Κορονοϊός, χρήση μάσκας, Αθήνα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊου των τελευταίων δύο ημερών, που κορυφώθηκε χθες Τετάρτη 28/10 με τις 1.547 νέες περιπτώσεις!

Με αυτά τα δεδομένα ένα νέο οριζόντιο lockdown δείχνει να είναι κοντά. Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συζητά νέα μέτρα τόσο σε τοπικό όσο και πανελλήνιο επίπεδο, μέσα στα οποία εξετάζεται και το γενικευμένο lockdown.

Γενικά, είμαστε μπροστά στη λήψη αυστηρότερων μέτρων με ένα από αυτά να είναι η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών στο σύνολο της επικράτειας ενώ εξετάζονται ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Έρευνα: 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία εξαιτίας του κορονοϊού!

κορονοϊός, καθολική χρήση μάσκας

Μείωση ωραρίου στην εστίαση

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται έχει τεθεί το ζήτημα του περιορισμού ώρας λειτουργίας στην εστίαση, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη την επικράτεια. Αρχικά η ημερομηνία ορόσημο ήταν η 9η Νοεμβρίου, αλλά πιθανόν να πρέπει να γίνει νωρίτερα καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία πιθανόν η κατάσταση να έχει ξεφύγει. Ήδη το σύστημα Υγείας αρχίζει να πιέζεται.

Η εστίαση θα κλείνει νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 μ.μ. ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει και απαγόρευση εξόδου από περιοχές που είναι στο επίπεδο 3. Επίσης, μετά το τοπικό lockdown των Σερρών, ίσως μέχρι αύριο Παρασκευή ανακοινωθεί περιορισμός και στις Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Πάντως, ακόμη πιο κοντά στην κήρυξη της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στο επίπεδο συναγερμού 4, το κόκκινο επίπεδο, φαίνεται πως είναι ειδικοί και κυβέρνηση, λόγω της βαρύτατης επιβάρυνσης που καταγράφεται σε κρούσματα τόσο στην ίδια την περιφέρεια όσο και σε όμορες περιοχές.

Κορονοϊός: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες μέχρι 6 & 8 Νοεμβρίου

Ανοικτό ενδεχόμενο το οριζόντιο lockdown!

Μεταξύ άλλων, φέρεται να εξετάζεται και το ενδεχόμενο γενικού lockdown, αν και πληροφορίες θέλουν τους επιστήμονες να επιδιώκουν να μεταθέσουν μια τέτοια επιλογή όταν όλα τα υπόλοιπα μέτρα δεν έχουν επιτύχει σε επιθυμητό βαθμό.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής σε δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», εξηγώντας ότι γι αυτό έχει έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

Από την άλλη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έκτακτη εμφάνιση του στην τακτική ενημέρωση, αναφέρθηκε στα μέτρα που συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία αφορούν στη χρήση μάσκας και στις περιοχές στο κίτρινο επίπεδο επιτήρησης στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφέρεια στις περιοχές σε πορτοκαλί.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα μάσκες παντού εφαρμόζονται μόνος στις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφέρειας μόνο για τις περιοχές με κόκκινο.

Τι είναι traffic light που εφαρμόζεται στην ΕΕ για τον κορονοϊό;

«Το lockdown είναι η τελευταία επιλογή»

«Η μάσκα είναι το πιο απλό και καλύτερο μέτρο. Είναι αναγκαίο κακό» σχολίασε σχετικά με τις μάσκες ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση, ενώ συμπλήρωσε ότι τα μέτρα σε κάθε επίπεδο επιτήρησης είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάξουν αν φανεί ότι δεν αποδίδουν.

«Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και κάποια μέτρα παραπάνω από το πορτοκαλί στο κίτρινο ή από το κόκκινο στο πορτοκαλί για να αποφύγουμε το lockdown. Το lockdown θέλουμε να είναι η τελευταία μας επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

νέα μέτρα κορονοϊός γυναίκα με μάσκα

Καθολικό lockdown στη Γαλλία!

Η Γαλλίαθα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Γαλλία σημειώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο 244 θάνατοι από κορονοϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785!

 Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, καταγράφηκαν 36.437 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να φτάνει το 1.235.132.

Τα νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον COVID-19 κορυφώθηκαν.

Σε αντίθεση ωστόσο με το προηγούμενο lockdown στη Γαλλία, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 30/11.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Επίσης τόνισε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία».

Ποια χώρα άνοιξε τα περισσότερα ξενοδοχεία εν μέσω κορονοϊού;

Εμανουέλ Μακρόν, γενικό lockdown Γαλλία

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική που θα σήμαινε τη “διαλογή μεταξύ των ασθενών”, με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας» δήλωσε ο Μακρόν.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

  • Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία γι’ αυτό. Ο Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
  • Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο lockdown την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.
  • Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.
  • Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
  • Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.
  • Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.
  • Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.
Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ