Σε έναν λοφίσκο μιας πεδιάδας της Νάξου δεσπόζει ο ναός της θεάς Δήμητρας. Οικοδομήθηκε από λευκό μάρμαρο όταν ο Λύγδαμις ήταν τύραννος του νησιού, μεταξύ 530 -520 π.Χ.

Ο Λύγδαμις κατέλαβε την εξουσία από τους ολιγάρχες και εγκαθίδρυσε την τυραννία.Τα χρόνια της εξουσίας του το νησί ήκμασε και πραγματοποίησε σπουδαίο οικοδομικό έργο. Ο ναός της Δήμητρας υπολογίζεται ότι ανεγέρθη έναν αιώνα πριν από τον Παρθενώνα.

Έχει θέα στη θάλασσα και στο βουνό και ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, τη Δήμητρα και την Κόρη της την Περσεφόνη. Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και της γονιμότητας, γι’αυτό ο ναός χτίστηκε σε μια εύφορη κοιλάδα, όπου μερικούς αιώνες νωρίτερα, οι κάτοικοι του νησιού τιμούσαν τη θεά σε υπαίθριους χώρους….

Αποθέωση από το CNN:Αποκαλεί ελληνικό νησί «πράσινο φύλλο» του καταγάλανου Αιγαίου!(photos)

Ναός Νάξος

Σύμφωνα με τον μύθο, η Περσεφόνη γεννήθηκε από τη συνεύρεση του Δία και της Δήμητρας. Όταν μεγάλωσε, ο Πλούτωνας την ερωτεύτηκε και την απήγαγε, οδηγώντας της στον Άδη. Η Δήμητρα εγκατέλειψε τον Όλυμπο και άρχισε να την αναζητεί μαυροφορεμένη, ώσπου τελικά τη βρήκε στον Άδη. Έπειτα από παρακλήσεις της, ο θεός του κάτω κόσμου συμφώνησε να αφήνει την Περσεφόνη να ανεβαίνει για έξι μήνες στον πάνω κόσμο και τους υπόλοιπους έξι μήνες να κατεβαίνει στον Κάτω κόσμο….

National Geographic: Το γραφικότερο χωριό των Κυκλάδων είναι στη…Νάξο!(photos)

Νάξος Ναός

Όταν η Περσεφόνη ζούσε με τη μητέρα της επικρατούσε καλοκαιρία, ενώ όταν ζούσε με τον Πλούτωνα, η Δήμητρα μαράζωνε και επικρατούσε κακοκαιρία. Για πολλούς αιώνες οι κάτοικοι του νησιού τιμούσαν τη θεά με θρησκευτικές τελετές που πραγματοποιούσαν στον ναό. Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ο ναός μετατράπηκε σε βασιλική εκκλησία, όπου χτίστηκε ένας μικρότερος ναός, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο….

Το πιο παλιομοδίτικο και κουκλίστικο παλαιοπωλείο της Ελλάδας!Αποτελεί ένα άτυπο λαογραφικό μουσείο…

Ναός Νάξος

Το 1949 ο Ν. Κοντολέοντας έκανε ανασκαφές στην περιοχή του ναού και τα επόμενα χρόνια αρχιτέκτονες του Πολυτεχνείου του Μονάχου, έκαναν μελέτες ώστε να αναστηλωθεί. Τη δεκαετία του ΄90 το Υπουργείο Αιγαίου και η Ε.Ε. χρηματοδότησαν το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ναός αναστηλώθηκε με μαρμάρινο υλικό που συγκεντρώθηκε από τον αρχαιολογικό χώρο. Τα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο «Γύρουλα», το οποίο έχει βραβευτεί για την αρχιτεκτονική του. Εκεί οι επισκέπτες θα δουν μέρος του αετώματος, τη στέγη, τους κίονες, αγάλματα Κούρων και επιγραφές….

Τα γραφικά χωριά της Νάξου που πρέπει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στο νησί!!!(photos)

Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ