Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΝέοι κανόνες στις ελληνικές παραλίες - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Νέοι κανόνες στις ελληνικές παραλίες – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών στις παραλίες και όχι μόνο.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς κυρίως λόγω της πανέμορφης παραλιακής ακτής, αλλά αυτή η δημοφιλία έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Ο τεράστιος αριθμός των επισκεπτών στις παραλίες της χώρας έχει οδηγήσει σε προβλήματα υπερτουρισμού και υπερπληθυσμού, και επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία συχνά καταλαμβάνουν τεράστια κομμάτια από τις αμμώδεις εκτάσεις που σημαίνει ότι απομένουν ελάχιστα για ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

- Advertisement -

Το πλήθος των ξαπλώστρων που κατέλαβαν τις ακτές της Ελλάδας πέρυσι οδήγησε τους ντόπιους σε πολλά νησιά να διαμαρτυρηθούν για τον χώρο στην παραλία– και τώρα, φαίνεται ότι ακούγονται. Το νέο «νομοσχέδιο για τις παραλίες» της χώρας, είναι στην ουσία μια λίστα κανόνων που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις παραλίες πιο τακτικές και “δίκαιες”. Φυσικά αυτό αναμένεται να φανεί το προσεχές καλοκαίρι.

Από την άνοιξη, ένας από τους κανόνες είναι ότι το 70% των παραλιών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από ξαπλώστρες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σε προστατευόμενες περιοχές, αυτό πρέπει να είναι 85%, και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές – οι οποίες θα επισημαίνονται ως «απρόσιτες παραλίες» – οι ξαπλώστρες θα απαγορεύονται πλήρως.

Επιπλέον, πρέπει να διατηρούνται τουλάχιστον τέσσερα μέτρα μεταξύ των ξαπλώστρων και της ακτογραμμής, για να είναι εύκολη η πρόσβαση στη θάλασσα για όλους.

Ενώ αυτοί οι κανόνες ισχύουν για να βοηθήσουν στον περιορισμό της κυριαρχίας των παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, οι θέσεις για παραχωρήσεις στην παραλία θα απονεμηθούν μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών. Μάλιστα, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι όλοι ακολουθούν τους κανόνες, οι παραλίες φέρεται να παρακολουθούνται από drones.

Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικές από τις πιο μαγευτικές ακτές του κόσμου – οι οποίες μάλλον ήρθε η ώρα να λάβουν κάποια προστασία.

Θα ξαναδούμε φέτος το καλοκαίρι τις εικόνες ντροπής με τις ξαπλώστρες πάνω στο κύμα;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,172 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ