Μόνα Λίζα - Ντα Βίντσι, Λούβρο

Ο διάσημος πίνακας με το χαμόγελο της Μόνα Λίζα, γνωστός και ως Τζοκόντα, είναι το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που κοσμεί το μουσείο του Λούβρου. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το μουσείο… μετακομίζει.

Ο εύθραυστος πίνακας ηλικίας 500 ετών που σπάνια αγγίζεται από ανθρώπινο χέρι θα μετακομίσει κατ΄εξαίρεση στα μέσα Ιουλίου για μερικούς μήνες ώστε να επιτραπεί η ανακαίνιση της Salle des Etats όπου εκτίθεται το έργο.

Μόνα Λίζα, Λούβρο

Συγκεκριμένα, θα μεταφερθεί μόλις «100 βήματα πιο πέρα» το βράδυ της 16ης Ιουλίου στην Galerie Medicis, μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του μουσείου. Εκεί θα εκτίθεται από την επομένη το πρωί σε κλιματιζόμενη προθήκη, όπως αυτή όπου εκτίθετο έως τώρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα επιστρέψει στη θέση του τον Οκτώβριο, λίγο πριν τα εγκαίνια της «blockbuster» έκθεσης – αφιέρωμα στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Το ξέρατε ότι μπορείτε κι εσείς να κάνετε ξενάγηση στο μουσείο του Λούβρου μέσα από τον υπολογιστή σας;

Ο λόγος ανακαίνισης της αίθουσας Salle des Etats είναι ότι δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες, όπου η πλειονότητα αυτών θέλει να δει το αριστούργημα του Ντα Βίντσι. «Δεχόμαστε μια πόλη κάθε μέρα», είπε ο Μαρτινέζ.

Μόνα Λίζα, Λούβρο

Προκειμένου το μουσείο να διαχειριστεί καλύτερα τη ροή των επισκεπτών (περισσότεροι από 10 εκατομμύρια το 2018) και να αποκτήσει νέους κανονισμούς ασφαλείας, χωρίς να κλείσει ποτέ, η διοίκησή του άρχισε το μεγαλύτερο εργοτάξιο από τη δεκαετία του 1980 όταν είχαν γίνει τα έργα για το μουσείο. Από το 2014, ανακαινίστηκαν περισσότερα από 34.000 τ.μ. «Είναι η αρχή μιας πολύ μεγάλης ανακαίνισης εντός και εκτός του μουσείου», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου.

Τελευταία φορά η Μόνα Λίζα ταξίδεψε το 1974 σε Ρωσία και Ιαπωνία, ενώ μία δεκαετία πριν, το 1964 «διέσχισε» τον Ατλαντικό για μία έκθεση στις ΗΠΑ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των επιμελητών του Μουσείου. 

Μερικά ακόμα αριστουργήματα που φιλοξενεί το Λούβρο είναι η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ