επιστροφή από ταξίδι σε εξωτερικό

Μπορεί να μην ταξιδεύουμε πλέον λόγω πανδημίας, τουλάχιστον για τουρισμό, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό για διάφορους άλλους λόγους… Τι γίνεται λοιπόν με την επιστροφή από ένα τέτοιο ταξίδι; Πρέπει να μπει κάποιος σε καραντίνα;

Τόσος λόγος γίνεται για τα ταξίδια στο εξωτερικό με αεροπλάνο και τι ισχύει σε κάθε χώρα σχετικά με το αν πρέπει ή δεν πρέπει κάποιος να μπει σε καραντίνα με την επιστροφή του… Δείτε τις νέες οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Οι νέες οδηγίες για τα ταξίδια στο εξωτερικό 

Οι νέες οδηγίες του CDC κατά την επιστροφή από αεροπορικά ταξίδια στο εξωτερικό αφορούν όχι ακριβώς στον όρο “καραντίνα” κατά την επιστροφή από το εξωτερικό αλλά στο γεγονός ότι ο ταξιδιώτης οφείλει να παραμένει στο σπίτι του για  μια εβδομάδα μετά το ταξίδι,  ανεξαρτήτως προορισμού.

επιστροφή από εξωτερικό σε αεροδρόμιο

Το τεστ πριν και μετά το ταξίδι μπορεί επίσης να μειώσει τη διασπορά του κορονοϊού. Aν και από μόνο του δεν εξαφανίζει τον κίνδυνο, σε συνδυασμό με την παραμονή μιας εβδομάδας στο σπίτι και με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, μπορεί να καταστήσει τα ταξίδια πιο  ασφαλή.   

Lockdown: Tι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας – Θα συνεχιστούν τα SMS; Νέες ανακοινώσεις…

Για διεθνή ταξίδια, το DCD συστήνει: 

  1. Τεστ 1-3 ημέρες πριν από την πτήση και αν το τεστ είναι θετικό, να  μην πραγματοποιηθεί το ταξίδι  
  2. Τεστ 3-5 ημέρες μετά την πτήση. Παραμονή στο σπίτι για 7 μέρες μετά το ταξίδι, αν το τεστ βγει αρνητικό και απομόνωση και τήρηση των μέτρων αν το τεστ βγει θετικό.
  3. Αν νοσήσει κάποιος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει να  αναβάλλει την επιστροφή  του μέχρι το τεστ να είναι αρνητικό.
  4. Αν κάποιος δεν κάνει το τεστ, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο σπίτι του για  14 ημέρες  μετά το ταξίδι. 
Αεροδρόμιο, επιστροφή από εξωτερικό

Το CDC τονίζει πως ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εκτεθεί ή δεν θα παρουσιάσουμε Covid-19, γι’ αυτό είναι  απαραίτητη η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, το καλό πλύσιμο των χεριών και η παρακολούθηση της υγείας μας για επικίνδυνα σημάδια όσο ταξιδεύουμε. 

Ποια μέτρα θα υιοθετηθούν για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ευρωπαϊκές χώρες; Γιορτές VS πανδημίας…

Πόσο ασφαλείς είναι οι αεροπορικές πτήσεις;

Τα ταξίδια με αεροπλάνο απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού για το εάν και κατά πόσον είναι ασφαλή εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Νέες ευρωπαϊκές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση ξεκαθαρίζουν το τοπίο…

Διαβάστε ακόμα:  ΕΛΣΤΑΤ: Στο «κόκκινο» οι αυξήσεις σε αεροπλάνα και πλοία
ασφαλείς αεροπορικές πτήσεις

Σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια και με όσους τα επιλέγουν εν μέσω πανδημίας για τις μετακινήσεις τους αναφέρονται οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, ξεκαθαρίζοντας πως οι εν λόγω ταξιδιώτες δεν πρέπει να θεωρούνται παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση της λοίμωξης, εκτός εάν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα.

ασφάλεια στις πτήσεις νέες οδηγίες

Τι θα ισχύσει με τις πτήσεις για Ελλάδα τα Χριστούγεννα; Τι επιδιώκουν οι αεροπορικές εταιρείες

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες από ECDC & EASA

Επίσημες κατευθυντήριες γραμμές δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA), εκτιμώντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στους ταξιδιώτες είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ήδη πάρει και εφαρμόζουν κατά γράμμα οι αεροπορικές εταιρείες ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, το ECDC και ο EASA δεν συνιστούν γενικευμένα μέτρα, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή καραντίνα σε άτομα που κάνουν αεροπορικά ταξίδια.

νέες οδηγίες για ασφαλείς πτήσεις σε ταξιδιώτες

Αντ’ αυτού, προτείνουν να παρέχονται στους ταξιδιώτες πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα προορισμού τους, καθώς και όλα τα σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται στους αερολιμένες και εντός των αεροσκαφών για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού.Αυτά είναι τα πιο σημαντικά μέτρα ασφαλείας για τους ταξιδιώτες εν μέσω πανδημίας!

Σαφείς οδηγίες για αποφυγή σύγχυσης

“Τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον EASA και το ECDC συνιστούν οι ταξιδιώτες να μην αντιμετωπίζονται ως παράγοντες υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση της νόσου COVID-19, όταν ταξιδεύουν μεταξύ χωρών με την ίδια επιδημιολογική κατάσταση. Χαιρετίζω τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, καθώς συμβάλλουν στη διασφάλιση πιο αποτελεσματικών και εναρμονισμένων μέτρων για τις αεροπορικές μεταφορές με βάση την επιστήμη”, δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν.

Κορονοϊός: Η AEGEAN κάνει πιο ασφαλή τα ταξίδια

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, είπε σχετικά: «Ενόψει των χειμερινών διακοπών χαιρετίζουμε τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές από το ECDC και τον EASA σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και την καραντίνα για τα άτομα που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Οι σαφείς αυτές οδηγίες θα συμβάλουν στην αποφυγή σύγχυσης και θα προσφέρουν σαφήνεια για όλους κατά τη διάρκεια αυτού χειμώνα”.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ