Μοναδικοί περίπατοι στα πέτρινα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου Σερρών (video)
- Advertisement -

Κρυμμένα ανάμεσα στα βουνά Όρβηλο και Βροντού, πνιγμένα μέσα στα σκιερά πλατάνια, βορειοανατολικά των Σερρών, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα περίτεχνα τοξωτά γεφύρια της Μακεδονίας.

Πρόκειται για εννέα πέτρινα παραδιοσιακά γεφύρια, από τα οποία πέντε βρίσκονται στο Αχλαδοχώρι -κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας-, πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη που διασχίζει το χωριό, και τα υπόλοιπα τέσσερα στο χείμαρρο της Μπέλιτσας, τα οποία καταλήγουν στον ποταμό Στρυμόνα.

Μοναδικοί περίπατοι στα πέτρινα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου Σερρών (video)

Κτίστηκαν τον 19ο αιώνα από ντόπιους τεχνίτες ή μάστορες από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και διατηρούν από τότε ανέπαφη την λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση. Χρησιμοποιούνταν για να εξασφαλίσουν στους κατοίκους επικοινωνία τόσο με την πόλη των Σερρών, όσο και με τα κτήματά τους. Εξάλλλου, το Αχλαδοχώρι, ή αλλιώς Κρούσοβο, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποτελούσε κόμβο ανάμεσα στα εμπορικά μονοπάτια που ένωναν τις Σέρρες με το Μελένικο και το σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ στην Βουλγαρία.

Τα 5 ιδανικά νησιά για τους καλοφαγάδες

Διαβάστε ακόμαΔιασχίστε το Φαράγγι του Βίκου και μαγευτείτε από την απίθανη ομορφιά του!

Έξω από το χωριό, βρίσκουμε το πέμπτο γεφύρι της Σαμόκβας πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη, όπου διατηρείται ακόμα και σήμερα το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Τα υπόλοιπα τέσσερα γεφύρια βρίσκονται στο ρέμα της Μπέλιτσας, πριν τη συμβολή της με τον Κρουσοβίτη. Ανεβαίνοντας το ποτάμι ο επισκέπτης συναντά πρώτα την Πεχτσέτα, μετά το μονότοξο Μουβίτσα και στη συνέχεια τα δύο γεφύρια της Κάτω και Άνω Μπελίτσας μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πλατάνια, που το καθιστούν σχεδόν αθέατο.

Μοναδικοί περίπατοι στα πέτρινα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου Σερρών (video)

Τα τελευταία χρόνια, τα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου, αποτελούν αγαπημένο προορισμό περιπατητών, που τα διασχίζουν ακολουθώντας τα μονοπάτια στις όχθες των ρεμάτων που ξεκινούν από το μικρό χωριό Καρυδοχώρι, στος πρόποδες των βουνών Όρβηλος και Βροντού.

Τουρισμός για όλους: ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τους δικαιούχους

 

 

Διαβάστε ακόμαΖήστε, φέτος, τα πιο ειδυλλιακά Χριστούγεννα στην γραφική Δημητσάνα!

Πηγή: agkistroaction.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ