ΝΕΑ

Από μια ημερήσια απόδραση έως ένα long weekend ακόμα και της τελευταίας στιγμής, το Ναύπλιο είναι »τόπος διαφυγής» από την καθημερινότητα λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα…

Μπορεί βέβαια σε αυτήν τη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη επίσκεψη να µη χρειαστεί να επισκεφθείτε και πάλι τα κλασικά αξιοθέατα, το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία και το Μπούρτζι, ωστόσο τόσο στα στενά σοκάκια του που «κουβαλάνε» ονόματα από βασιλείς όσο και στις μεγαλοπρεπείς πλατείες και στις γραφικές συνοικίες µε τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, οι οποίες φέρνουν έναν αέρα Ιταλίας, θα ανακαλύψετε πολλούς κρυμμένους θησαυρούς!

Δεν το έχουν παρομοιάσει τυχαία µε τη Νάπολη της Ιταλίας ούτε, βέβαια, έχει κερδίσει άδικα τη θέση του ανάμεσα στις 4 πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας… Με προσεγμένα παραδοσιακά ταβερνάκια, μοντέρνα cafés και ρομαντικές προτάσεις διαμονής, µας δίνει κάθε φορά κίνητρο για να το επιλέξουµε ξανά και ξανά…

Η ιστορία του

Τι να πρωτοπεί κανείς για την ιστορία του Ναυπλίου… Από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ελλάδας με σημαίνον ρόλο σε σημαντικότατες εξελίξεις των περασμένων αιώνων.

Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Ναυπλία. Θεμελιωτής του Ναυπλίου (= ναυτική πόλη) φέρεται ο ομώνυμος μυθικός ήρωας, Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και πατέρας του Παλαμήδη.

Στην Μυκηναϊκή εποχή, ήταν ισχυρό ναυτικό κράτος. Από τον Μεσαίωνα εμφανίζεται σαν ηγεμονία, στη διάρκεια του οποίου γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και των Φράγκων. Το 1388 κατελήφθη από τους Βενετούς, το 1540 από τους Τούρκους, το 1686 ξανά από τους Βενετούς με τον Μοροζίνι και το 1715 το κατέλαβαν ξανά οι Τούρκοι μέχρι το 1822, οπότε η πόλη απελευθερώθηκε από τον Νικηταρά.

Το 1823 ορίζεται η επίσημη έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης. Το 1827, μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, γίνεται έδρα του Κυβερνήτη Καποδίστρια και πρωτεύουσα της Ελλάδος και σ’ αυτό αποβιβάστηκε το 1834 κι ο πρώτος βασιλιάς της απελευθερωμένης χώρας, ο Όθωνας, που το διατήρησε για πρωτεύουσά του μέχρι το 1834, οπότε και μετέφερε την πρωτεύουσα του Κράτους του στην Αθήνα.

Η πόλη είναι γνωστή και από τις δίκες του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα καθώς κι απ΄τη φυλάκιση του γέρου του Μοριά στο Παλαμήδι (το 1834). Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Την 1η Φεβρουαρίου 1862 το Ναύπλιο επαναστατεί κατά της βασιλείας του Όθωνα.

Τα αξιοθέατά του

Μπούρτζι

Στολίδι της πόλης, αυτό το νησάκι-φρούριο έχει μεγάλη και σημαντική ιστορία! Σήμερα θα το προσεγγίσετε µε καραβάκι σε 5′. Η διάρκεια παραμονής είναι 20′ και η ξενάγηση εξαντλείται στο να περπατήσετε ανάμεσα στα τείχη, να δείτε µε τα µάτια της φαντασίας σας τι υπήρχε εκεί! Να πάτε όμως ενημερωμένοι, γιατί δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε ένα φυλλάδιο ούτε μια πινακίδα να εξηγεί την ιστορία του…
Δρομολόγια ανά 30′ έως 1 ώρα. Εισ. €4,5 µετ’ επιστροφής, Μ. 69720 15296

Μπούρτζι: Η ιστορία της πρώτης φυλακής του Θεόδωρου Κολωκοτρώνη

Παλαµήδι

Το έτερο στολίδι της πόλης υψώνεται από πάνω της σε ύψος 220 µ.! Η δημιουργία του κάστρου λέγεται ότι οφείλεται στον Βενετό αρχιστράτηγο Μποροζίνι, ο οποίος το οραματίστηκε το 1686. Στον Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα, µε τον ομώνυμο ναό, θα δείτε το κελί όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Είσ. €8. Καθηµερινά 08:00-19:00, Τ. 27520 28036

Tip: Στην είσοδο φτάνετε µε αυτοκίνητο (5′), εκτός κι αν έχετε την υπομονή να ανεβείτε τα 857 σκαλιά (αν και ο θρύλος λέει 999)!

Αρβανιτιά

Στο Ναύπλιο, ετοιμαστείτε για jogging, ποδήλατο ή περπάτημα, όπου είναι οι τρόποι για να απολαύσετε τον γύρο της Αρβανιτιάς, του περιφερειακού πλακόστρωτου πεζόδρομου που μετά από 1 χλμ. (ξεκινώντας από το τέλος της προκυμαίας) καταλήγει στην ομώνυμη πλατεία (εκεί είναι και η είσοδος της πλαζ)! Από τη µία τα απότομα βράχια µε τα φραγκόσυκα, κι από την άλλη, το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού Κόλπου συνιστούν το μόνιμο μοτίβο!

Tip: Αν δεν σας φτάνουν τα 20′ συνολικό περπάτημα, συνεχίστε στη χωμάτινη διαδρομή μέχρι την παραλία Καραθώνα (γύρω στα 40′ one way).

Βουλευτικό

Χτίστηκε το 1730 και όπως μαρτυρά και η αρχιτεκτονική του λειτούργησε αρχικά ως τζαμί μέχρι το 1825, όταν και στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, εξ ου και η σημερινή ονομασία του. Από το 1826 και μετά, πέρα από άλλες λειτουργίες του, χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή.

Ναός του Aγίου Σπυρίδωνα

Στην είσοδό του, εκτυλίχθηκε µία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας καθώς στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 έπεσε νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο Ιωάννης Καποδίστριας. Χτίστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, αλλά μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς, το 1686, έπαθε μεγάλες ζημιές.

Tip: Στην είσοδό της εκκλησίας, υπάρχει γυάλινη προθήκη, η οποία υποδεικνύει το μέρος όπου σφηνώθηκε η σφαίρα.

H συνοικία του Ψαρομαχαλά

Η πάλαι κάποτε συνοικία των ψαράδων και των εμπόρων, γνωστή ως Ψαρομαχαλάς, εκτείνεται πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αυτής της γραφικής γειτονιάς, θα χαθείτε στα σοκάκια με τα διατηρητέα κτήρια, τα πολύχρωμα παρτέρια και τις γάτες που «λιάζονται» πάνω στις σκεπές… Ένα κινηματογραφικό σκηνικό που μοιάζει να έχει βγει από το παρελθόν.

Ναός του Αγίου Γεωργίου

Είναι ο πρώτος καθεδρικός του ελληνικού κράτους από την απελευθέρωσή του και μετά, όπου βρίσκονται οι τάφοι μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στον ίδιο ναό θα δείτε τον θρόνο του βασιλιά Όθωνα και ένα πιστό αντίγραφο του μεγαλειώδους έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος».

City Walks

Δρόμοι και Πλατείες του Ναυπλίου που «αφηγούνται» σημαντικές στιγμές της Ιστορίας…

Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Όπως λέει και το όνομά της, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των ναυάρχων Kόδριγκτον (Aγγλία), Δεριγνύ (Γαλλία) και Xέιδεν (Pωσία), που κατατρόπωσαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Εκτός από τα αξιόλογα νεοκλασικά κτήρια που την «κοσμούν», εδώ βρίσκεται το ταφικό μνημείο µε τα οστά του Δημήτριου Υψηλάντη και ο ανδριάντας του Όθωνα.

Πλατεία Συντάγµατος

Γνωστή ως «Πλατεία Πλατάνου», έγινε «Πλατεία Λουδοβίκου» (προς τιμήν του πατέρα του Όθωνα) έως το 1843, που πήρε το σημερινό της όνοµα όταν οι Έλληνες ζήτησαν από τον νεαρό βασιλιά την παραχώρηση Συντάγματος. Εδώ κάποτε, στη σκιά ενός πλατάνου, οι οπλαρχηγοί κατάστρωναν τα επαναστατικά σχέδιά τους κατά των Τούρκων… ενώ σήμερα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις ηλιόλουστες μέρες στα καφέ µε θέα τα εντυπωσιακά οικήματα…το θολωτό Βουλευτήριο , το Τριανόν (παλαιό τζαμί), η Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πλατεία Φιλελλήνων

Μπροστά στο λιμάνι, η πλατεία περιτριγυρίζεται από σημαντικά κτήρια όπως το Τελωνείο, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ένα διώροφο νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, που φιλοξενεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard. Η ονομασία της οφείλεται στο μνημείο που υπάρχει στο κέντρο, το οποίο ανηγέρθη το 1903 στη μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων πεσόντων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Tip: Τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε εκεί και η προτομή της Μαντώς Μαυρογένους, που την περίοδο 1824-1831 έμενε στο Ναύπλιο.

Συνοικία του Γιαλού

Από τις πιο ατμοσφαιρικές και καρτποσταλικές γειτονιές του Ναυπλίου, η Συνοικία του Γιαλού, οριοθετείται από την Μπουμπουλίνας, μαζί µε τα 5-6 παράλληλα πεζοδρομημένα στενάκια, μέχρι την Αμαλίας. Όλη αυτή η περιοχή περιλαμβάνει την πάλαι ποτέ γειτονιά έξω από τα τείχη του κάστρου, που οικοδομήθηκε στα χρόνια του Όθωνα.

Τα λιθόστρωτα σοκάκια της εντυπωσιάζουν με τους ανθοστόλιστους εξώστες και τις μπουκαμβίλιες, τα περίτεχνα κάγκελα και τους καμαρωτούς θυρεούς, ενώ πολλά από τα παλιά αρχοντικά έχουν αποκατασταθεί και λειτουργούν ως ξενώνες, cafés, αλλά και μικρά εργαστήρια.

Μεγάλος Δρόμος

Από τις αγαπημένες µας βόλτες στην πόλη του Ναυπλίου, η Βασ. Κωνσταντίνου, γνωστή και ως Μεγάλος Δρόμος, διασχίζει σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο, ενώνοντας τις Πλατείες Τριών Ναυάρχων και Συντάγματος. Το πλακόστρωτο σοκάκι, που µόνο… μεγάλο δεν είναι, δημιουργήθηκε σύμφωνα µε ευρωπαϊκά πρότυπα, µε πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια, και υπήρξε ο κεντρικός άξονας της πόλης τον 19ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: The gold book of Nauplio 2019

Μάθετε τα πάντα για το Ναύπλιο μέσα από το The gold book of Nauplio 2019 με ένα μόνο κλικ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ