Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
28.2 C
Athens
ΑρχικήΕυ ΖηνDecoTo διαμάντι των Νοτίων Προαστίων: Μια κατοικία σε σχήμα γυάλινου,ακόνιστου πενταγώνου στη...

To διαμάντι των Νοτίων Προαστίων: Μια κατοικία σε σχήμα γυάλινου,ακόνιστου πενταγώνου στη Βούλα

Το οικόπεδο, στο οποίο κλήθηκαν οι μελετητές να τοποθετήσουν την κατοικία, έχει μία σειρά ιδιαιτεροτήτων: βρίσκεται στη συμβολή δύο οδών, έχει σχήμα ακανόνιστου πενταγώνου και μέγιστη υψομετρική διαφορά της τάξεως των 9,00 m μεταξύ δύο των πλευρών του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες αποστάσεις, που έπρεπε να τηρηθούν από τα όριά του, οι μελετητές εξέλιξαν ένα κτίριο με κάτοψη σχεδόν τριγωνική, με την οξεία του γωνία να δείχνει προς τη συμβολή των δύο οδών, θυμίζοντας πλώρη πλοίου. Αλλά και οι λειτουργίες του κτιρίου αναπτύχθηκαν εν είδει επιπέδων πλοίου.

Επί της οδού Πρεβέζης, με σχετικά ομοιόμορφη κλίση, τοποθετήθηκε η κύρια είσοδος, η οποία συνδέεται με το δρόμο με γέφυρα: εδώ (Επίπεδο 03) βρίσκεται το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Ένα επίπεδο χαμηλότερα βρίσκονται οι κοιτώνες με τους βοηθητικούς τους χώρους, ενώ, πιο χαμηλά, το επίπεδο της πισίνας. Με εσοχές που εφαρμόστηκαν στον όγκο του κτιρίου, δημιουργήθηκαν χρήσιμοι εξωτερικοί χώροι και ιδιαίτερα στο χώρο της πισίνας.

- Advertisement -

Γιατί το Pere Ubu είναι το απόλυτο place to be των νοτίων προαστίων;

Οι 8 εκδηλώσεις για μικρούς & μεγάλους με ελεύθερη είσοδο για αυτό το Σάββατο(3/2)

Μοναδική προσφορά: Αεροπορικά εισιτήρια για την πιο up & coming ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μόνο €36 με επιστροφή!

Από την οδό που βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο έχουν πρόσβαση τα οχήματα στο γκαράζ. Eδώ υπάρχει και μια δευτερεύουσα είσοδος για πεζούς. Στην κορυφή όλων αυτών των επιπέδων υπάρχει ένας χώρος γραφείου με βατό δώμα-κατάστρωμα, που προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα (Επίπεδο 04).

Αυτή η… στοά στην καρδιά της Αθήνας, είναι η πιο χαρούμενη, η πιο ερωτική, η πιο χρωματιστή και σίγουρα η πιο διασκεδαστική της πόλης!

Αλλά και από τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους η θέα προς τη θάλασσα είναι απρόσκοπτη. Αντίθετα, προς το συνορεύον οικοπέδο και τον επάνω δρόμο η κατοικία παρουσιάζει μια πιο ερμητική όψη. Με τα βράχια ως φυσικό όριο, αποφεύχθηκε η «σκληρή» και μονότονη περίφραξη της κατοικίας: διαφοροποιείται σε ύψος και υλικά, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και συνδυάστηκε με κατάλληλη φύτευση.

 

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην ηλιοπροστασία: πέργκολες, περσίδες αλουμινίου και τεντόπανα μελετήθηκαν για συγκεκριμένα σημεία.Όλο το κτίριο είναι καλυμμένο με εξωτερική θερμομόνωση ρητινούχου επιχρίσματος. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου, τα κικγλιδώματα και τα μεταλλικά πλέγματα ως επί το πλείστον από ανοξείδωτο χάλυβα.

Μείναμε με το στόμα ανοιχτό: Αυτό είναι το cafe-bar του Χάρη Γιακουμάτου από το Survivor 2 στο Χαλάνδρι!

Στα δάπεδα των χώρων εξωτερικής διαμονής χρησιμοποιήθηκε ξυλεία Ipe και αλπικό μάρμαρο Σλοβενίας στο χρώμα της άμμου (εν μέρει και εσωτειρκά). Όλες οι εσωτερικές ξύλινες κατασκευές σχεδιάσθηκαν ειδικά για το έργο. Χρησιμοποιήθηκαν ξύλα λακαριστά και ξύλο καρυδιάς, ενώ τα δάπεδα είναι δρύινα.

Στα λουτρά χρησιμοποιήθηκαν κεραμικές πλάκες μεγάλων διαστάσεων. Τέλος, στην οροφή του χώρου γραφείου, στο υψηλότερο επίπεδο, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταïκά πετάσματα.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Τάκης Εξαρχόπουλος, Ελένη Εξαρχοπούλου, Πάνος Γερακάκης
Στατική μελέτη: Βασίλειος Χρηστάκης
Μηχανολογική μελέτη: Ιωάννης Συγκούνης
Επιφάνεια οικοπέδου: 570m²
Επιφάνεια κατοικίας: 340 m² (εκτός υπογείου)
Μελέτη: 2008
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2011

πηγή:mononews.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,293LikesΚάντε Like
88,397 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ