Πτήσεις εσωτερικού - αεροδρόμιο

Στο πλαίσιο των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκτός από την απαγόρευση πολλών πτήσεων στο εξωτερικό, υπάρχουν περιορισμοί και στις πτήσεις εσωτερικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ (υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ 20036/22-3-2020, ΦΕΚ Β 986/20) επισημαίνεται ότι η αεροπορική μεταφορά πολιτών εντός της Ελληνικής Επικράτειας υπόκειται στους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην υπόψη ΚΥΑ.

Από τα περιοριστικά μέτρα εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  1. Μετάβαση για επαγγελματικούς λόγους με υποχρεωτική βεβαίωση εργοδότη τύπου Α.
  2. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας με υποχρεωτική Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο www.aade.gr, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Ο πολίτης για την κατ’ εξαίρεση αεροπορική του μετακίνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα προβλεπόμενα από την παρ. 3 του άρθρου πρώτου της υπόψη ΚΥΑ  υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ 20036/22-3-2020 (ΦΕΚ Β 986/20), ήτοι:

Να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Οι βεβαιώσεις μπορούν να λαμβάνονται:

  • από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη
  • ή να χορηγούνται μέσω δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας στο κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου
  • ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr.
Διαβάστε ακόμα:  Χωρίς μάσκες από σήμερα σε αεροδρόμια και αεροπλάνα - Οι συστάσεις για τους ευάλωτους

Ακυρώθηκε η πτήση σας λόγω κορονοϊού με την Aegean; Δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε!

Δείτε και όσα ισχύουν και για τις πτήσεις επαναπατρισμού

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε όσα ισχύουν με όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και ζητούν επαναπατρισμό τους. Αρχικά εξήγησε πως «δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για τη χώρα μας» και πως η διαδικασία αυτή αφορά τους ανθρώπους που έχουν «πολύ ειδικούς λόγους» να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Τόνισε, δε, ότι θα επιτρέπονται πλέον πτήσεις επαναπατρισμού για τρεις κατηγορίες ατόμων:

  1. Για όσους χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυρες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα) με ιατρική βεβαίωση
  2. Για όσους δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού)
  3. Για όσους είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου).

Επίσης, από τις 20 Μαρτίου 2020 όλοι οι αφικνούμενοι επιβάτες από το εξωτερικό θα παραμένουν μετά την άφιξή τους, σε κατ’ οίκον αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες και θα υποχρεούνται να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας και διαμονής (passenger locator form). Τα σχετικά έντυπα θα μοιράζονται στους επιβάτες εν πτήσει από το πλήρωμα καμπίνας.

*Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω, η είσοδος στη χώρα δεν θα επιτρέπεται.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ