Η δημοφιλής μητρόπολη είναι γεμάτη μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικούς χώρους. Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον ξεκινάει στις εντυπωσιακές τους αίθουσες, που είναι γεμάτες από μερικά από τα πιο διάσημα έργα από ολόκληρο τον κόσμο μέχρι επιβλητικές σύγχρονες εικαστικές εγκαταστάσεις. Από το Βρετανικό Μουσείο μέχρι την Tate Modern, το Λονδίνο διαθέτει πλήθος χώρων πολιτισμού με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος επισκεπτών.

- Advertisement -

Victoria and Albert Museum: Ένα μουσείο για το σχέδιο, τη μόδα και τη διακόσμηση

2

To V&A αποτελεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά μουσεία στον κόσμο και φιλοξενεί μία συλλογή από περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται μεγαλύτερο μουσείο στην Αγγλία για το σχέδιο, τη μόδα και τη διακόσμηση, το οποίο ιδρύθηκε το 1852 και πήρε το όνομα της Βασίλισσας Βικτώριας και του Πρίγκιπα Αλβέρτου. Τα εκθέματά του ποικίλουν, καθώς διαθέτει από γλυπτά, κεραμικά αντικείμενα από εντυπωσιακά ιαπωνικά όπλα και ασιατικούς θησαυρούς μέχρι σύγχρονα ρούχα υψηλής ραπτικής.

To 2016 κατάφερε να αποσπάσει μία πολύ σημαντική διάκριση και να ανακηρυχθεί «Μουσείο του 2016 στη Μεγάλη Βρετανία», λαμβάνοντας το μεγαλύτερο βρετανικό βραβείο στο χώρο των τεχνών. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι το 2015 φιλοξένησε την έκθεση μόδας «Savage Beauty» που ήταν αφιερωμένη στον Άγγλο σχεδιαστή Αlexander McQueen και κατάφερε να προσελκύσει 493 χιλιάδες επισκέπτες από 87 χώρες…

Κνωσός: 3D ξενάγηση στο μυθικό παλάτι του Μίνωα

Tate Modern: Η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης στην Αγγλία

3

Το πρώην εργοστάσιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταμορφώθηκε το 2000 και πλέον αποτελεί την πιο δημοφιλή πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης στην Αγγλία που βρίσκεται στην την περιοχή Μπάνκσαϊντ. Στους διαδρόμους της φιλόμουσοι νέοι διαβάζουν τις επεξηγηματικές επιγραφές στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν μερικά από τα πιο γνωστά εκθέματα σύγχρονης τέχνης. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και έργα του Warhol, του Dalí, του Picasso και του Lichtenstein, που φιλοξενούνται στις μίνιμαλ αίθουσες, κοντά σε πολύχρωμες εικαστικές εγκαταστάσεις και αποτελούν κομμάτι της μόνιμης συλλογής.

Σε κάθε περίπτωση, η Tate Modern αποτελεί μία στάση που αξίζει να κάνετε, ενώ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για βόλτες παράλληλα με τον Τάμεση. Ανάλογα τον δρόμο που θα επιλέξετε να κινηθείτε μπορείτε να φτάσετε στο κοντινό Borough Market ή λίγο πιο μακριά, μέχρι το London Eye και το Παλάτι Westminster.

National Portrait Gallery

4

Στην Πλατεία Τραφάλγκαρ βρίσκεται το επιβλητικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου που ιδρύθηκε το 1824 και στο οποίο στεγάζεται μία από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 έργα από καλλιτέχνες όπως ο Da Vinci, ο Van Gogh, ο Rembrandt, ο Michelangelo, ο Turner, ο Picasso, ο Matisse και ο Cézanne. Πίνακες από την περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900 απεικονίζουν σημαντικές προσωπικότητες της Βρετανικής ιστορίας, από βασιλιάδες μέχρι μουσικούς και σταρ του σινεμά. Στο μουσείο θα συναντήσετε επίσης αγάλματα, φωτογραφικές εκθέσεις και βίντεο.

Στον Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνονται επίσης πολλές εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, dj sets, ενώ κάθε Παρασκευή το κοινό μπορεί να δοκιμάσει τις σχεδιαστικές του ικανότητες, παρακολουθώντας τα δωρεάν σεμινάρια ζωγραφικής.

Βρετανικό Μουσείο

5

Το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη και υποχρεωτική στάση για τους περισσότερους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Λονδίνο. Οι συλλογές του είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και συγκεντρώνουν εξαιρετικά αντικείμενα και μοναδικούς θησαυρούς από όλες της ηπείρους του κόσμου, αποτυπώνοντας την ιστορία τους. Φυσικά, στο Μουσείο υπάρχουν και τα Ελγίνεια Μάρμαρα τα οποία βρίσκονται τις περίφημες Parthenon Galleries, και αποτελούν ένα πάντα επίκαιρο θέμα που προκαλεί έντονες διαμάχες.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

6

Ο «καθεδριός ναός της Φύσης», όπως τον αποκαλούν λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και των εκθεμάτων που διαθέτει, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών. Λογικό, αν αναλογιστούμε ότι διαθέτει συλλογές με μεγάλη ιστορική και επιστημονική αξία, που περιλαμβάνουν αντικείμενα από τομείς όπως η βοτανική, η εντομολογία, η ορυκτολογία, η παλαιοντολογία και η ζωολογία. Οι σκελετοί δεινοσαύρων είναι από τα πιο δημοφιλή εκθέματα που φιλοξενεί, όπως και τα δείγματα αρειανών μετεωριτών και οι ανακαλύψεις του Δαρβίνου.

Τα κρυμμένα μυστικά της Ρώμης

Η Tate Britain, το Μουσείο Επιστήμης, το Μουσείο του Λονδίνου και το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, η Sachee Gallery και η White Cube Gallery  είναι μερικοί ακόμη χώροι τέχνης τους οποίους μπορείτε να επισκεφτείτε εντελώς δωρεάν.

Πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ