Με την πρώτη ευκαιρία που θα κάνετε μια εκδρομή με το αυτοκίνητο, σίγουρα η Πελοπόννησος θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας σας, αφού διαθέτει τα πάντα για κάθε γούστο και κάθε εποχή! Εδώ θα πάμε σε ένα ιστορικό, όμορφο χωριό της Ορεινής Αρκαδίας, το Λεβίδι.

- Advertisement -

Το Λεβίδι είναι ένα κεφαλοχώρι του νομού Αρκαδίας και είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 860 μ. και 25 χλμ. βόρεια από την Τρίπολη. Οριοθετείται από ένα ελατοδάσος, στους πρόποδες σχεδόν του Μαινάλου. Στην πλατεία βρίσκεται το άγαλμα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα, που ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και έπεσε στην πρώτη μάχη του Λεβιδίου (14 Απριλίου 1821). Η πλατεία αποτελεί τόπο συνάντησης των ντόπιων και επισκεπτών, ενώ γύρω από την πλατεία βρίσκονται παντοπωλεία, ταβέρνες, καφενεία. Οι ταβέρνες ακολουθούν κυρίως την τοπική αρκαδική κουζίνα και υπάρχουν καταστήματα με τοπικά προϊόντα και γλυκά. Τα πολλά αρχοντικά του, πετρόχτιστα και καμαρωτά, μαρτυρούν τη σημασία του Λεβιδίου και την εμπορικότητά του.

Το Λεβίδι διαθέτει επίσης το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας και Βιβλιοθήκη, που αν έχετε τον χρόνο αξίζει μια επίσκεψη. Το μουσείο στηρίζεται στη συλλογή του συλλέκτη Γιώργου Ι. Χριστοδουλόπουλου με πάνω από 500 σχέδια και χαρακτικά σπουδαίων Ευρωπαίων και Ελλήνων δημιουργών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Η συλλογή απλώνεται σε 4 αιώνες τέχνης, από το 16ο αιώνα. Ιστορεί σε θεματικές ενότητες τους μύθους και την ουτοπία, ανιχνεύει την Αρκαδία των περιηγητών, αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο στην επανάσταση, αποδίδει φόρο τιμής στην ποιμενική ζωή και εξηγεί γιατί το δάσος και το βουνό είναι πυλώνες του αρκαδικού ύφους. Η βιβλιοθήκη του μουσείου μετράει πάνω από 1000 τίτλους και πολλοί από αυτούς είναι σπάνιοι και δυσεύρετοι. Οι εκθεσιακοί χώροι απλώνονται σε πάνω από 600 τετραγωνικά, αφιερωμένα στην Αρκαδία. Αποτελεί πόλο έλξης και συχνά κάνει περιοδικές εκθέσεις ιδιαίτερης σημασίας.

Το Λεβίδι είναι ένα ιδιαίτερα ιστορικό χωριό. Από το Λεβίδι καταγόταν και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Μουσείο με προσωπικά αντικείμενά του στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι, το οποίο επεκτάθηκε από την κοινότητα Λεβιδίου και το Δήμο Τρίπολης, ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει και η προτομή του. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το κτήριο της Γεωργικής Σχολής (Παλιό Γυμνάσιο) που ιδρύθηκε από τον Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Γεωργίας (1926-1928) και λειτούργησε σαν Γυμνάσιο μέχρι το 1969.

Στο Λεβίδι λειτούργησαν ελληνικό σχολείο, σχολαρχείο και δημοτικό σχολείο, ενώ από την δεκαετία του 1930 και γυμνάσιο σε κτήριο που προοριζόταν για Γεωργική Σχολή. Δυστυχώς δεν έχει δοθεί προσοχή από τις αρμόδιες αρχές στο εγκαταλελειμμένο κτήριο του Γυμνασίου Λεβιδίου, που αποτελεί μνημείο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930, όταν υπήρχε ειδικό πρόγραμμα κατασκευής σχολικών κτηρίων (ίσως είναι έργο του αρχιτέκτονα Παπανικολάου).

Η καλύτερη ταβέρνα του χωριού

Εκτός από τα παραπάνω, ωστόσο, το Λεβίδι, όπως γενικά τα χωριά της Πελοποννήσου, έχει παράδοση στο καλό φαγητό. Είναι ένας μικρός “παράδεισος” για τους καλοφαγάδες και ο Τάσος Δούσης μας συστήνει την καλύτερη ταβέρνα του χωριού που επισκέφτηκε και ο ίδιος πριν από λίγο καιρό.

Ο Τάσος Δούσης έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Αρκαδία και έχει εξερευνήσει τα χωριά και τις ομορφιές της. Εδώ, στο γραφικό Λεβίδι ανακάλυψε τον «Κουμπούρη», μια ταβέρνα με εξαιρετικό φαγητό και εξειδίκευση στο καλό κρέας.

Στο Λεβίδι, πάνω στην κεντρική πλατεία του οικισμού, η παράδοση συναντά την τέχνη του καλού φαγητού, στον ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ, την ταβέρνα με την μεγάλη ιστορία στην γαστρονομία της Αρκαδίας. Στον ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ στο Λεβίδι θα απολαύσετε τοπικές παραδοσιακές γεύσεις και είναι σίγουρο ότι θα περάσετε υπέροχα στο ζεστό του χώρο με τους φιλόξενους ανθρώπους.

Ο ίδιος ο Τάσος Δούσης γράφει για την ταβέρνα: “Την οικογένεια του Κώστα Παρασκευόπουλου την γνωρίζω πάνω από 15 χρόνια. Οι άνθρωποι δουλεύουν στην ταβέρνα από το πρωί ως το βράδυ 7 ημέρες την εβδομάδα, γιορτές, αργίες, καλοκαίρι και χειμώνα. Ο ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ βρίσκεται στο Λεβίδι από το 1970 και είναι τοπόσημο για την περιοχή και το ιδανικό στέκι για λαχταριστά κρέατα. Η μητέρα του Κώστα, η κυρία Ασημίνα Παρασκευόπουλου που θα δείτε στα βίντεο είναι ο σημαντικότερος λόγος που βρέθηκα στην ταβέρνα. Μετά από 50 χρόνια έκλεισε τα βιβλία της και αποφάσισε να ξεκουραστεί και να απολαύσει τα παιδιά και τα εγγόνια της. Είναι ένας σπάνιος άνθρωπος νοικοκυρά από τις λίγες και εξαιρετική μαγείρισσα. Εκτός απ όλα αυτά έχει και συναρπαστική ζωή. Δείτε τις λεπτομέρειες στο βίντεο παρακάτω.

Στο ποστ του Τάσου Δούση θα δείτε αναλυτικά τι μπορείτε να απολαύσετε εδώ… όπως και φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψή του στον «Κουμπούρη»:

Info

Πλατεία Λεβιδίου
Τηλ. 27960 22425
E-mail: [email protected]
instagram: o_koumpouris

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ