Κλαυσί, Ευρυτανία

Κάτω από τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Βελουχίου µε το λευκό παρθένο χιόνι, το Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας φημίζονται για τις ομορφιές τους…. Εδώ ταξιδεύουμε στην όμορφη Ευρυτανία και ανακαλύπτουμε ακόμα ένα από τα παραμυθένια χωριά, το όμορφο Κλαυσί.

- Advertisement -
Κλαυσί Ευρυτανίας

Το  Κλαυσί, είναι ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κώνισκος και στις ανατολικές όχθες του Καρπενησιώτη ποταμού που το αγκαλιάζει η εύφορη κοιλάδα του, ενώ απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Το χωριό λόγω της τοποθεσίας και του υψόμετρου έχει συγκλονιστική θέα στην κοιλάδα της Ποταμιάς, στον Καρπενησιώτη και το βουνό της Χελιδόνας!

Ξαποστάστε στην πλατεία του χωριού, όπου εκτός από τη θέα θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις ή εναλλακτικά ένα ζεστό ή κρύο ρόφηµα.

Συγκλονιστική θέα από το Κλαυσί
Εκκλησία, Κλαυσί Ευρυτανίας
Η πλατεία στο Κλαυσί Ευρυτανίας

Εξόρμηση στο Καρπενήσι: Εκεί που η φύση πρωταγωνιστεί! (photos)

Το ιδιαίτερο όνομά του, το χωριό το πήρε σύμφωνα με την παράδοση από τα δάκρυα που έχυσαν οι κάτοικοι που απέμεναν στο χωριό μετά την καταστροφή του (πιθανώς από τους Γαλάτες του Βρέννου το 279 π.Χ.)

Πέτρινα σπίτια στο Κλαυσί, Ευρυτανία

Το Κλαυσί διατηρεί την παραδοσιακή του ταυτότητα μακριά από τους τουριστικούς γείτονές του διαθέτοντας μόλις μία ταβέρνα και ένα καφέ. Είναι κυρίως γνωστό για το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο που υπάρχει σε ολόκληρο το νομό, τη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη.

Θεωρείται αξιόλογο μνημείο η εκκλησία του Μάρτυρα Λεωνίδη (5ου αιώνα) και είναι το μοναδικό ανασκαμμένο της Ευρυτανίας από την παλαιοχριστιανική περίοδο. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος στα ανατολικά και ψηφιδωτό δάπεδο του 6ου αιώνα που διασώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του.

Βόλτα στο χωριό, Κλαυσί Ευρυτανίας

Η Ευρυτανία και τα χωριά της έχουμε ξαναπεί ότι προσφέρονται για υπέροχα road trips που συνδυάζουν φύση, ιστορία, πολιτισμό, αξιοθέατα, ομορφιά, και τελικά γίνονται μια εξαιρετική εμπειρία! Μεταξύ άλλων, βρήκαμε μια όμορφη διαδρομή που περιλαμβάνει το Κλαυσί και σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα, αν αργότερα βρεθείτε στα μέρη.

Δείτε ενδεικτικά μια υπέροχη διαδρομή:

ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΜΥΡΙΚΗ – ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΛΑΥΣΙ – ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΜΟΥΖΙΛΟ – ΑΝΙΑΔΑ – ΣΥΓΚΡΕΛΛΟ

Μόλις 5,5 χλµ. από το Καρπενήσι, πείτε την πρώτη «καληµέρα» στους ντόπιους της Καλλιθέας που οφείλει το όνοµά της, το µαρτυρά εξάλλου, στη θέα προς την κοιλάδα του Καρπενησίου. Ποια είναι αυτή (η θέα); Περήφανα έλατα που κατακλύζουν τις πλαγιές του όρους Κώνισκος (προέκταση της Καλιακούδας). Πάρτε βαθιές βουνίσιες ανάσες και συνεχίστε για την Μυρίκη (µέσω της Περιφερειακής Καρπενησίου) στους πρόποδες του βουνού Νεραϊδοβούνι, µε θέα που γαληνεύει βλέµµα και ψυχή. Στο περίπατο σας, τα βήµατα θα σας φέρουν στον ναό της Αγίας Παρασκευής (χρονολογείται από το 1816). Στον Άγιο Νικόλαο, η επόµενη στάση µέσω της επαρχιακής οδού, θυµηθείτε τις αντιδράσεις ενθουσιασµού που θα κάνετε όταν θα αντικρύσετε αυτό το διαµαντάκι που θυµίζει ελβετικό χωριό. Έλατα και καστανιές, κουκλίστικα σπίτια που συναγωνίζονται σε οµορφιά και καλοσυνάτοι κάτοικοι!

Σε περίπου 18 λεπτά (περ. 14 χλµ. µέσω της ε.ο.Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας), θα έχετε φτάσει στο Κλαυσί ένας ακόµη ονειρεµένος προορισµός που αγκαλιάζει η εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη, µε θέα το ποτάµι και τη Χελιδόνα. Ξαποστάστε στην πλατεία του χωριού, όπου εκτός από τη θέα, θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις ή εναλλακτικά ένα ζεστό ή κρύο ρόφηµα. Τέσσερα χιλιόµετρα µακριά, θα συναντήσετε τον Άγιο Ανδρέα, ένα πανέµορφο χωριουδάκι µε την οµώνυµη εκκλησία πνιγµένο στο πράσινο. Μια ανάσα µακριά, είναι το γραφικό Μουζίλο µε το ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου και τους καλοκάγαθους κατοίκους. Πολύ κοντά θα συναντήσετε τα χωριά Ανιάδα (λειτουργεί και ως ορµητήριο για πεζοπορία) και Σύγκρελλο (σε υψόµετρο 1230µ.), στις παρυφές της Καλιακούδας. Στο Σύγκρελλο, αξίζει να ανηφορίσετε στην κορυφή του χωριού για το ξωκλήσσι της Αγ. Παρασκευής.

Χελιδόνα

Γνωρίστε το Κλαυσί:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ