Λιμάνι της Λέρου

Μακριά από την “τουριστική” λογική, η Λέρος, το νησί της Άρτεµης, της παρθένας φυσικής οµορφιάς και της αρµονίας ενδείκνυται για όσους επιθυµούν διαφορετικές εµπειρίες στις διακοπές και ήσυχες, ξεκούραστες µέρες καθώς το νησί εξασφαλίζει µια αληθινή και αυθεντική περιπέτεια! Γνωρίστε τα τοπικά προϊόντα αυτού του μαγικού νησιού!

- Advertisement -

Τα τοπικά προϊόντα και οι αυθεντικές γεύσεις της Λέρου

Η Λέρος ήταν ανέκαθεν νησί ψαράδων, οπότε τα ψάρια είναι το κύριο τοπικό προϊόν της. Καθημερινά φορτηγά μεταφέρουν τόνους από ψάρια από τη Λέρο με τα οχηματαγωγά πλοία στην κεντρική ψαρόσκαλα του Πειραιά. Το χειμώνα οι ψαρότρατες του νησιού ψαρεύουν τόνους από μαρίδα και γόπα, ενώ το καλοκαίρι είναι η εποχή της παλαμίδας, του κολιού και της σαρδέλας καθώς και για ψάρια πρώτης κατηγορίας όπως οι συναγρίδες, τα λυθρίνια και τα φαγκριά, καθώς και μελανούρια, αστακούς, ξιφίες, καλαμάρια κλπ.

Ψάρια Λέρος
Παστός κολιός Λέρου Λάλας
Παστός κολιός Λέρου. Φωτό: lalaspasta.gr

Τα παλιότερα χρόνια, λόγω της μεγάλης ποσότητας ψαριών, οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα ψάρια τους εκτός του νησιού γιατί δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα όπως τα οχηματαγωγά, ο πάγος και οι νταλίκες. Για το λόγο αυτό οι ντόπιοι ξεκίνησαν να παστώνουν τα ψάρια. Έτσι ο παστός κολιός έγινε το παραδοσιακό προϊόν της Λέρου, ενώ θεωρείται ένας από τους καλύτερους μεζέδες για ούζο ή τσίπουρο που συνοδεύει ιδανικά επίσης φασολάδα, φακές και διάφορες σαλάτες.

Τα παραδοσιακά τυριά της Λέρου
Παραδοσιακά τυριά της Λέρου. Φωτό: meatandgrillstories.gr

Ένα άλλο παραδοσιακό προϊόν της Λέρου είναι η Μυτζήθρα που γίνεται φρέσκια η ξερή καλυμμένη με την περίφημη τυριά ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι που της δίνη μια υπέροχη γεύση. Δοκιμάστε την με τοπικό παξιμάδι, λάδι και ντομάτα ή τρίψτε την στα μακαρόνια. Η γεύση της θα απογειώσει τους γευστικούς σας κάλυκες! Άλλα διάσημα τοπικά τυριά είναι το λαδοτύρι και το κρασοτύρι Λέρου. Όλα τα τυριά και τα παστά θα τα βρείτε στα σουπερμάρκετ του νησιού. Ένα νησί με τόσο όμορφη φύση και τόσο αυθεντικές γεύσεις δε θα μπορούσε να μην έχει και ξακουστά μυρωδικά, όπως το υπέροχο θυμάρι της Λέρου με το υπέροχο μεθυστικό του άρωμα!

Θυμάρι Λέρου
Το θυμάρι της Λέρου είναι ιδιαιτέρως αρωματικό
Πουγκιά Λέρου
Πουγκιά από τη Λέρο. Φωτό: foodme.gr

Η Λέρος έχει επίσης μεγάλη παράδοση στα γλυκά όπως τα πουγκάκια, με γέμιση πικραμύγδαλου, τα ξεροτήγανα , οι σβίγγοι και η Λέρικες τυρόπιτες με μυτζήθρα. Για υπέροχα παραδοσιακά γλυκά Λέρου επισκεφτείτε το “Παραδοσιακό” της Νίκης Καρπαθάκη στην Αγία Μαρίνα.

Παρασκευάζοντας πουγκάκια Λέρου στο "Παραδοσιακό"
Φτιάχνοντας πουγκάκια στο “Παραδοσιακό”
Σουμάδα και γλυκά από αμύγδαλο
Σουμάδα και γλυκά από αμύγδαλο. Φωτό:lerosisland.gr
Γκαβάφα από τη Λέρο
Γκαβάφα Λέρου

Αν επισκεφτείτε τη Λέρο τους καλοκαιρινούς μήνες, θα δοκιμάσετε πολλά οπωροκηπευτικά και φρούτα, με τα πιο γνωστά να είναι τα αγγουράκια Λέρου, σταφύλια, ντομάτες, σύκα, φραγκόσυκα και γκαβάφες (τα τροπικά γκουάβα). Αν βρεθείτε στη Λέρο, μην παραλείψετε, φυσικά, να δοκιμάσετε το τοπικό αναψυκτικό “σουμάδα” που φτιάχνεται με πικραμύγδαλο.

Με πληροφορίες από το λεροσ.com

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ