Νέο lockdown Ελλάδα

Την εφαρμογή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της άσχημης και ανησυχητικής τροπής που έχει πάρει στη χώρα μας.


Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Τα νέα μέτρα

  • Lockdown 30 ημερών σε όλη τη χώρα.
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τους κόκκινους νομούς.
  • Μετακινήσεις με SMS στο 13033, ενώ για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους και να επιστρέφουν από αυτή, θα εκδοθούν σχετικά έγγραφα μέσω της «Εργάνης» σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τους “κόκκινους” νομούς.
  • Κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων. Παραμένουν ανοιχτά τα δημοτικά.
  • Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, μεθαύριο Σάββατο από τις 6:00 το πρωί.

Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους

Ανακοίνωσε επίσης, επίδομα σε όσους θα μπουν σε αναστολή εργασίας για τον Νοέμβριο το οποίο όπως είπε θα είναι 800 ευρώ αλλά 534 ευρώ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Τέλος ανακοίνωσε παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον Σεπτέμβρη.

Στις 15:00 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει και θα εξειδικεύσει τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργοδότες, εργαζομένους και ανέργους, καθώς και σε τι ποσοστό θα πρέπει οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά, είπε:

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα»

«Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις» συνέχισε.

«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρωτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη».

Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης έλαβε σοβαρά την πρόταση που εισηγήθηκε η Επιτροπή λοιμωξιολόγων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και είχε ήδη επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξηγήσει αναλυτικά ποιοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ λόγω του lockdown.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ