Κάστρο Φαβιέρου - Τακτικούπολη Τροιζηνίας

Μια πτήση πάνω από την ιστορία, πάνω από το κάστρο του Γάλλου φιλέλληνα Φαβιέρου, στην Τακτικούπολη Τροιζηνίας.

Το κάστρο Φαβιέρου, είναι οχυρό του 19ου αιώνα, σε υψόμετρο περίπου 80 μέτρων, πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων, στη στενή λωρίδα γης που συνδέει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο.

Αφού ανακαλύψετε το υπέροχο αξιοθέατο της Τακτικούπολης στην Τροιζηνία, εξερευνήστε και τον Πόρο, τη “μικρή Βενετία” του Αργοσαρωνικού!

Κάστρο Φαβιέρου: Η ιστορία του

Το κάστρο έκτισε το 1826 ο Γάλλος φιλέλληνας στρατηγός Νικόλαος Κάρολος Φαβιέρος (1782-1855). Ο Φαβιέρος οργάνωσε το πρώτο Ελληνικό τακτικό σώμα στρατού (εξ’ού και το όνομα του απέναντι χωριού, Τακτικούπολη). Χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης που είχε κατασκευαστεί τον 5ο αιώνα π.Χ. κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο από τον Αθηναίο στρατηγό Νικία.

Δεν αποκλείεται εδώ να ήταν το κυρίως στρατόπεδο του Φαβιέρου το οποίο προστάτευε η οχύρωση. Η υπόθεση αυτή γίνεται επειδή αυτό που περιγράφεται εδώ ως «κάστρο Φαβιέρου» ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει την τακτική δύναμη της οποίας ηγείτο ο Φαβιέρος.

Πρόκειται για μικρό κάστρο συνολικής έκτασης περί τα 235 τ.μ. Η καλύτερα διατηρημένη πλευρά είναι η νοτιοανατολική πρόσοψη μήκους 20μέτρων που πλαισιώνεται από δύο κυλινδρικούς πύργους. Πίσω από το κάστρο προς τα βορειοδυτικά υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα που μάλλον ήταν μέρος της αρχαίας οχύρωσης.

Δείτε το υπέροχο βίντεο από το κανάλι του haanity:

Ο άγνωστος εξωτικός παράδεισος των… σκαφάτων στον Σαρωνικό! (video)

Στον Σαρωνικό, μια ανάσα από τον Πόρο και την Ύδρα, υπάρχει ο άγνωστος εξωτικός παράδεισος των… σκαφάτων.

Η ομάδα drone haanity αποκαλύπτει για 1η φορά στο Internet τον άγνωστο εξωτικό παράδεισο των σκαφάτων. Βρίσκεται σε ένα μέρος που δεν φημίζεται για τα εξωτικά νερά του και διοικητικά ανήκει στην… Αττική.

Πετάμε πάνω από το Κάβο- Σκυλί ή Τσελεβίνια Πόρου, έναν τόπου προικισμένο με τιρκουάζ νερά και “γαλάζιες λίμνες” στις οποίες οι σκαφάτοι του Πόρου (και όχι μόνο) βρίσκουν το καταφύγιό τους για να νιώσουν την μοναδική ομορφιά της Ελληνικής θάλασσας που θυμίζει τροπικές χώρες.

Τσελεβινια Πόρου

Η ιστορία του Κάβο- Σκυλί

To ακρωτήριο Σκύλλαιο ή Κάβο-Σκυλί ή Τσελεβίνια είναι ακρωτήριο της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στην ανατολική απόληξη της Αργολικής χερσονήσου και αποτελεί το ανατολικότερο άκρο του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου. Διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής και συγκεκριμένα στο Δήμο Τροιζηνίας. Βρέχεται βόρεια από το Σαρωνικό κόλπο, ανατολικά και νότια από το Αιγαίο Πέλαγος (περιοχή Αργοσαρωνικού). Ανατολικά του ακρωτηρίου βρίσκονται δύο νησίδες, Σκυλί και Σπαθί, οι οποίες συχνά αναφέρονται με το όνομα «Τσελεβίνια».

Το ακρωτήριο Σκύλλαιο μαζί με το ακρωτήριο Σούνιο και το νησί Άγιος Γεώργιος Λαυρεωτικής σηματοδοτούν τα όρια του Σαρωνικού κόλπου. Το όνομα Σκύλλαιο κατά μία εκδοχή προέρχεται από τη Σκύλλη, κόρη του βασιλιά των Μεγάρων Νίσου, το πτώμα της οποίας ξεβράστηκε στην περιοχή.

Η ονομασία Τσελεβίνια φέρεται να είναι αρβανίτικης προέλευσης και τοποθετείται χρονικά περί το 16ο αιώνα, όταν οι Αρβανίτες της περιοχής προσπαθούσαν να κρυφτούν από τους Τούρκους οι οποίοι τους καταδίωκαν. Οι Αρβανίτες χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Τσέλιε-βένιε» (=προσέξτε έρχονται) ως ειδοποίηση, όταν εντόπιζαν Τουρκικά πλοία να προσεγγίζουν την περιοχή.

Η περιοχή του Σκυλλαίου φέρεται να έχει κατοικηθεί ήδη από την εποχή του Λίθου. Οι πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως Σκυλλαιείς, ενώ ένδειξη της αρχαίας ανθρώπινης δραστηριότητας αποτελούν τα ερείπια παράκτιου φρουρίου που εντοπίζεται στην περιοχή.

Ανακαλύψτε αυτόν τον παράδεισο στο παρακάτω βίντεο του haanity:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ