Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
37.6 C
Athens
ΑρχικήΠελοπόννησοςΝομός ΜεσσηνίαςΚρεμμύδια: Γνωρίστε το χωριό της Μεσσηνίας που έχει μπει στα Ρεκόρ Γκίνες...

Κρεμμύδια: Γνωρίστε το χωριό της Μεσσηνίας που έχει μπει στα Ρεκόρ Γκίνες – Το μοναδικό στην Ελλάδα!

Ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας έχει καταφέρει να μπει στο Βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες και αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην ελληνική επικράτεια.

Το χωριό Κρεμμύδια ανήκει στο νομό Μεσσηνίας και είναι χτισμένο σε 322 μέτρα υψόμετρο, 20 χιλιόμετρα περίπου μακριά από την Πύλο, που μαγεύει με την ομορφιά της. Αποτελεί ένωση τριών παλαιότερων συνοικισμών, το Φουρτζή ή Φρουτζή (από το 1927 Βελανιδιές ή Βελανιδιά), τα Άνω Κρεμμύδια και τα Κάτω Κρεμμύδια, εκ των οποίων ο παλαιότερος οικισμός, το Κρεμμύδι, αναφέρεται τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας.

- Advertisement -
Κρεμμύδια Μεσσηνίας ρεκόρ γκίνες πανοραμική χωριό μοναδικό στην Ελλάδα

Τα βενετσιάνικα κάστρα της Μεσσηνίας

Τα Κρεμμύδια στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες

Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, περίπου 500 στον αριθμό, ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδισε να… μελετήσουν! Γιατί το λέμε αυτό; Τα Κρεμμύδια το 2000 μπήκαν στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επιστημόνων στο σύνολο των κατοίκων του!

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά που υπάρχει στο βιβλίο Γκίνες του 1999, το ποσοστό αναλογίας επιστημόνων επί του γενικού πληθυσμού της κοινότητας ανερχόταν στο 30%! Οπότε αν και τόσο μικρό χωριό (τότε αριθμούσε περίπου 800 κατοίκους) οι περισσότεροι ήταν σπουδαγμένοι.

Λογότυπο ρεκόρ γκίνες πανοραμική χωριό για επιστήμονες μοναδικό στην Ελλάδα

Νάξος: Το νησί ετοιμάζεται να καταρρίψει κάθε ρεκόρ και να μπει στο βιβλίο Γκίνες για πρώτη φορά!

Σήμερα, με τη μείωση των κατοίκων, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, ενώ το μοναδικό δημοτικό σχολείο, αυτό που σπούδασε τους περισσότερους επιστήμονες του χωριού, έκλεισε λόγω έλλειψης μαθητών!

Εκκλησία στην Ελλάδα έχει μπει στα Ρεκόρ Γκίνες;

Ποια εκκλησία στην Ελλάδα έχει μπει στα Ρεκόρ Γκίνες; Ο λόγος είναι απίστευτος και μάλιστα αποτελεί άξιο απορίας πώς συμβαίνει στην σκεπή της αυτό το παράδοξο φαινόμενο! Πρόκειται για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Βάστα κοντά στη Μεγαλόπολη, που στη θέα του αντιλαμβάνεται κάποιος τον λόγο που ξεχώρισε και μπήκε στη λίστα των Ρεκόρ Γκίνες…

αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας είναι ένα μικρό κτίσμα, εξ ολοκλήρου από πέτρα, από την σκεπή του οποίου προβάλλουν οι κορμοί 17 δέντρων! Η κατασκευή του τοποθετείται στον 12ο αιώνα και μάλιστα πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή, στην ανάγκη της εποχής για κατάνυξη και προσευχή.

Το ψηλότερο συντριβάνι στον κόσμο έχει ύψος 350 μέτρα!

αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη ρεκόρ γκίνες

Λόγω της εικόνας που έχει η εκκλησία, με τα 17 δέντρα να διαπερνούν την σκεπή, θεωρείται μοναδικό στον κόσμο και μάλιστα αρκετά παράξενο θέαμα, γεγονός που το έχει βάλει στα Ρεκόρ Γκίνες, ως το μοναδικό στο είδος του «θαυμαστό ναΐδριο», όπως αναφέρεται από τα Γκίνες.

Ο προβληματισμός όλων για το πώς αντέχει η μικρή αυτή εκκλησία με τόσο βάρος στην σκεπή της είναι μεγάλος, ενώ κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Η αλήθεια είναι πως θα ήταν πολύ εύκολο με τόσους ανέμους και κακές καιρικές συνθήκες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, η σκεπή να έχει πέσει λόγω του βάρους των δέντρων.

αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη ρεκόρ γκίνες

Η εικόνα του ναού είναι μοναδική και γίνεται μοναδικότερη μόλις ο επισκέπτης μπει στο εσωτερικό και δεν δει πουθενά τις ρίζες των δέντρων. Αυτές, βέβαια, βρίσκονται κάτω από τις πέτρες και ποτίζονται από τα υπόγεια ύδατα της περιοχής, κάτι που κάνει τα δέντρα να συνεχίζουν την πορεία τους στον χρόνο…

αγία Θεοδώρα Βάρνα Μεγαλόπολη ρεκόρ γκίνες

Αξίζει να σημειωθεί πως η θρησκευτική παράδοση λέει ότι ο αριθμός των δέντρων που διαπερνούν την σκεπή του ναού δεν είναι τυχαίος, αλλά συμβολίζει τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας, η οποία, όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει “τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει”. Το χωριό Βάστα στη Μεγαλόπολη προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών την 11η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που γιορτάζει η εκκλησία, αλλά και ολόκληρο το έτος από πιστούς που φτάνουν εδώ για να θαυμάσουν την παράδοξη αυτή εικόνα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ