Καρπάθια οδός

Η Καρπάθια οδός, ένα εντυπωσιακό έργο, που όταν παραδοθεί θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη με άλλες 6 χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της σχολής Οικονομικών – Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, η δημιουργία η Καρπάθια οδός πρόκειται για μια διακρατική διακήρυξη – διακυβερνητική συμφωνία που προωθεί το έργο σύνδεσης με αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας και σιδηρόδρομο, από το λιμάνι της Κλάιπεντας στη Λιθουανία μέχρι και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε ποια ελληνική πόλη είναι ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για το 2020;

Η Καρπάθια οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος που μπορεί και θα ενισχύσει τον τουρισμό της Ελλάδας αλλά και να δώσει αύξηση στη δυναμική της χώρας, στον οικονομικό τομέα.

Δείτε το βίντεο με το αναλυτικό ρεπορτάζ:

Διατηρητέα Μνημεία Φύσης θα ανακηρυχθούν τα υπεραιωνόβια πλατάνια στην Θεσσαλονίκη! (video)

Σε διατηρητέα μνημεία της φύσης αναμένεται να ανακηρυχθούν τέσσερα υπεραιωνόβια πλατάνια της Θεσσαλονίκης, κάθε ένα από τα οποία συμπληρώνει αρκετούς αιώνες ζωής.

Τα πλατάνια βρίσκονται στην περιοχή των Κάστρων στην πλατεία Ναυαρίνου, στην οδό Αποστόλου Παύλου, στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, θα συζητηθεί η κήρυξη των πλατανιών σε διατηρητέα μνημεία φύσης. Στόχος του κεντρικού δήμου είναι να προστατεύσει και να διατηρήσει το διηνεκές ως φυσική κληρονομιά για όλη τη περιοχή και τις επόμενες γενιές.

Εκπονήθηκε και μελέτη, μαζί με ειδική έκθεση, για τα πλατάνια από μία ομάδα δασολόγων – περιβαλλοντολόγων και ειδικών επιστημόνων, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι όλα τα πλατάνια βρίσκονται εντός των τειχών της παλιάς πόλης. Μάλιστα, σε αυτό το κομμάτι το οποίος δεν κάηκε το 1917, στην μεγάλη πυρκαγιά.

Σας προτείνουμε για τη διαμονή σας, το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που έχει ήδη 9,8 στην Booking!

Η ηλικία και η κατάσταση τους

Το γηραιότερο από αυτά βρίσκεται στην περιοχή των Κάστρων και είναι ηλικίας 828 ετών. Μετέπειτα, ακολουθούν ο πλάτανος της πλατείας Ναυαρίνου που εκτιμάται στα 310 έτη, της πλατείας Τσιρογιάννη στα 235 έτη και του τούρκικου προξενείου στα 205 έτη.  

Σύμφωνα με τη μελέτη, για τον πλάτανο στα Κάστρα ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι ακραίας επικινδυνότητας. Ενώ το ριζικό σύστημα αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας και τα κλαδιά του αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Για τον πλάτανο στο τουρκικό προξενείο ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι υψηλής επικινδυνότητας. Επίσης και το ριζικό του σύστημα, σε αντίθεση με τα κλαδιά του που αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Μέτριας επικινδυνότητας, όσον αφορά τον κορμό, αλλά και τα κλαδιά του αξιολογήθηκε ο πλάτανος στην πλατεία Τσιρογιάννη. Εν αντιθέσει με αυτόν της πλατείας Ναυαρίνου ο οποίος θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας.

Επίσης, θα σας μαγέψουν οι ατμοσφαιρικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης!

Οι ερευνητές λόγω της σπουδαιότητας τους, προτείνουν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία καθώς και την ανάδειξή τους.

Όπως να περιλαμβάνονται προστατευτικές κατασκευές για τη στήριξη του κορμού αλλά και των κλαδιών του. Να τοποθετηθεί ειδικός φωτισμός και πινακίδες ερμηνείας στις οποίες θααναγράφονται πληροφορίες λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος .

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ