Το Ζαγόρι με τα όμορφα χωριά του είναι δημοφιλής προορισμός, για κάθε εποχή του χρόνου. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε σε ένα όχι και τόσο γνωστό Ζαγοροχώρι που όμως είναι εξίσου όμορφο με τα υπόλοιπα, τους Κήπους.
Κήποι Ζαγορίου
Το γραφικό χωριό Κήποι με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα χαγιάτια με τα τοξοειδή ανοίγματα και τα λίθινα σπίτια, είναι χτισμένο σε έναν βραχώδη λόφο σε υψόμετρο 750 μέτρων, χαμηλότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα χωριά του Ζαγορίου, και σε απόσταση περίπου 37 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το όνομά τους το οφείλουν στους πολλούς κήπους που υπάρχουν στην περιοχή. Η παλαιά σλαβική ονομασία του οικισμού ήταν «Μπάγια», η οποία μεταφράζεται ως «λουτρό».
Βραδέτο: Ελάτε να γνωρίσουμε το άγνωστο “μπαλκόνι” του Ζαγορίου!
Το χωριό διατηρεί αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και αντιπροσωπεύει το γνήσιο Ζαγόρι. Στους Κήπους βρίσκεται, επίσης, το μουσείο του Αγάπιου Τόλη, το οποίο φιλοξενεί συλλογή λαογραφικού υλικού, ενώ λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται τρίτοξο γεφύρι, η αρχιτεκτονική του οποίου χαρακτηρίζεται από την συμμετρία των τόξων του. Εκτός από αυτό το γεφύρι που ονομάζεται Πλακίδα ή Καλογηρικό, το χωριό περιστοιχίζεται από αρκετά ακόμα πέτρινα γεφύρια τα οποία, ιστορικά, αποτελούσαν την μοναδική οδό πρόσβασης.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, ενώ, σε κοντινή απόσταση, θα δείτε το πέτρινο γεφύρι του Μύλου. Στην έξοδο του χωριού βρίσκεται το γεφύρι του Πετσώνη. Πάνω στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση το Ζαγόρι, βρίσκεται το γεφύρι του Κόκορη.
Από την πληθώρα χωριών που διαθέτει το Ζαγόρι, αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, οι Κήποι είναι ιδανική επιλογή καθώς δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικό χωριό αν και στρέφει την προσοχή πάνω, μόνο και μόνο από τα πολλά, ιστορικά γεφύρια γύρω του. Στο χωριό θα βρείτε αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού για να περάσετε όμορφα.
Δείτε επίσης