Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
30.9 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΜπορντό: Ένα μεθυστικό & μποέμ ταξίδι στην «πρωτεύουσα του κρασιού»

Μπορντό: Ένα μεθυστικό & μποέμ ταξίδι στην «πρωτεύουσα του κρασιού»

Το Μπορντό είναι η «πρωτεύουσα του κρασιού» της Γαλλίας και χαρίζει στους επισκέπτες του ένα μεθυστικό ταξίδι, αρκεί να απολαύσουν μέχρι την τελευταία σταγόνα… την ελιτίστικη αύρα, τη ζεστή ατμόσφαιρα και τη ζωογόνο ενέργεια στους δρόμους, τα αξιοθέατα και τα περίφημα chateaux της!

Ήταν τον 19ο αιώνα όταν ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε χαρακτηριστικά: «Πάρτε τις Βερσαλλίες, προσθέστε την πόλη της Αµβέρσας και θα έχετε το Μπορντό». Οι ντόπιοι, από τη µεριά τους, την ονοµάζουν «la belle dormant» (η ωραία κοιµωµένη) για να «υπογραµµίσουν» την αρµονία που τη χαρακτηρίζει. Και αν νοµίζετε ότι η γαλήνη της θα σας κάνει να βαρεθείτε, σηµειώσατε… λάθος!

- Advertisement -

Γιατί το καµάρι της Νοτιοδυτικής Γαλλίας και πρωτεύουσα της Ακουιτανίας, χτισµένο στην αριστερή όχθη του ποταµού Garonne, «µιξάρει» την ηρεµία µε την αστείρευτη ενέργεια στις σωστές δόσεις. Έτσι, προκύπτει ένας µοναδικός τόπος, που αντλεί ζωντάνια από τους φοιτητές του, αλλά επιδεικνύει και έναν εκλεπτυσµένο χαρακτήρα, χάρη στο φανατικό οινόφιλο κοινό του, το οποίο φτάνει από κάθε γωνιά της Ευρώπης για να µυηθεί σε ένα πολλά υποσχόµενο «διονυσιακό τελετουργικό»!

Παρασυρθείτε στη µυσταγωγία του και θα καταλάβετε κι εσείς γιατί «στο Μπορντό µια µέρα χωρίς κρασί είναι µια µέρα… χωρίς ήλιο»!

Αμπελώνες στο Μπορντό
Οι απέραντοι αμπελώνες είναι σκέτη αποκάλυψη!

Ένα Μικρό… Παρίσι

Ναι, δεν χωρά αμφιβολία ότι για το Μπορντό το κρασί, από τον 8ο αιώνα κιόλας, είναι ό,τι και το οξυγόνο για τη ζωή μας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ντόπιοι, «μέρα χωρίς κρασί είναι μέρα χωρίς ήλιο». Μεταξύ μας, oι περισσότεροι με αυτό μόνο το έχουν ταυτίσει. Ωστόσο, ξέρατε ότι είναι η δεύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι, που έχει τα περισσότερα αξιοθέατα;

Για του λόγου το αληθές, έχει να επιδείξει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 376 μνημεία (!), τα οποία, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική, τα πελώρια πάρκα, τους μεγάλους και καθαρούς πεζόδρομους, τα πολυτελή καταστήματα, το εξαιρετικό φαγητό και τη «ζωηρή» καθημερινότητα, συμπυκνώνουν την προσωπικότητα ενός προορισμού που διεκδικεί δυναμικά τη θέση του ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς της Ευρώπης. Πέρυσι ειδικά, ήταν η χρονιά του, αφού απέσπασε τον τίτλο του «καλύτερου τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη»!

Οι συστάσεις, προτού εκδράμουμε στα chateaux, ξεκινούν με το κέντρο της πόλης. Αμέσως αντιλαμβάνεται κάποιος ότι εδώ το βασικό μέσο μεταφοράς των ντόπιων δεν είναι ούτε το αμάξι ούτε η μηχανή, αλλά το ποδήλατο! Φανταστείτε ότι είναι τόσο δημοφιλές, ώστε όλες τις Κυριακές του χρόνου (πλην Αυγούστου) οργανώνονται «ποδηλατάδες» στα διάφορα αξιοθέατα. Ιδανικά, πάρτε δυνάμεις από ένα πλούσιο πρωινό και είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια ή το τραμ, σπεύστε να το γνωρίσετε!

Αξιοθέατα στο Μπορντό

Η Place de la Bourse

Place de la Bourse
Νυχτερινή άποψη της εντυπωσιακής Place de la Bourse

Η μέρα ξεκινά και τελειώνει στην «ψυχή» του Μπορντό, την Place de la Bourse. Ειδικά το βράδυ είναι μαγική! Πυρήνας της, το παλατιανό συγκρότημα του Palais de la Bourse, ένα αντιπροσωπευτικότατο δείγμα γαλλικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο στα τέλη του 18ου αι. για τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ’ από τον αρχιτέκτονα Jacques Gabriel (σήμερα στεγάζει γραφεία κ.λπ.), αλλά και το μοντέρνο συντριβάνι Μiroir d’Εau de Bordeaux, που την κοσμεί από το 2006. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο «υδάτινο καθρέφτη» –όπως σημαίνει και το όνομά του– του κόσμου (έκτασης 3.450 τ.μ.!), ένα έργο του αρχιτέκτονα Jean Max Llorca, κατασκευασμένο από πλάκες γρανίτη, οι οποίες καλύπτονται από λίγα εκατοστά νερού, που χαρίζουν ένα υπέροχο οπτικό θέαμα.

Το «ιερό τρίγωνο»

Στη συνέχεια, η γοητεία του αποκαλύπτεται στο «ιερό τρίγωνο» το οποίο σχηματίζουν οι λεωφόροι Tourny και Clemenceau, που κλέβουν την παράσταση με τα σικάτα αρχοντικά του 17ου και του 18ου αι. και τη ζωντάνια την οποία αντλούν από τα café και τις μπουτίκ.

Η Esplanade des Quinconces – Η μεγαλύτερη πλατεία της Γαλλίας

Κρατηθείτε, γιατί η μαγεία περιμένει στη μεγαλύτερη πλατεία της Γαλλίας! Συνεχίζοντας κατά μήκος του ποταμού Garonne, δεσπόζει η Esplanade des Quinconces (126.000 τ.μ.), με επίκεντρο της προσοχής τη στήλη με το άγαλμα της Ελευθερίας στην κορυφή, ένα μνημείο-φόρο τιμής στους Γιρονδίνους, τους αγωνιστές που διώχθηκαν την εποχή της Τρομοκρατίας, μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Η γέφυρα Pont de Pierre

Γέφυρα Pont de Pierre
Ρομαντικές βόλτες, νύχτα μέρα, στην Pont de Pierre…

Όταν ο ήλιος δύσει, αν δεν περπατήσετε έως την πολυφωτογραφημένη γέφυρα Pont de Pierre, που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, θα χάσετε! Χτίστηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, κατά τη διάρκεια της ισπανικής εκστρατείας, και κοσμείται από 17 αψίδες που συμβολίζουν τις νίκες του Γάλλου ηγέτη.

Τα αξιοθέατα στην Place Pey Berland

Φυσικά, δεν μπορείτε να παραλείψετε ένα πέρασμα από την Place Pey Berland με τον Καθεδρικό Σαν Αντρέ, του οποίου το επιβλητικό μέγεθος μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Παναγίας των Παρισίων. Καθαγιάστηκε από τον Πάπα Ουρβανό Β’ το 1096, η πύλη του κατασκευάστηκε στις αρχές του 13ου αι. και το υπόλοιπο τμήμα του κτίστηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα. Από την κορυφή του καμπαναριού του θα έχετε υπέροχη θέα στην πόλη!  Βάζω στοίχημα ότι στην ίδια πλατεία την προσοχή σας θα μαγνητίσει το εντυπωσιακό Hοtel de Ville, το οποίο στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο του Μπορντό και το Μουσείο Καλών Τεχνών, το περίφημο Musée des Beaux-Arts de Bordeaux. Ένα ρίγος συγκίνησης θα το νιώσετε, όταν σταθείτε απέναντι από την ξακουστή ελαιογραφία του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου».

Το ιστορικό κέντρο του Μπορντό

Πόλη Μπορντό δρομάκια
Στα στενά δρομάκια στέκονται περήφανα τα παλιά, ψηλά κτήρια

Αρκετά, όμως, με τα μουσεία… Είναι ώρα για περαντζάδα στο ιστορικό κέντρο του Μπορντό ή, όπως ονομάζεται, στο Port de la Lune («Λιμάνι του Φεγγαριού»), που οφείλει την ονομασία του στο ημισέληνο σχήμα του και έχει χαρακτηριστεί, από την Unesco, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς ανάμεσα στα άριστα διατηρημένα κτήρια, τα ατμοσφαιρικά café και τα μαγαζιά; Και, επειδή βρισκόμαστε στη Μέκκα του κρασιού, αίσθηση προκαλεί το Μέγαρο της Πόλης του Κρασιού (La Cité du Vin), ένα μουσείο “στολίδι” με θέμα το κρασί, με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική του, τα εκθέματά του καθώς και τις διονυσιακές… εμπειρίες που θα σας προσφέρει. Μια επίσκεψη αξίζει και στο Musee du Vin Vinorama de Bordeaux, αφιερωμένο επίσης στο κρασί, για μια εμπειρία γευσιγνωσίας.

Σαν γλυκόπιοτο νέκταρ…

Μπορντό κρασί
Ο τρύγος είναι η καλύτερη περίοδος για τους κατοίκους του Μπορντό

Είπαμε… Όλα τα έχει το Μπορντό, αλλά το Α και το Ω είναι το κρασί. Για την ακρίβεια, η μακρά οινική παράδοση χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δηλαδή περίπου 2.000 χρόνια πριν, ενώ οι αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Μπορντό καλύπτουν μια έκταση άνω του 1.000.000 στρεμμάτων και υπολογίζεται ότι παράγουν ετησίως τουλάχιστον 900.000.000 φιάλες εκλεκτού κόκκινου, λευκού, ροζέ κρασιού (τα ονομασίας προέλευσης Clairet και Crémant de Bordeaux).

Όσο για το μυστικό της ασύγκριτης γεύσης τους; Υποστηρίζεται ότι κρύβεται στο υπέδαφος της περιοχής Ακιτέν, που είναι πλούσιο σε ασβεστόλιθο. Αυτό δίνει την απάντηση στο γιατί σήμερα το Μπορντό αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιών με ονομασία προέλευσης ολόκληρου του πλανήτη.

Φανταστείτε ότι η περιοχή αποτελείται από μια τεράστια αμπελουργική ζώνη, που ακούει στην ονομασία «bordelais», η οποία εκτείνεται από την κοιλάδα της Girondes έως τον Ατλαντικό.Οι αμπελώνες διαιρούνται σε 5 μεγάλες περιοχές (είναι προσβάσιμες από την πόλη), τις Medoc, Graves & Sauternes, Entre-Deux-Mers, Saint Emilion & Pomerol και Bourg & Blaye, οι οποίες υποδιαιρούνται σε μικρότερες.

Ανάμεσα σε αυτές, οι πιο ξακουστές στον κόσμο είναι οι Medoc και Graves. Σε όλες αυτές τις περιοχές την παράσταση κλέβουν τα chateaux (έτσι ονομάζονται τα αγροκτήματα-οινοποιεία με τους πύργους), που ταυτίζονται με διάσημες ονομασίες κρασιών –από τα καλύτερα στον κόσμο– και πραγματικά αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθείτε.

Τοπ εμπειρίες στο Μπορντό

chateau Μπορντό
«Διονυσιακά» στιγμιότυπα στα chateau.

Ξενάγηση στο Chateau Dillon

Στη διάσημη περιοχή του Haut-Medoc θα θαυμάσετε έναν πύργο του 1932, το Chateau Dillon, που μοιάζει να ξεπήδησε από σελίδες παραμυθιού. Στον μαγικό του μικρόκοσμο, θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, να δοκιμάσετε τα κρασιά του αλλά και να αγοράσετε αυτό που επιθυμείτε. Υψώστε ένα ποτήρι γεμάτο με Duo de la tour Blanche 2014 και πιείτε στην υγειά σας! Μάλιστα, στο εν λόγω κτήμα κάνουν την πρακτική τους οι φοιτητές Αγροαμπελουργίας του Κολεγίου Bordeaux-Blanquefort.

Επίσκεψη σε… Chateau

Ανακαλύψτε πακέτα ξενάγησης σε διάφορα chateau για να αποκομίσετε μια αξέχαστη οινική εμπειρία! Μπορείτε να  «ανακατευτείτε» στα αμπέλια, να μάθετε τα μυστικά για τις ποικιλίες τους, να δοκιμάσετε τα σταφύλια, να τα πατήσετε και, βέβαια, να επιδοθείτε στο… σπορ της οινογνωσίας (www.luxurywineexperience.com).

Θέλετε να συνδυάσετε μια επίσκεψη σε Chateau με wine tasting σε ένα υπέροχο wine bar της πόλης; Τι θα λέγατε για τη συμμετοχή σας στο «Urban Wine Tour» που διοργανώνεται από το Τουριστικό Γραφείο του Μπορντό και περιλαμβάνει ξενάγηση σε ένα chateau στην καρδιά της πόλης και έπειτα οινογευσία σε ένα wine bar (www.bordeaux-tourisme.com).

Επίσκεψη στο χωριό Saint-Emilion

Saint-Emilion
Saint-Emilion ίσον μαγεία!

Αν έχετε λίγο χρόνο και θέλετε να αποκομίσετε μια σύντομη, αλλά αλησμόνητη οινική εμπειρία, τότε οπωσδήποτε πρέπει να επιλέξετε το tour που πραγματοποιεί το Γραφείο Τουρισμού του Μπορντό, με επίσκεψη στο πανέμορφο χωριό Saint-Emilion! Θα δείτε τα μνημεία της μεσαιωνικής πόλης του, ενώ θα απολαύσετε μια ξενάγηση σε δύο κτήματα της περιοχής Entre-Deux-Mers, θα δοκιμάσετε διάφορα κρασιά και στη συνέχεια θα εντυπωσιαστείτε με την επίσκεψή σας σε ένα κελάρι με 1.000 βαρέλια στην περιοχή Medoc!

Διαμονή σε chateaux

Πορτοφολιού επιτρέποντος, μια ολοκληρωμένη… διονυσιακή εμπειρία θα την αποκτήσετε με τη διαμονή σε ένα chateaux! Η εν λόγω πρόταση ισχύει για 2 άτομα και περιλαμβάνει 2 διανυκτερεύσεις σε πολυτελές chateau, δοκιμές κρασιών, gourmet δείπνο με προσωπικό μπάτλερ, ποδηλατάδες και περιηγήσεις στα αμπέλια και όχι μόνο.

Extra Tips

  • Βγάλτε ένα citypass που σας παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε αξιοθέατα (www.bordeaux-tourism.co.uk).
  • Τις Κυριακές χαθείτε από νωρίς ανάµεσα στις αντίκες, τα έπιπλα (το Μπορντό φηµίζεται και για την τέχνη της επιπλοποιίας) και τα vintage αντικείµενα στην περίφηµη αγορά του Marche Aux Puces.
  • Αφεθείτε σε µια µοναδική εµπειρία χαλάρωσης και στις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στο Spa de Vinotherapie Caudalie, σε έναν παραδοσιακό πύργο στη µέση ενός αµπελώνα, λίγο έξω από την πόλη. Δοκιµάστε ζεστό µπάνιο σε κόκκινο κρασί (us.caudalie.com).
  • Χαλαρώστε µε μια κρουαζιέρα στα νερά του ποταµού Garonne.
  • Νοικιάστε ένα ποδήλατο για µια βόλτα στην πόλη. Υπάρχει εκτεταµένο δίκτυο ενοικιαζόµενων.
  • Ζήστε ένα υπέροχο σκηνικό στα γραφικά χωριά της κοντινής περιοχής Entre-Deux-Mers, για να µυηθείτε στους δρόµους του κρασιού.

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,206 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ