Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
11.5 C
Athens
HomeTravel NewsΚορονοϊός: Νέες οδηγίες για την χρήση μασκών από Έλληνες γιατρούς - Ποιες...

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για την χρήση μασκών από Έλληνες γιατρούς – Ποιες δεν προστατεύουν

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίουν τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για την χρήση μασκών και την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού, οπότε η μάσκα λειτουργεί ως φραγμός των μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων και είναι απαραίτητη ακόμα και για τους μη νοσούντες.

- Advertisement -
νέες οδηγίες για χρήση μάσκας από τους πολίτες

Η πρωταρχική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, ιδίως εάν δεν μπορεί να κρατήσει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Οι επιστήμονες τονίζουν διαρκώς πως όλοι πρέπει να φορούν μάσκα, αλλά ποιες είναι οι “καλές” μάσκες και πώς φοριούνται;

Έρευνα: Για τι ανυπομονούν περισσότερο οι καταναλωτές μόλις καταστεί ευρέως διαθέσιμο το εμβόλιο Covid-19;

Τα είδη μασκών

Μια μάσκα για να προστατεύει πρέπει να κατασκευάζεται από τουλάχιστον δύο επιπέδων σφιχτό ύφασμα, όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της. Οι μη χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιστάσεις όπου η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί.

Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί. Οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους λειτουργούς υγείας.

μάσκα και πως πρέπει να την φοράμε

Κορονοϊός: Η Virgin είναι έτοιμη να μεταφέρει το εμβόλιο Covid-19 μέσω του δικτύου της

Τα διαφανή πλαστικά καλύμματα στοματικής κοιλότητας αποτελούν μια εναλλακτική για ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις, όπως σε τραγουδιστές.

Αν χρησιμοποιηθεί αυτή η εναλλακτική, τότε πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας και αυτή η μάσκα πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.

Άλλα είδη προστασίας του προσώπου, όπως τα γυαλιά και η ασπίδα προσώπου, δεν συστήνονται ως αντικατάσταση της μάσκας, καθώς αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα και είναι μοναδική λύση η χρήση ασπίδας, τότε αυτή πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο έως το πηγούνι.

Όταν η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή

Σε περιπτώσεις όπου η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή, θεσπίζονται οδηγίες για τη βέλτιστη πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Στα εστιατόρια συνίσταται η χρήση μάσκας εκτός από όταν κάποιος τρώει. Σε δραστηριότητες στο νερό, επίσης, η χρήση της μάσκας είναι δύσκολη, όπως και σε αθλητικές δραστηριότητες -γενικότερα- αυξημένης έντασης αλλά συστήνεται η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Τι θα γίνεται πλέον με τις ακυρώσεις στα ταξίδια λόγω κορονοϊού

Σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα η χρήση της μάσκας μπορεί να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα κανονικά. Όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μην μπορούν να φορέσουν μάσκα λόγω αύξησης της πιθανότητας θερμοπληξίας σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτήν την περίπτωση, προτεραιότητα έχει η χρήση μάσκας όταν συγχρωτίζονται πολλά άτομα.

Τέλος, σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. Το μόριο του CO2 είναι αρκετά μικρό ώστε περνάει και από τα πλάγια της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία, και διαμέσου της μάσκας, ενώ ο ιός είναι αρκετά μεγαλύτερος για να διέλθει διαμέσου μιας σωστά τοποθετημένης μάσκας.

Έρευνα: Πώς διαμορφώνεται το ταξίδι το 2021! Στη μετά-κορονοϊού εποχή!

Μια νέα έρευνα του Euronews παρουσιάζει πώς διαμορφώνεται το ταξίδι το 2021 στη μετά-κορονοϊού εποχή, δηλαδή τι μας περιμένει στη νέα πραγματικότητα από τον καινούργιο χρόνο.

Ταξίδι μετά την πανδημία στον κόσμο και οι τάσεις

Σε έρευνα ταξιδιωτικών τάσεων του Euronews με τίτλο «Τα ταξίδια μετά το 2020: Πώς θα είναι ο τουρισμός στη νέα πραγματικότητα και πώς θα διαμορφωθούν οι ταξιδιωτικές τάσεις», στην οποία μετέχουν κορυφαίοι ηγέτες και στοχαστές της τουριστικής βιομηχανίας, παρουσιάζονται ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ταξίδι μετά την πανδημία με το αεροπλάνο αλλάζουν οι τάσεις

Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες

Στη μετά-κορονοιού εποχή οι άνθρωποι θα επιθυμούν να αποκτήσουν τις εμπειρίες των ντόπιων του προορισμού, να έρχονται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και έθιμα καθώς και να δραπετεύουν από τους πολυσύχναστους αστικούς προορισμούς στη φύση και σε αγροτικές περιοχές, που ενδέχεται να αποτελέσουν την πηγή πλούτου της τοπικής κοινότητας.

Άλλωστε, και ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holding προειδοποιεί ότι το μέλλον των κρατήσεων θα είναι ακόμα πιο δύσκολο!

Οι 6 κορυφαίες τάσεις που θα καταγραφούν στα ταξίδια το 2021

Μετά από μήνες καραντίνας, υπάρχει παγκόσμια δίψα για ανοιχτούς χώρους και περιβάλλον χωρίς μόλυνση, ιδιαίτερα από ανθρώπους που ζουν σε πόλεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Οι τάσεις λοιπόν στα ταξίδια για το 2021 διαμορφώνονται ως εξής:Απίστευτο & όμως αληθινό: Επιβάτης “κόβει” βόλτα σε φτερό αεροπλάνου λόγω… ζέστης! Δείτε το βίντεο

Ταξίδι μετά την πανδημία με αλλαγές στις τάσεις και στα αεροπορικά ταξίδια
  1. Τουρισμός στην άγρια φύση
  2. Νομαδικός τουρισμός: ταξίδια με τροχόσπιτο
  3. Οικολογικός τουρισμός: «cultivacations»
  4. Αυθεντικός τουρισμός: επαφή με την κοινότητα
  5. Τουρισμός Ευεξίας: καταφύγια μακροζωίας
  6. Συνειδητός τουρισμός

Οι νομάδες ταξιδιώτες θα συμβάλλουν στην επίλυση του υπερτουρισμού, που αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα στο παρελθόν, καθώς θα συνδυάζουν την εργασία με την εξερεύνηση των προορισμών.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,103LikesLike
88,849 FollowersFollow
181,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ