Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
21.2 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΚορονοϊός: Νέα έρευνα δείχνει ποιες είναι οι πιο ασφαλείς θέσεις στο αεροπλάνο

Κορονοϊός: Νέα έρευνα δείχνει ποιες είναι οι πιο ασφαλείς θέσεις στο αεροπλάνο

Η θέση στο αεροπλάνο όπου κάθεται ένας ταξιδιώτης μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει να τον μολύνει ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο.

Πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο; Αν ναι, διαλέξτε προσεκτικά την θέση στην οποία θα καθίσετε. Και φυσικά μην αμελήσετε να τηρήσετε τα απαιτούμενα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, για να μειώσετε το ενδεχόμενο να σας μολύνει ο κορονοϊός ή οποιοδήποτε άλλο μικρόβιο, συνιστούν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

- Advertisement -

«Οι αποστάσεις είναι αληθινή πρόκληση στα αεροπλάνα, ιδίως την περίοδο των εορτών όπου είναι ασφυκτικά γεμάτα. Επομένως, οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο είναι πολύ σημαντικό για κάθε ταξιδιώτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sheldon Jacobson, καθηγητής στο Κολλέγιο Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στην Urbana-Champaign.

Ο Dr. Jacobson και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τα νεότερα δεδομένα για τη αερογενή μετάδοση των σταγονιδίων για να μελετήσουν τις πιο ασφαλείς θέσεις στα Boeing. Όπως διαπίστωσαν, το πιο προστατευτικό είναι:

Να μένουν άδειες οι μεσαίες θέσεις και
Να μένουν άδειες κάποιες σειρές

Επιπλέον, οι τελευταίες θέσεις στο αεροπλάνο έχουν την μικρότερη μετάδοση του κορονοϊού. Και αυτό διότι υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι πίσω τους. Αυτό υποδηλώνει ότι σε μία πτήση, είναι προτιμότερο να γεμίσουν πρώτα:

Οι πίσω θέσεις του αεροπλάνου και
Οι πιο ευρύχωρες θέσεις στις υψηλότερες κατηγορίες

Μαζί η οικογένεια
Ένας άλλος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος είναι να κάθονται μαζί τα μέλη των οικογενειών. «Τα ταξιδιωτικά γκρουπ συχνά χωρίζονται στο αεροπλάνο. Ωστόσο οι οικογένειες μπορούν να θέσουν ως προτεραιότητα να κλείνουν νωρίς τις θέσεις τους, για να μην χωρίζονται. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος να διασπαρεί ο κορονοϊός μεταξύ αγνώστων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Απαραίτητη είναι ακόμα η χρήση μάσκας. Η νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο αεροπλάνο κατά 30%. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη θέση που έχει κάθε ταξιδιώτης.

«Οι πιθανότητες που έχει ένας ταξιδιώτης να μολυνθεί ή να μεταδώσει τον κορονοϊό, εξαρτάται από τα εμπόδια που θέτει», τονίζει ο ερευνητής Ian Ludden, τελειόφοιτος φοιτητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών.

Ο αέρας
Πρόσθετη προστασία στο αεροπλάνο προσφέρει και το να ανοίξετε τον αέρα πάνω από τη θέση σας, λένε οι ερευνητές. Το μέτρο αυτό μπορεί να μειώσει λίγο ακόμα τον κίνδυνο που συνιστά ο κορωνοϊός.

«Με αυτά τα μέτρα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσης», λέει ο Dr. Jacobson. «Δεν μπορεί, όμως, να εξουδετερωθεί πλήρως. Οπωσδήποτε όμως η προστασία που θα αποκομίσουν οι ταξιδιώτες είναι μεγάλη».

Τα ευρήματα αυτά θα δημοσιευθούν σε επερχόμενο τεύχος της επιστημονικής επιθεωρήσεως Journal of Air Transport Management.

Πηγή: iatropedia.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,277LikesΚάντε Like
88,548 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ