει για να σε τονώσουν µετά από µια δύσκολη µέρα στο βουνό. Ως κλασικό meeting point έχει καθιερωθεί πλέον το Montana Cafe στην κεντρική πλατεία. Αρχικά θα θαυµάσεις το πετρόκτιστο κτήριο που το στεγάζει, αλλά αυτό που θα σου κάνει µεγαλύτερη εντύπωση είναι οι άνετοι καναπέδες του.

Γι’ αυτό όµως για το οποίο υπερηφανεύεται είναι η µεγάλη γκάµα σε σπάνιες ποικιλίες καφέ, ενώ δεν λείπουν οι ζεστές σοκολάτες και τα σπιτικά γλυκά της µαµάς, µε best sellers την καρυδόπιτα και το γαλακτοµπούρεκο. Κατά τη διάρκεια της ηµέρας µπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα σνακ, ενώ το βράδυ τα ρακόµελα, οινόµελα και τσίπουρα είναι must. Oι πιο απαιτητικοί επιλέγουν το special cocktail Μontana µε βάση το amaretto. Καθηµερινά από τις 08:00 (Πλ. Πετµεζαίων, τηλ. 26920 22444)

kalavryta

Mια εξίσου δυνατή πρόταση είναι το bistro cafe Valsamo, απέναντι από το Δηµοτικό Μουσείο. Ο κατάλογός του σίγουρα θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα, µε τις δεκάδες επιλογές σε ζεστά ροφήµατα, ποικιλίες σε special τσάι, βότανα και αρωµατικούς καφέδες που δεν βρίσκεις εύκολα! Αν σου αρέσει η κανέλα, µη χάσεις το Christmas Sencha Clause. Τώρα αν πεινάσεις, η χειροποίητή του πίτσα, που ψήνεται εκείνη την ώρα, είναι ό,τι καλύτερο. Καθηµερινά από τις 08:30-όσο πάει (πεζόδροµος, τηλ. 26920 24470).

Τέλος, για fondeu σοκολάτας και τεράστια ποικιλία σε γλυκούς πειρασµούς, όλοι οι δρόµοι οδηγούν στο bistrot Chocolaterie. Καθηµερινά από τις 16:00 (Αγ. Αλεξίου 23, τηλ. 26920 22268). Προσεγµένο χώρο θα βρεις και στη Χόβολη, στον κεντρικό πεζόδροµο (τηλ. 26920 29206).

Πού να διασκεδάσω;

Επιλογές υπάρχουν για όλα τα γούστα. Μπορείς να ξεκινήσεις για ένα πρώτο ποτό στο Σκηνικό. Το µικροσκοπικό µπαράκι της Ευθυµίας και του Γιώργου, στο τέρµα της 25ης Μαρτίου, είναι πάντα γεµάτο και ροκάρει εδώ και 21 χρόνια. Ανοιχτά Πέµ.-Σάβ. από τις 21:30 (τηλ. 26920 22407).

Διαχρονικό σηµείο συνάντησης είναι εδώ και 24  χρόνια και ο Μύλος, που στεγάζεται σε παλιό αλευρόµυλο. Το πρώτο bar που άνοιξε στα Καλάβρυτα καλά κρατεί µε ξένη και ελληνική µουσική. Ενώ η διάθεση των θαµώνων του ανεβάζει τη θερµοκρασία στα ύψη. Καθηµερινά από τις 21:30. (Κ. Φάσσου & Π. Πόλκα, κιν. 6945 987624).

Τι να αγοράσω πριν φύγω από τα Καλάβρυτα;

Tα περισσότερα καταστήµατα µε τοπικά προϊόντα συγκεντρώνονται στον κεντρικό πεζόδροµο και «φλερτάρουν» µε τις αισθήσεις σου. Χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, τυροκοµικά, βότανα, µέλι και ό,τι άλλο µπορείς να φανταστείς θα το βρεις εκεί.

Καλάβρυτα πεζόδρομος

Από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το ντόπιο γλυκό κουταλιού ροδοζάχαρη και η πατρινή Τεντούρα (ηδύποτο µε βάση την κανέλα). Τσάι Ερύµανθου, ελατίσιο µέλι, τυροκοµικά προϊόντα (όπως φρουµαέλα) και µεγάλη ποικιλία σε βότανα φιγουράρουν στα ράφια του προσεγµένου Παντοπωλείου… Γεύσεων (τηλ. 26920 29059). Ο Χελµός (τηλ. 26920 22697,www.helmos.com), από την άλλη, ειδικεύεται στα χειροποίητα ζυµαρικά που κατασκευάζονται στο εργαστήριό του.

kalavryta

Πού µπορώ να απευθυνθώ για να οργανώσω την επίσκεψή µου στα Καλάβρυτα;

Μπορείς να ενηµερωθείς για τα πάντα στο ολοκαίνουριο Κalavrita Mountain Travel. Τόσο ο Βασίλης όσο και η Ιωάννα µπορούν να οργανώσουν πακέτα εκδροµών στα Καλάβρυτα αλλά και στη γύρω περιοχή, προσαρµοσµένα στις δικές σου ανάγκες. Από σκι, πεζοπορίες και ποδηλασίες µέχρι rafting και πτήση µε ελικόπτερο, σίγουρα θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Αναλαµβάνουν επίσης να βρουν και να σου προτείνουν λύσεις για διαµονή και εστίαση. (Τηλ. 26920 23050, κιν. 6942 840596, 6948 876175, www.kmt.gr)

Τι είναι το orienteering;

Eίναι ένα νέο άθληµα που κάνει θραύση στη βόρεια Ευρώπη και µπορείς να το χαρείς και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται για µια µοναδική εµπειρία, µε τους συµµετέχοντες να αναλαµβάνουν να συνεργαστούν καλά µεταξύ τους και µε τη χρήση χαρτών και πυξίδων να βρουν όλους τους σταθµούς ελέγχου µέσα στο δάσος, µέχρι να φτάσουν στο τέλος της διαδροµής. Το συγκεκριµένο παιχνίδι εξασκεί ιδιαίτερα την αίσθηση του προσανατολισµού και αναπτύσσει την οµαδικότητα. Για πληροφορίες, απευθύνσου στο Kalavrita Mountain Travel (τηλ. 26920 23050, κιν. 6942 840596, 6948 876175) και στο Four Seasons (κιν. 6936 712829, www.4seasonsoutdoor.gr).

Πότε να ξαναέρθω;

Μπορεί το Χιονοδροµικό να αποτελεί τον κατεξοχήν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, όµως είναι σηµαντικό να θυµάσαι ότι τα Καλάβρυτα είναι ένα µέρος που χάρη στην κοντινή του απόσταση από την Αθήνα, του ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους αλλά και της πληθώρας σηµαντικών αξιοθέατων, δύναται να προσελκύσει τουρισµό όλες τις εποχές του χρόνου. Αφορµή µπορεί να δώσουν οι εκδηλώσεις κάθε 21 Μαρτίου, οπότε και γίνεται η αναπαράσταση της µάχης για την απελευθέρωση της πόλης. Για τους φυσιολάτρες, έναν καλό λόγο µπορεί να αποτελέσει και το πέρασµα του φαραγγιού του Βουραϊκού κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου.

Πώς να φτάσω;

Οδικώς. Τα Καλάβρυτα απέχουν 216 χλµ. από την Αθήνα (2-2,5 ώρες).  Mέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών ακολουθείς την έξοδο για Διακοφτό-Καλάβρυτα. Από εκεί ο δρόµος είναι ανηφορικός µε στροφές (15΄). Εναλλακτικά, µπορείς να πας µε τα καθηµερινά δροµολόγια του ΚΤΕΛ. Αναχωρήσεις καθηµερινά στις 09:40 και επιπλέον στις 14:30 (µόνο Κυρ.). Εισιτήριο: €16,70. (Τηλ. 26920 22224)

Υπάρχει chalet στο Χιονοδροµικό;

Φυσικά. Είτε κάνεις σκι, είτε όχι, µπορείς να χαλαρώσεις στο Chalet (όσο και το υψόµετρο) µε µια σοκολάτα ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, δίπλα στις πίστες (καθηµερινά από τις 08:30-16:30) (τηλ. 26920 28904, https://www.kalavrita-ski.gr/chalet). Μάλιστα εκτός του ότι την εκµετάλλευσή του ανέλαβε το Χιονοδροµικό, ρίχνοντας τις τιµές έως και 10%, πλέον εδώ µπορείς να γευτείς εκλεκτές σούπες και διάφορα πιάτα που επιµελείται ο σεφ Κώστας Μυλωνάς. Chalet λειτουργεί και πάνω στις πίστες, στη θέση  Βαθιά Λάκκα.

Tι είναι το Αll inclusive Ski Kalavrita;

Το Χιονοδροµικό ένωσε τις δυνάµεις του µε τοπικούς επιχειρηµατίες των Καλαβρύτων και παρουσιάζει το Αll inclusive Ski Kalavrita, µια ολοκληρωµένη εµπειρία σκι που τα παρέχει όλα. Το πακέτο πωλείται on-line (αλλά και σε εξειδικευµένα πρακτορεία) και περιλαµβάνει το ski pass, τη διαµονή µε πρωινό, ένα γεύµα και την ενοικίαση του εξοπλισµού σκι σε εξαιρετικά προνοµιακές τιµές που ξεκινούν από 55€-65€ το άτοµο ανά ηµέρα.

Ισχύει από Δευτ.-Παρ. (Κυρ. βράδυ έως Πέµ. βράδυ) για όλον το χρόνο. Μάλιστα αυτή η θελκτική προσφορά θα συνεχιστεί και την άνοιξη, αντικαθιστώντας το Χιονοδροµικό µε κάποια άλλη εναλλακτική δραστηριότητα στη φύση. (http://www.kalavrita-ski.gr/inclusive)

Υπάρχει βενζινάδικο στο δρόµο για Χιονοδροµικό;

Η απόσταση είναι 14 χλµ. (περίπου 20΄) και δεν θα βρεις βενζινάδικο. Σταθµοί ανεφοδιασµού καυσίµων υπάρχουν µέσα και λίγο µέτρα έξω από τα Καλάβρυτα, όπου αναλαµβάνουν να σου βάλουν και αλυσίδες για το χιόνι, σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη (από €40-140).

Τι να δοκιµάσω οπωσδήποτε;

Το πρωί να αναζητήσεις χειροποίητη τυρόπιτα στο καφεγαλακτοπωλείο Γρι-Γρι, απέναντι από το Δηµοτικό Μουσείο, πάνω στον πεζόδροµο. Μπορεί να θυµίζει παλιό καφενείο, αλλά σίγουρα θα εκτιµήσεις την υπέροχη σφολιάτα του. Εδώ θα βρεις και πολύ καλό γαλακτοµπούρεκο (καθηµερινά από τις 07:00-19:00,τηλ. 26920 22305). Για  λουκουµάδες, τους καλύτερους θα τους γευτείς στο καφενείο του σταθµού. Εξαιρετικά κοκ µε αλευρόκρεµα αναζήτησε στο ζαχαροπλαστείο Ερµείδη (25ης Μαρτίου 34, τηλ. 26920 22346), που λειτουργεί από το 1926.

Στην επιστροφή σου στο χιονοδροµικό κάνε µια στάση στο κιόσκι του Πραξιτέλη, για να κεραστείς ρακόµελο και να προµηθευτείς τοπικό µέλι δικής του παραγωγής (€10/κιλό, ανοιχτός µέχρι τις 17:00). Tέλος, αν σου αρέσουν τα κάστανα, ο καστανάς στην κεντρική πλατεία, απέναντι από τον µητροπολιτικό ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου, θα σου ψήσει τα πιο νόστιµα κάστανα!

Πόσα περίπτερα υπάρχουν και µέχρι τι ώρα µένουν ανοιχτά;

Στα Καλάβρυτα λειτουργούν 5 περίπτερα, που παραµένουν ανοιχτά µέχρι τις 22:00, ενώ το Σαββατοκύριακο κάποια από αυτά λειτουργούν έως τις 02:00 -ειδικά αυτό επί της Εθν. Αντιστάσεως.

agia-lavra-kalavryta

Από πού θα προµηθευτώ εφηµερίδες;

Πάνω στον κεντρικό πεζόδροµο υπάρχουν δύο πρακτορεία που πωλούν περιοδικά και εφηµερίδες (τις έχουν χωρίσει και φέρνουν το καθένα διαφορετικές). Για να τις βρεις όλες, πήγαινε στο περίπτερο έξω από το σταθµό του Οδοντωτού.

Πού µπορώ να ενηµερωθώ για τη διαθεσιµότητα των ξενοδοχείων;

Λειτουργεί στην είσοδο της πόλης Ιnformation Point. Μπορείς να ενηµερώνεσαι αυτόµατα για τη διαθεσιµότητα όλων των ξενοδοχείων της περιοχής, βάζοντάς τους ένα πράσινο φωτάκι.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,288LikesΚάντε Like
88,446 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ