Είναι τελικά εδώ!Και όμως το μουσείο Yves Saint Laurent στο Μαρόκο(mYSLm) ανοίξε τις πόρτες του στις 19 Οκτωβρίου!Ο designer του μουσείου Björn Dahlström μοιράζεται τις προσδοκίες του για το πιο μοντέρνο μουσείο!

Αυτά τα μουσεία θα επιτρέψουν στο ίδρυμα, που φυλάσσει την κληρονομιά 40 ετών δημιουργίας του σχεδιαστή μόδας, να εκθέσει μεγάλο μέρος των συλλογών του, με περισσότερα από 5.000 ρούχα υψηλής ραπτικής, 15.000 αξεσουάρ και δεκάδες χιλιάδες σχέδια, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Björn Dahlström

Το μουσείο στο Παρίσι θα εγκατασταθεί στον ιστορικό οίκο υψηλής ραπτικής της λεωφόρου Μαρσό, ο οποίος φιλοξένησε από το 1974 έως το 2002 τις δημιουργίες του YSL. Το μουσείο στο Μαρακές, την πόλη που ο μόδιστρος ανακάλυψε το 1966 και όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του.

Ένας Έλληνας μάς μιλάει για την καθημερινότητα στη χώρα που ο βασικός μισθός είναι 4.000 ευρώ!

Το νέο μουσείο Yves Saint Laurent στο Μαρόκο άνοιξε!Ο designer του μουσείου Björn Dahlström μοιράζεται μαζί μας τις προσδοκίες του!

Το μουσείο θα άνοιξε στην οδό που φέρει το όνομά του, κοντά στον Κήπο Μαζορέλ όπου ο Saint Laurent και ο Pierre Bergé απέκτησαν, και το οποίο δέχεται, μαζί με το Μουσείο Βερβέρων που υπάρχει σε αυτό, σχεδόν 700.000 επισκέπτες ετησίως. Στόχος για το μουσείο αυτό συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. είναι να αποτελέσει ένα πολιτιστικό κέντρο, με χώρο για μόνιμες εκθέσεις, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη και καφέ-εστιατόριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Björn Dahlström

Πώς θα ενισχύσει το μουσείο και θα υποστηρίξει την τοπική κοινότητα τέχνης και σχεδίου;

Θα θέλαμε να γίνει το μουσείο Yves Saint Laurent Marrakech (www.museeyslmarrakech.com) ένας τόπος συνάντησης, γεμάτος με ανακαλύψεις και συζητήσεις, ένα πολιτιστικό και κοινωνικό κανάλι διαθέσιμο σε όλους και ειδικά για τους Μαροκινούς  . Εκτός από τη μόνιμη αίθουσα εκθέσεων YSL θα είναι μια αίθουσα αφιερωμένη σε προσωρινές εκθέσεις με διάφορα θέματα που προέρχονται από την τέχνη, τη διακόσμηση, τη μόδα, την εθνογραφία και τη βοτανική. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Μπιενάλε του Μαρακές,ώστε να ενθαρρύνουμε το έργο τόσο των Μαροκινών όσο και των διεθνών καλλιτεχνών.

Συγχαρητήρια: Μια ελληνική πόλη πήρε τον τίτλο της «πιο έξυπνης πόλης»!

Το αμφιθέατρο του μουσείου θα είναι ο χώρος για ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις, προβολές ταινιών, συνέδρια και ζωντανές εκπομπές υψηλής ευκρίνειας από διάσημες όπερες και θέατρα παγκοσμίως).

Το μουσείο θα φιλοξενήσει επίσης μια ερευνητική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 5.000 τόμους βιβλίων σχετικά με τον ισλαμικό και αραβο-ανδαλουσιανό πολιτισμό, τη βοτανική και τη μόδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Musée Yves Saint Laurent Marrakech

Ποια ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που ξεπεράσατε κατά την υλοποίηση αυτού του μουσείου;

Το πρόγραμμα! Ο αείμνηστος κ. Bergé θέλησε το έργο αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό το κτίριο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων χρησιμοποίησε ένα σύνθετο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα που χρειάστηκε μόνο 19 μήνες, πράγμα που ήταν μια πρόκληση!!!

Διαβάστε ακόμα:  Aegean προσφορά: Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για 5 χώρες - δημοφιλείς προορισμούς από €46

Ποιοι θα είναι οι μεγαλύτεροι οπαδοί του Yves Saint Laurent που θα συναρπάσουν περισσότερο την εμπειρία του mYSLm;

Πέρα από συγκεκριμένα μοντέλα YSL, υποθέτω ότι οι επισκέπτες θα μπερδευτούν μάλλον από τη γενική ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε για να γιορτάσουμε το couturier. Οι αρχιτέκτονες έχουν κρατήσει τις εκπλήξεις στο κατάστημα. Η εσωτερική κυκλική αίθρια θα είναι μια αισθητική εμπειρία που είμαι βέβαιος ότι το κοινό θα απολαύσει πάρα πολύ.

Εκθεσιακά, καταθέσαμε στον σκηνογράφο Christophe Martin τη σχεδίαση της κύριας εκθεσιακής αίθουσας του Yves Saint Laurent. Εδώ θα βρείτε εικονική δουλειά από την καριέρα του, εμπνευσμένη από την αρσενική-γυναικεία δυναμική, τα φανταστικά ταξίδια του, τις μαγικές και εξωφρενικές βραδιές, την τέχνη. εργασία που συχνά αντηχεί με μια σαφή μαροκινή και αφρικανική επιρροή.

Τι προσωπικά βρίσκετε πιο συναρπαστικό για το mYSLm;

Φαίνεται ότι κατραφέραμε να φτάσουμε τα απαιτητικά πρότυπα που στοχεύσαμε  στην αρχή αυτής της περιπέτειας: προκλητική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με ένα ποικίλο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Είμαι τόσο υπερήφανος που πέτυχα αυτό το φιλόδοξο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ανυπομονώ να δω τις πρώτες αντιδράσεις των επισκεπτών όταν ανοίγει το μουσείο στο κοινό!

Αποτέλεσμα εικόνας για Musée Yves Saint Laurent Marrakech

Πώς συνδέεται το μουσείο με το κοντινό Jardin Majorelle, το οποίο αγόρασε ο Yves Saint Laurent και ο Pierre Bergé;

Ο κήπος και το μουσείο συνδέονται στενά,το μουσείο δεν θα υπήρχε χωρίς τον κήπο! Το Jardin Majorelle είχε σημαντικό αντίκτυπο στο έργο και στη ζωή του YSL.. Κάποτε είπε ότι είχε «πάθος για αυτούς τους κήπους». Και οι δύο τοποθεσίες διοικούνται από ένα ενιαίο ίδρυμα, το Fondation Jardin Majorelle.

Αποτέλεσμα εικόνας για Musée Yves Saint Laurent Marrakech

 

Για τον ταξιδιώτη στο Μαρακές που θέλει να βιώσει τον προορισμό όπως θα είχε ο Yves Saint Laurent, σε ποιους χώρους θα συνιστούσατε να επισκεφθείτε;

Πρώτον, το Jardin Majorelle, φυσικά, όπου οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να νιώσουν το πνεύμα YSL και να καταλάβουν το πάθος του για κήπους και χρώματα!!!

Στον YSL άρεσε πολύ τη διάσημη πλατεία Jemaa el-Fnaa, όπου συχνά πήγαινε και έκανε μια βόλτα μέσα από τη μεδίνα.

Το ξενοδοχείο La Mamounia ήταν ένα από τα αγαπημένα του μέρη. Γνωρίζω ότι το La Trattoria, ένα από τα πρώτα ιταλικά εστιατόρια που άνοιξε στο Μαρακές, βρίσκεται στην περιοχή Gueliz, ήταν ένας τόπος που του άρεσε να πηγαίνει. Αρχικά ήταν διακοσμημένο από έναν στενό φίλο του, τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Bill Willis.

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ