κλείσιμο συνόρων μετάλλαξη κορονοϊού

Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία και έχει θέσει σε επιφυλακή ολόκληρη την Ευρώπη, που κλείνει τα σύνορά της στην Βρετανία προκειμένου να αποφύγει την εξάπλωση του νέους στελέχους του ιού.

- Advertisement -

Μια μετάλλαξη του κορονοϊού λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη του εμβολιασμού στην Ευρώπη έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε κυβερνήσεις και πολίτες ανά τον κόσμο. Έτσι οι χώρες της ΕΕ απαγορεύουν τα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να περιορίσουν τις πιθανότητες εξάπλωσης του νέου στελέχους που ή δη έχει ξεφύγει σε Αγγλία και Ουαλλία.

Πιο μολυσματικό στέλεχος Covid-19

O Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μολυσματική από το κύριο στέλεχος, με βάση προκαταρκτικά στοιχεία. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να “ενισχύσουν τους ελέγχους τους”, λόγω της νέας μετάλλαξης.

μετάλλαξη κορονοϊού κλείσιμο Βρετανίας

Ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας είπε ότι το στέλεχος αυτό -που μπορεί να είναι ακόμη και το 25ο μεταλλαγμένο του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα- ενδέχεται να μπορεί να κάνει τον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν απόλυτα αυτήν την εκδοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Δανία, Αυστραλία, Ολλανδία και Ιταλία, ενώ οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Βρετανία θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών.

Πώς πήγε η τουριστική σεζόν 2020 στην Ελλάδα; Αποτίμηση-έκπληξη για τον τουρισμό!

Ποιες χώρες απαγόρευσαν τα ταξίδια από/προς την Βρετανία

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που έκλεισαν τα σύνορα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ακυρώσεις σε δρομολόγια τρένων και αεροπορικές πτήσεις να είναι πολλές.

Η Γερμανία ανέστειλε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από σήμερα η είσοδος στη χώρα θα γίνεται διά θαλάσσης, σιδηροδρομικώς ή οδικώς. Η απαγόρευση της Γαλλίας έρχεται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και για 48 ώρες, επηρεάζοντας όλα τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι για 24 ώρες από σήμερα απαγορεύονται τα ταξίδια με κάθε τρόπο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

κλείσιμο συνόρων μετάλλαξη κορονοϊός

5 τάσεις στα ταξίδια το 2021 αλλάζουν άρδην τον τρόπο που ταξιδεύουμε! Διαφορετικές από τα συνηθισμένα…

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία θα ισχύει από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο (7) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

μετάλλαξη κορονοϊού είσοδος στη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ήταν υποχρεωτικός και παραμένει για τις υπόλοιπες διεθνείς αφίξεις ο τριήμερος προληπτικός περιορισμός σε όλους τους επιβάτες από το εξωτερικό, ενώ από αύριο ορίζεται σε επτά ημέρες για τους αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.

Παράλληλα όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Μετάλλαξη Covid: Θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει το μέρος του ιού που έχει υποστεί μετάλλαξη. Βρίσκεται στην κρίσιμη πρωτεϊνη-ακίδα, το “κλειδί” δηλαδή που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα κύτταρα του οργανισμού μας.

Οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη-ακίδα φέρνουν προβληματισμό στους επιστήμονες σχετικά με τους εμβολιασμούς. Καθώς και τα τρία πρώτα εμβόλια που προπορεύονται χρονικά, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Οξφόρδης, στηρίζονται ακριβώς πάνω σε αυτόν το μηχανισμό. Δηλαδή ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό να επιτεθεί στην πρωτεϊνη-ακίδα.

Αν και θα χρειαστεί αρκετή μελέτη για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα με ασφάλεια, οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Όπως λένε ο οργανισμός μας όταν εμβολιαστεί “επιτίθεται” σε πολλά σημεία της ακίδας. Έτσι αναμένουν το εμβόλιο να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμα και σ’ αυτήν την μετάλλαξη.

Ποιες θα είναι οι χώρες που θα έχουν ταχύτερη ανάκαμψη στον τουρισμό μετά την πανδημία; Οι 10 πρώτες στη λίστα…

Nέες επίσημες ευρωπαϊκές οδηγίες για τις πτήσεις

Σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια και με όσους τα επιλέγουν εν μέσω πανδημίας για τις μετακινήσεις τους αναφέρονται οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, ξεκαθαρίζοντας πως οι εν λόγω ταξιδιώτες δεν πρέπει να θεωρούνται παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση της λοίμωξης, εκτός εάν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα.

ασφάλεια στις πτήσεις νέες οδηγίες

Τι θα ισχύσει με τις πτήσεις για Ελλάδα τα Χριστούγεννα; Τι επιδιώκουν οι αεροπορικές εταιρείες

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες από ECDC & EASA

Επίσημες κατευθυντήριες γραμμές δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA), εκτιμώντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στους ταξιδιώτες είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ήδη πάρει και εφαρμόζουν κατά γράμμα οι αεροπορικές εταιρείες ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, το ECDC και ο EASA δεν συνιστούν γενικευμένα μέτρα, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή καραντίνα σε άτομα που κάνουν αεροπορικά ταξίδια.

Αντ’ αυτού, προτείνουν να παρέχονται στους ταξιδιώτες πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα προορισμού τους, καθώς και όλα τα σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται στους αερολιμένες και εντός των αεροσκαφών για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού.

νέες οδηγίες για ασφαλείς πτήσεις σε ταξιδιώτες

Σαφείς οδηγίες για αποφυγή σύγχυσης

“Τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον EASA και το ECDC συνιστούν οι ταξιδιώτες να μην αντιμετωπίζονται ως παράγοντες υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση της νόσου COVID-19, όταν ταξιδεύουν μεταξύ χωρών με την ίδια επιδημιολογική κατάσταση. Χαιρετίζω τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, καθώς συμβάλλουν στη διασφάλιση πιο αποτελεσματικών και εναρμονισμένων μέτρων για τις αεροπορικές μεταφορές με βάση την επιστήμη”, δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν.

Κορονοϊός: Η AEGEAN κάνει πιο ασφαλή τα ταξίδια

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, είπε σχετικά: «Ενόψει των χειμερινών διακοπών χαιρετίζουμε τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές από το ECDC και τον EASA σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και την καραντίνα για τα άτομα που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Οι σαφείς αυτές οδηγίες θα συμβάλουν στην αποφυγή σύγχυσης και θα προσφέρουν σαφήνεια για όλους κατά τη διάρκεια αυτού χειμώνα”.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ