Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.9 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΙωαννίνωνΖαγοροχώριαΚήποι Ζαγορίου: Λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και επιβλητικά γεφύρια με φόντο το...

Κήποι Ζαγορίου: Λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και επιβλητικά γεφύρια με φόντο το βουνό

Το Ζαγόρι με τα όμορφα χωριά του είναι δημοφιλής προορισμός, για κάθε εποχή του χρόνου. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε σε ένα όχι και τόσο γνωστό Ζαγοροχώρι που όμως είναι εξίσου όμορφο με τα υπόλοιπα, τους Κήπους.

Κήποι Ζαγορίου

Το γραφικό χωριό Κήποι με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα χαγιάτια με τα τοξοειδή ανοίγματα και τα λίθινα σπίτια, είναι χτισμένο σε έναν βραχώδη λόφο σε υψόμετρο 750 μέτρων, χαμηλότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα χωριά του Ζαγορίου, και σε απόσταση περίπου 37 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

- Advertisement -

Όπως γίνεται αντιληπτό, το όνομά τους το οφείλουν στους πολλούς κήπους που υπάρχουν στην περιοχή. Η παλαιά σλαβική ονομασία του οικισμού ήταν «Μπάγια», η οποία μεταφράζεται ως «λουτρό».

Βόλτα στα λιιθόστρωτα σοκάκια στους Κήπους, Ζαγοροχώρια

Βραδέτο: Ελάτε να γνωρίσουμε το άγνωστο “μπαλκόνι” του Ζαγορίου!

Το χωριό διατηρεί αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και αντιπροσωπεύει το γνήσιο Ζαγόρι. Στους Κήπους βρίσκεται, επίσης, το μουσείο του Αγάπιου Τόλη, το οποίο φιλοξενεί συλλογή λαογραφικού υλικού, ενώ λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται τρίτοξο γεφύρι, η αρχιτεκτονική του οποίου χαρακτηρίζεται από την συμμετρία των τόξων του. Εκτός από αυτό το γεφύρι που ονομάζεται Πλακίδα ή Καλογηρικό, το χωριό περιστοιχίζεται από αρκετά ακόμα πέτρινα γεφύρια τα οποία, ιστορικά, αποτελούσαν την μοναδική οδό πρόσβασης.

Πάνω στον κεντρικό δρόμο από τους Κήπους με κατεύθυνση το Ζαγόρι, βρίσκεται το γεφύρι του Κόκορη.
Πάνω στον κεντρικό δρόμο από τους Κήπους με κατεύθυνση το Ζαγόρι, βρίσκεται το γεφύρι του Κόκορη.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, ενώ, σε κοντινή απόσταση, θα δείτε το πέτρινο γεφύρι του Μύλου. Στην έξοδο του χωριού βρίσκεται το γεφύρι του Πετσώνη. Πάνω στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση το Ζαγόρι, βρίσκεται το γεφύρι του Κόκορη.

Από την πληθώρα χωριών που διαθέτει το Ζαγόρι, αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, οι Κήποι είναι ιδανική επιλογή καθώς δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικό χωριό αν και στρέφει την προσοχή πάνω, μόνο και μόνο από τα πολλά, ιστορικά γεφύρια γύρω του. Στο χωριό θα βρείτε αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού για να περάσετε όμορφα.

Από τα πιο όμορφα Ζαγοροχώρια είναι οι Κήποι

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,471 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ