Με κυρίαρχο στοιχείο του την πέτρα αποτελεί “στολίδι” της Μεσσηνίας αν και άγνωστο στους περισσότερους. Το Μαγγανιακό μάς προσκαλεί να το γνωρίσουμε καλύτερα…

Τόπος πανέμορφος, γραφικός και φιλόξενος… Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του οικισμού Μαγγανιακό στη Μεσσηνία, που μπορεί να μην είναι διάσημο και πολυακουσμένο, διατηρεί ωστόσο ανέπαφο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την αίγλη του παρελθόντος.

- Advertisement -
Μαγγανιακό χωριό μεσσηνίας πέτρινο

Κρεμμύδια: Γνωρίστε το χωριό της Μεσσηνίας που έχει μπει στα Ρεκόρ Γκίνες – Το μοναδικό στην Ελλάδα!

Πέτρα απ’ άκρη σ’ άκρη

Με την πρώτη βόλτα που θα κάνει κάποιος στο Μαγγανιακό καταλαβαίνει αμέσως πως αυτός ο οικισμός μετρά πολλά χρόνια ζωής, αφού όλα εδώ είναι κατασκευασμένα από πέτρα. Σπίτια, εκκλησίες, σχολεία, τα πάντα “φωνάζουν” το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που έχει ο τόπος αυτός.

Μαγγανιακό χωριό μεσσηνίας πέτρινο πανοραμική

Διάσπαρτα στο Μαγγανιακό συναντάς πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, τα περισσότερα σε άριστη κατάσταση, ενώ η εκκλησία στην είσοδο του όμορφου χωριού μαζί με την πηγή και τα ψηλά δέντρα καλωσορίζουν τους επισκέπτες χειμώνα-καλοκαίρι.

Μαγγανιακό χωριό μεσσηνίας πέτρινα σπίτια ερειπωμένα

Περπατώντας ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και διασχίζοντας τα στενά καλντερίμια, θα απολαύσετε τις υπέροχες εναλλαγές της πέτρας και του πράσινου, αφού θα συναντήσετε πολλές περιποιημένες αυλές.

ερειπωμένος πύργος στο μαγγανιακό Μεσσηνίας

Θα κάνετε μια στάση στο καφενείο του χωριού, όπου δεσπόζει η παλιά μουριά, η ηλικία της οποίας, όπως επισημαίνουν οι ντόπιοι, ξεπερνά τα 300 χρόνια.

μαγγανιακό χωριό μεσσηνίας πέτρινη εκκλησία

Το Μαγγανιακό αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού, ενώ αξίζει να κάνετε μια στάση στον Μελίπυργο, έναν ερειπωμένο φράγκικο πύργο, που επιβεβαιώνει και με το παραπάνω την ιστορική αξία του τόπου. 

Μαγγανιακό μεσσηνίας φύση

Η Μεσσηνία άλλωστε έχει υπέροχα χωριά που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα…

Στενωσιά: To χωριό της Μεσσηνίας με τους εκπληκτικούς καταρράκτες

Η Στενωσιά είναι ένα χωριό στη Μεσσηνία που ξεχωρίζει για τους εκπληκτικούς καταρράκτες του που γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών για τα μοναδικά τοπία τους!

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες

Η Στενωσιά, ένα από τα όμορφα ελληνικά χωριά, βρίσκεται κοντά στην Πύλο, από την οποία απέχει περίπου 11,5 χιλιόμετρα, σε υψόμετρο 177 μέτρα. Το χωριό έχει μακρόχρονη ιστορία στην Μεσσηνία, αποτελώντας κατά την αρχαιότητα τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου.

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες μέσα στο δάσος

Ο οικισμός ήταν γνωστός ως Λέζαγας ενώ από το 1940 μέχρι σήμερα ως Στενωσιά. Με βάση την απογραφή του 2011, έχει 446 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και το εμπόριο.

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες που δημιουργούν λιμνούλες

Οι εκπληκτικής ομορφιάς καταρράκτες

Η Στενωσιά είναι ένα φιλόξενο χωριό και παράλληλα μια ιδανική πρόταση για τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού ενώ μπορεί να αποτελέσει όαση δροσιάς και αφορμή για οικογενειακές αποδράσεις, καθώς τα τοπία ολόγυρα είναι μαγευτικά.Όλυμπος: Ανακαλύψαμε 5 υπέροχους ξενώνες στα όμορφα χωριά του βουνού…των θεών!

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες μέσα στη φύση

Αρχής γενομένης από τους μοναδικούς της καταρράκτες που γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους, το χωριό είναι ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος.

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες μέσα στην πυκνή βλάστηση

Στην ουσία λίγο έξω από το χωριό υπάρχει ένα καταπράσινο φαράγγι που διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός, με μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες.

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον

Το παραμυθένιο ξενοδοχείο στην ορεινή Μεσσηνία, ιδανικό για φθινοπωρινές αποδράσεις που εντυπωσίασε τον Τάσο Δούση

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα

Είναι στο συνολικό του μήκος 3-4 χιλιόμετρα και καταλήγει στον γνωστό καταρράκτη Καλαμάρη της Πυλίας.

Στενωσιά Μεσσηνία χωριό με όμορφους καταρράκτες που γίνονται πόλος έλξης

Εκτός από το ανεπανάληπτο φυσικό του περιβάλλον έχει ιδιαίτερη αξία να σημειώσουμε πως εκεί οι Ιταλοί έφτιαξαν φράγμα και δημιούργησαν τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσσηνίας που ηλεκτροδοτούσε την Πύλο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ