Ορεινά χωριά Ευρυτανίας - Κρίκελλο
Ενημερώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023, 02:07

Κάτω από τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Βελουχίου µε το λευκό παρθένο χιόνι, τα χωριά της Ευρυτανίας θα έκαναν ακόµα και τον… Άγιο Βασίλη να απαρνηθεί για λίγο το Ροβανιέµι….

Ονειρεύεστε την απόλυτη… winter wonderland µε το αφράτο χιόνι να σιγοπέφτει την ώρα που εσείς θα απολαµβάνετε ένα ζεστό ρακόµελο µπροστά στο τζάκι και θα… χουχουλιάζετε σε έναν cozy ξενώνα; Η µήπως ανήκετε σε αυτούς που αδηµονούν να φορέσουν τα παγοπέδιλά τους και να κατέβουν τις κάτασπρες πλαγιές και να επιδοθούν µε τέχνη στο αγαπηµένο τους σπορ; Προτιµάτε ίσως να ανακαλύπτετε συνεχώς νέους τόπους και τοπία και να γνωρίζετε αυθεντικούς φιλόξενους ανθρώπους σε γραφικά χωριά; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι «ναι», τότε η πυξίδα σας πρέπει να δείξει… Ευρυτανία!

Εμείς έχουμε ταξιδέψει πολλές φορές σε όλη την Ευρυτανία και έχουμε ανακαλύψει τις ασύγκριτες ομορφιές των χωριών της! Εδώ, αυτή τη φορά θα πάμε μέχρι το όμορφο Κρίκελλο.

Κρίκελλο Ευρυτανία

Οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών είναι κοντινές, έτσι µπορείτε εύκολα να τα γυρίσετε σχεδόν όλα µέσα σε λίγες µέρες! Τα πιο αποµακρυσµένα από το Καρπενήσι είναι τα Φιδάκια και το Κρίκελλο (26 χλµ. & 28 χλµ. αντίστοιχα), είναι όµως σίγουρα αυτά που δεν πρέπει να λείψουν από τη λίστα σας αφού δεν µοιάζουν µε κανένα! Ο διατηρητέος οικισµός στα Φιδάκια µοιάζει βγαλµένος από κινηµατογραφικό σκηνικό, µε τη λίµνη Κρεµαστών να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ορίζοντα! Το δε Κρίκελλο θα το… ερωτευθείτε πριν φτάσετε κιόλας, αφού η διαδροµή που θα ακολουθήσετε µέσα στο πυκνό ελατόδασος θα σας µεταφέρει σε αλπικά τοπία!

Το όμορφο Κρίκελλο

Ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστας, και σε απόσταση 28 χλµ. από το Καρπενήσι, αντικρίζουµε το Κρίκελλο. Για τη… φιδογυριστή ανάβαση χρειαστήκαµε περίπου 35΄-40΄, µέσα σε ένα παραµυθένιο τοπίο, και άξιζε χωρίς αµφιβολία να έρθουµε εδώ, τόσο για να απολαύσουµε µια από τις ωραιότερες διαδροµές στην Ελλάδα όσο και για να γνωρίσουµε από κοντά αυτό το γραφικό χωριό, «φωλιασµένο» σε ένα πυκνό δάσος (σε υψόµετρο 1.120 µ.), που παίρνει ζωή από τα νερά του Κρικελλοπόταµου. Εκτός από το γεγονός ότι το διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, προσφέρει την πιο εύκολη πρόσβαση προς το φηµισµένο φαράγγι Πάντα Βρέχει!

Κρίκελλο, το χωριό ντυμένο στα λευκά

Η διαδρομή από το Καρπενήσι στο Κρίκελλο είναι μια από τις ωραιότερες στην Ελλάδα

Άπειρες είναι οι εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης στην Ευρυτανία. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή: Μια διαδρομή από τις πιο όμορφες που θα κάνετε στην Ελλάδα!

Ξεκινάμε λοιπόν από το Καρπενήσι και φτάνουμε στο όμορφο Κρίκελλο!

Η διαδρομή Καρπενήσι Κρίκελλο

Ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστας, και σε απόσταση 28 χλµ. από το Καρπενήσι, θα αντικρίσετε το Κρίκελλο και το αλπικό του τοπίο!

Η διαδρομή

Για τη… φιδογυριστή ανάβαση χρειαστήκαµε περίπου 35΄-40΄, µέσα σε ένα παραµυθένιο, χιονισµένο τοπίο, και άξιζε χωρίς αµφιβολία να έρθουµε εδώ, τόσο για να απολαύσουµε µια από τις ωραιότερες διαδροµές στην Ελλάδα όσο και για να γνωρίσουµε από κοντά αυτό το γραφικό χωριό, «φωλιασµένο» σε ένα πυκνό δάσος (σε υψόµετρο 1.120 µ.), που παίρνει ζωή από τα νερά του Κρικελλοπόταµου.

Η διαδρομή Καρπενήσι Κρίκελλο μέσα στο υπέροχο χιονισμένο τοπίο
Το χιονισμένο τοπίο κατά μήκος της διαδρομής Καρπενήσι- Κρίκελλο
Η χιονισμένη δοαδρομή Καρπενήσι - Κρίκελλο

Εκτός από το γεγονός ότι το διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, προσφέρει την πιο εύκολη πρόσβαση προς το φηµισµένο φαράγγι Πάντα Βρέχει!

Το χιονισμένο βουνό κατά μήκος της διαδρομής Καρπενήσι Κρίκελλο
Υπέροχα χιονισμένα τοπία κατά μήκος της διαδρομής Καρπενήσι Κρίκελλο

Αν και πολλοί έχουν συνδέσει το χωριό µε την παλιότερη ταβέρνα, αυτή της Αντιγόνης, εµείς ανακαλύψαµε πολλούς περισσότερους λόγους για να το βάλουµε στην καρδιά µας… Η αυθεντικότητα των ντόπιων αλλά και η αγάπη όσων επέλεξαν τον τόπο για να εγκατασταθούν µόνιµα είναι διάχυτη στους προσεγµένους πετρόκτιστους ξενώνες, τα γραφικά ταβερνάκια και τα παραδοσιακά καφενεδάκια.

Πριν φύγουµε, κάναμε μια στάση για «άγρια» µαρµελάδα κράνο και χειροποίητο τραχανά ολοκλήρωσε µε τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψή µας.

Tip: Αν η πρόσβαση είναι εφικτή (µε το χιόνι είναι αδύνατον να φτάσει κάποιος), στο δρόµο για Κρίκελλο κάντε µια στάση στα Κοκκάλια, στο µνηµείο της µεγάλης νίκης των Αιτωλών και των Ευρυτάνων κατά των εισβολέων Γαλατών το 279 π.Χ.

Η υπέροχη θέα από το Κρίκελλο
Θέα από το χιονισμένο Κρίκελλο

Κάντε ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στην όμορφη Ευρυτανία και τα χωριά της και δείτε όλους τους λόγους για να πάρετε… τα βουνά!

Δείτε το χωριό ντυμένο στα λευκά!

Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου

Αν πάλι είστε λάτρεις του σκι, από το χωριό σε πολύ κοντινή απόσταση (38,5 χλμ), 54 λεπτά με το αυτοκίνητο θα βρεθείτε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου.

Το Καρπενήσι διαθέτει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου Καρπενησίου, ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Βρίσκεται στο όρος Βελούχι στην τοποθεσία Διαβολότοπος. Υπάρχουν συνολικά 5 αναβατήρες και 15 πίστες εκ των οποίων 3 είναι off piste, που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας.
Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ με ενοικιάσεις και αγορά χιονοδρομικού εξοπλισμού και μπαρ με θέα στις πίστες. Υπάρχει επίσης, η δυνατότητα διαμονής στο ορειβατικό καταφύγιο, μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον τη δοκιμάσει, αφού το τοπίο στην περιοχή θυμίζει βόρεια Ευρώπη. (www.velouchi4mount.com)

  • ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Από την Αθήνα 298 χιλιόµετρα / Από τη Θεσσαλονίκη 310 χλμ/ Από την Πάτρα 165 χλμ
  • ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1.750μ. – 2.100μ. ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ: 5 ΠΙΣΤΕΣ : 15 ΜΗΚΟΣ ΠΙΣΤΩΝ: 8 χλμ.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ