Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
34.8 C
Athens
ΑρχικήTravelΛάθη που κάνεις όταν ταξιδεύεις και πως να τα αποφύγεις!

Λάθη που κάνεις όταν ταξιδεύεις και πως να τα αποφύγεις!

Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια συχνά λάθη που κάνουν οι ταξιδιώτες αλλά και πως θα αποφύγετε τις παγίδες σε Ευρώπη και Αμερική

Δεν µπορείτε να φορτίσετε το κινητό σας, γιατί o φορτιστής δεν ταιριάζει στην πρίζα; Η πιστωτική σας δεν αναγνωρίζεται από τα ATM; Ιχνηλατήσατε για λίγο στο Διαδίκτυο και σας ήρθε ένας λογαριασµός και δύο εµφράγµατα; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε προτού ετοιµάσετε βαλίτσες για Αµερική, αλλά και για πολλές χώρες της Ευρώπης, ώστε να µη µετατραπεί το ταξίδι σας σε µια τραυµατική εµπειρία.

- Advertisement -
Ταξίδι στον κόσμο

Εδώ θα βρείτε συμβουλές του Τάσου Δούση για τον μπουφέ στα ξενοδοχεία & τι να προσέξετε στην καθαριότητα των δωματίων!

Ξεχάστε τα ελληνικά δεδομένα!

Αναπόσπαστο µέρος του γεύµατος σε ένα ελληνικό εστιατόριο σίγουρα αποτελεί το ψωµί – ενίοτε, µάλιστα, σε γενναιόδωρη ποσότητα, όπως και το νερό. Όµως αυτό δεν είναι δεδοµένο και στα εστιατόρια του εξωτερικού. Οπότε, αν βρεθείτε, για παράδειγµα, σε ένα παριζιάνικο bistrot και ζητήσετε παραπάνω ψωµί ή µια κανάτα νερό, µην απορήσετε αν δείτε τον σερβιτόρο να σας φέρνει ακόµα ένα εµφιαλωµένο µπουκάλι ή αν διαπιστώσετε ότι στον λογαριασµό χρεώθηκε και το τελευταίο ψίχουλο του extra ψωµιού!

Πλαστικό χρήµα; ναι! Για όλα; όχι

Αναµφισβήτητα, µια πιστωτική κάρτα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιµη στο εξωτερικό
–πλέον και στην Ελλάδα–, καθώς το «πλαστικό χρήµα» διεισδύει όλο και περισσότερο στη ζωή µας. Όµως πρέπει να ξέρετε ότι πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ακόµα αδυναµία στο cash, ειδικά αν πρόκειται για µουσεία, bars, καφέ, µέσα µεταφοράς, ταξί, ορισµένα εστιατόρια και µικρά µαγαζιά.

Μάλιστα, τα περισσότερα καταστήµατα στο εξωτερικό δέχονται Visa και MasterCard, ενώ η American Express δεν είναι ευρέως αποδεκτή. Επίσης, ενηµερωθείτε από την τράπεζά σας για τις χρεώσεις σε περίπτωση ανάληψης χρηµάτων από τα ΑΤΜ της χώρας που θα επισκεφθείτε.

Πιστωτική κάρτα

Βάλτε στη βαλίτσα τον σωστό αντάπτορα

Άραγε πόσοι και πόσοι έφτασαν περιχαρείς στον προορισµό τους και, όταν έπεσε η µπαταρία του tablet ή του κινητού τους, διαπίστωσαν, αίφνης, ότι ο φορτιστής δεν ταίριαζε σε καµία υποδοχή πρίζας; Το Ηνωµένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία –και όχι µόνο– χρησιµοποιούν διαφορετικού τύπου βύσµατα (πεπλατυσµένα, σε σχήµα «Τ»).

Μην ανησυχείτε, πάντως, γιατί θα βρείτε εύκολα (σε καταστήµατα ηλεκτρονικών ειδών, ειδών ταξιδίου, στο αεροδρόµιο κ.α.) ειδικούς αντάπτορες, σε τιµές όχι πολύ υψηλές, ενώ συνήθως τους παρέχουν και τα ξενοδοχεία, αρκεί να τους ζητήσετε. Όµως αν πρόκειται να ταξιδέψετε στην Αµερική, έχετε κατά νου ότι η τάση του ρεύµατος (110 V) είναι διαφορετική από εκείνη της Ευρώπης (220 V), οπότε θα χρειαστείτε έναν µετασχηµατιστή, προκειµένου να µην υποστούν βλάβη οι ηλεκτρικές συσκευές και τα gadgets σας.

Στο ταξίδι πρέπει να έχετε μαζί τον σωστό αντάπτορα

Για να µην κοστίσει το κινητό όσο… ένα ακίνητο

Όσο απαραίτητο είναι να βάλετε στη βαλίτσα τα ρούχα σας, άλλο τόσο είναι να ελέγξετε εκ των προτέρων τις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα που θα επισκεφθείτε. Mην ενεργοποιήσετε τα δεδοµένα (3G ή 4G), αν πρώτα δεν έχετε απευθυνθεί στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της οποίας είστε συνδροµητής, προκειµένου να ενηµερωθείτε αναλυτικά για τις χρεώσεις του Ιnternet, των εξερχόµενων αλλά και των εισερχόµενων κλήσεων.

Εναλλακτικά, µπορείτε να προµηθευτείτε µια προπληρωµένη κάρτα SIM µε πολύ χαµηλές χρεώσεις (µειώνει το κόστος περιαγωγής/roaming) ή να προσαρµόσετε το πρόγραµµα του κινητού σας ανάλογα µε τις ανάγκες του ταξιδιού σας, αφού όλες οι εταιρείες προσφέρουν ειδικά πακέτα. Φροντίστε, επίσης, να «κατεβάσετε» εκ των προτέρων λεξικά, χάρτες ή εφαρµογές που ενδεχοµένως θα χρειαστείτε, ώστε να τα χρησιµοποιήσετε offline και να αποφύγετε υπερβολικές χρεώσεις λόγω µεγάλου όγκου δεδοµένων.

Κινητό σε ταξίδι

Τα τσιγάρα, τα ποτά και… οι νόµοι

Όταν ταξιδεύετε από µια χώρα της Ε.Ε. σε κάποια άλλη, έχετε δικαίωµα να µεταφέρετε είδη καπνού και οινοπνευµατώδη, αλλά στην ποσότητα που προβλέπει η νοµοθεσία, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα προµηθευτήκατε για προσωπική χρήση και να µη βρεθείτε κατηγορούµενοι για µεταπώληση. Μπορείτε να ενηµερωθείτε από τις Αρχές της χώρας που επισκέπτεστε.

Τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. ίσως θέτουν περιορισµούς στην ποσότητα τσιγάρων που δικαιούστε να έχετε µαζί σας, όταν προέρχεστε από ορισµένα κράτη-µέλη τα οποία ακόµη δεν χρεώνουν το ελάχιστο επίπεδο ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επίσης, µεγάλη προσοχή χρειάζεται σε ό,τι αφορά αλκοόλ, τσιγάρα, ηλεκτρονικά και άλλα αντικείµενα που θα µεταφέρετε επιστρέφοντας από την Αµερική, καθώς υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς δασµών από την Ε.Ε. και περνούν από τελωνειακό έλεγχο.

Ευπρεπές dress code

Φυσικά και είναι δικαίωµά σας να έχετε το δικό σας ενδυµατολογικό στυλ, αλλά σε χώρους όπως ιεροί ναοί και µουσεία καλό είναι να µη διακινδυνεύσετε την απαγόρευση εισόδου· οπότε φροντίστε να είστε ντυµένοι ευπρεπώς. Επίσης, σε πολλά εστιατόρια µπορεί να υπάρχει dress code για να σας επιτραπεί η είσοδος, γι’ αυτό φροντίστε να ενηµερωθείτε από πριν.

Προσέξτε τα tips

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ένα 10% επιπλέον του λογαριασµού είναι το αναµενόµενο φιλοδώρηµα, ενώ δεν είναι απαραίτητο να αφήσετε tips στους οδηγούς των ταξί, σε αντίθεση µε τους Αµερικανούς συναδέλφους τους, οι οποίοι περιµένουν φιλοδώρηµα ίσο µε το 10% του κόστους της διαδροµής. Στις ΗΠΑ, επίσης, δεν νοείται να σηκωθείτε από το τραπέζι χωρίς να αφήσετε tip της τάξης του 15%-20% του λογαριασµού, ενώ ένα µε δύο δολάρια ανά ποτό που θα πιείτε είναι αρκετά για τους bartenders.

Εδώ θα δείτε 6 λάθη που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το ταξίδι με το ταίρι σας!

Είτε είστε μαζί για μερικούς μήνες ή αρκετές δεκαετίες, το ταξίδι με το ταίρι σας, μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Ακόμη και το πιο συνδεδεμένο, επικοινωνιακό ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Για να σας βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσετε προτού προκύψουν και να τα χειριστείτε ήρεμα ενώ βρίσκεστε σε ένα ταξίδι, συγκεντρώσαμε μια λίστα με εννέα κοινά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια στις διακοπές τους (και πώς να τα αποφύγετε).

Δεν ορίζετε τον σκοπό του ταξιδιού

Πιθανότατα έχετε καθορίσει τον προορισμό που θέλετε να επισκεφθείτε, αλλά δεν έχετε ορίσει τον σκοπό αυτού του ταξιδιού. «Όχι κάθε ταξίδι πρέπει απαραίτητα να έχει κάποιο σκοπό, αλλά η καθιέρωση ενός προηγούμενου θα βοηθήσει στην εξάλειψη των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού», δηλώνει ο Merlelynn Harris, κλινικός διευθυντής της Bridge Counselling Associates. Ο σκοπός μπορεί να είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθείτε, να απολαύσετε χρόνο ως οικογένεια ή ως σύντροφοι, να χαλαρώσετε ή να κάνετε κάνετε δραστηριότητες γεμάτες αδρεναλίνη και περιπέτεια. Ορίζοντας λοιπόν τον σκοπό του ταξιδιού σας ως ζευγάρι εκ των προτέρων, θα διασφαλίσετε ότι υπάρχουν παρόμοιες προσδοκίες και λιγότερες εκπλήξεις.

Ζευγάρι στην Ιταλία

Ορίστε το budget που σκοπεύετε να δαπανήσετε

Το πρόβλημα σχετικά με τα χρήματα είναι ένα πολύ συνηθισμένο. Η blogger Lindsay Silberman με έδρα το Μπρούκλιν λέει ότι αυτή και ο σύζυγός της σπάνια μαλώνουν ενώ ταξιδεύουν, «αλλά είχαμε σίγουρα διαφωνίες στη διαδικασία σχεδιασμού ταξιδιών – κυρίως πράγματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό». Πριν από την ολοκλήρωση των σχεδίων, η Σίλπερμαν και ο σύζυγός της, Μάθιου, που είναι μαζί για 11 χρόνια, βρίσκουν μια μέση λύση όσον αφορά το budget που θα δαπανηθεί. Τα περισσότερα ζευγάρια συζητούν τον προϋπολογισμό για τα πιο σημαντικά ζητήματα ενός ταξιδιού όπως εισιτήρια, πτήσεις και ξενοδοχεία, αλλά το ίδιο πρέπει να ισχύει για γεύματα και οποιαδήποτε άλλη ημερήσια δαπάνη.Ποιο φθινόπωρο; Έχουμε 10 ιδανικούς προορισμούς για διακοπές τον Σεπτέμβρη

Εμείς πάντως σας έχουμε βρει και τους ιδανικούς προορισμούς για διακοπές για 2!

Αναλαμβάνει μόνο ο ένας τον προγραμματισμό του ταξιδιού

Σε πολλές σχέσεις, υπάρχει ένα άτομο που λατρεύει να σχεδιάζει και ένα που δεν μπορεί να ασχοληθεί με λεπτομέρειες. Ωστόσο, σύμβουλοι ζευγαριών προτείνουν «Ακόμα κι αν είστε αυτός που κάνει όλη την έρευνα και κάνοντας κλικ στο κουμπί για να κάνετε κράτηση, πρέπει να συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας». Αυτό διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις και ότι όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι. Επιπλέον, ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στον προγραμματισμό του ταξιδιού αναλόγως με τι του αρέσει να ασχολείται.

Χάρτης, Προγραμματισμός ταξιδιού

Ομαδικά ταξίδια ή μεγάλης διάρκειας

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μικρά με έναν προορισμό Σαββατοκύριακου στον οποίο μπορείτε να οδηγήσετε ή σε έναν προορισμό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Το να πηγαίνεις στην Ιαπωνία για 16ωρη διαδρομή με αεροπλάνο και μια διαμονή διάρκειας ενός μηνός πιθανώς δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Ειδικότερα όταν έχετε ξεκινήσει μόλις μια σχέση το σύντομο και μικρό ταξίδι σας επιτρέπει να καταλάβετε πόσο καλά μπορείτε να ταξιδέψετε μαζί. Ύδρα: 4+1 λόγοι γιατί το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού είναι ακόμη πιο μαγικό το φθινόπωρο

Αποσυνδεθείτε από τα social media

Είτε μόλις ξεκινήσατε μια σχέση είτε είστε χρόνια παντρεμένοι, η τεχνολογία μπορεί να είναι η καταστροφή οποιουδήποτε ταξιδιού. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού είναι να θέσετε όρια στη χρήση των social media ή να έχετε έναν κανόνα ότι δεν θα χρησιμοποιείται τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή των εκδρομών. Η συζήτηση αυτού του ζητήματος μπορεί να περιορίσει κάθε δυσαρέσκεια.

Φωτογράφιση φαγητού

Μην γεμίζετε το πρόγραμμα σας με πολλές δραστηριότητες

Μην υπερβάλλετε με τον εαυτό σας. Μπορεί να υπάρχει μια φυσική επιθυμία να θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, ειδικά αν είναι η πρώτη σας φορά σε έναν προορισμό, αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει προβλήματα. Ο συνδυασμός της υπερβολικής εξάντλησης, της υπερφόρτωσης ή του jet lag μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο άγχος και σύγκρουση μεταξύ των συντρόφων.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,296LikesΚάντε Like
88,162 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ