Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
28.1 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΗ νύχτα πέφτει στο Παλέρμο! Ξενάγηση στην πόλη...

Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο! Ξενάγηση στην πόλη…

Από τους Φοίνικες στους Έλληνες κι από τα χέρια των Σαρακηνών στους Νορμανδούς, το Παλέρμο πέρασε από πάμπολλους κατακτητές. Κανένας δεν έμενε ασυγκίνητος απέναντι στη… γεωγραφική του υπεροχή!

Το Παλέρμο και η ιστορία του

Το μεγάλο λιμάνι, ο Πάνορμος όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, είχε ανεκτίμητη εμπορική αξία. Γι’ αυτό και ανάμεσα στο 9ο και τον 12ο αιώνα αναπτύχθηκε σε μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις, υπό την κυριαρχία Σαρακηνών και Νορμανδών.

- Advertisement -

Μία επίσκεψη σήμερα θα σας πείσει πως κάθε παλιός κατακτητής επιβιώνει στους δρόμους του Παλέρμο, έστω και με ένα μικρό μνημείο. Tα αξιοθέατα, που μέχρι σήμερα καθορίζουν το σχήμα της πόλης, είναι έργα του 16ου και του 17ου αιώνα. Μπαρόκ και αυστηρά νορμανδικά κτίρια ενώνονται από στενά μεσαιωνικά δρομάκια, που κρύβουν στη σκιά τους λαβυρίνθους με υπαίθριες αγορές.

Η σημερινή πρωτεύουσα της Σικελίας μπορεί να μη θυμίζει σε πολλά πράγματα τη μεσαιωνική πόλη του προπερασμένου αιώνα, ωστόσο σύντομα θα διαπιστώσετε πως τα «γκέτο» των ιστορικών σημείων του Παλέρμο ακόμα κατοικούνται και είναι πέρα για πέρα ζωντανά.

Θυμηθείτε επίσης πως το Παλέρμο, όπως και η υπόλοιπη Σικελία άλλωστε, θεωρείται ένα από τα πιο παραδοσιακά «οχυρά» της μαφίας, εναντίον της οποίας εξαπέλυσε επιτυχημένες επιθέσεις ο δήμαρχος της πόλης από το 1993 ώς το 2001, Orlando Leoluca.

Πως να πάτε και οι μετακινήσεις στο Παλέρμο

Το πρώτο σημείο που θα σας υποδεχθεί στο νησί είναι το αεροδρόμιο του Παλέρμο Falcone Borsellino. Για να φτάσετε ώς εκεί πλέον υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το «Ελ. Βενιζέλος».

Μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά εισιτήρια από την Αθήνα για το Παλέρμο, από 38€ μετ’ επιστροφής με τη Ryanair. Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης (στον κεντρικό σταθμό τρένων, δηλαδή) είναι με το λεωφορείο που αναχωρεί από το αεροδρόμιο ανά 30 λεπτά.

Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 40′ για να καλύψετε τα 31 χλμ. που χωρίζουν το αεροδρόμιο από το κέντρο της πόλης, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 6€. Εναλλακτικά, αν θέλετε να πάρετε ταξί, σημειώστε πως η «ταρίφα» αεροδρόμιο – κέντρο πόλης φτάνει τα 40€ περίπου, ωστόσο, πριν το αυτοκίνητο ξεκινήσει, βεβαιωθείτε πως ο οδηγός έχει… ανοίξει το μετρητή!

Μέσα στην πόλη, η καλύτερη επιλογή σας είναι να κινηθείτε με λεωφορεία. Τα ημερήσια εισιτήρια (με απεριόριστες διαδρομές με κάθε γραμμή) κοστίζουν περίπου 3,50€ ενώ αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο το minibus που κινείται στο ιστορικό κέντρο και σταματάει σε όλα τα βασικά αξιοθέατα θα πληρώσετε μόλις 0,52 ευρώ.

Σημειώστε ότι τα ταξί είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση, μπορείτε να τα σταματήσετε οπουδήποτε, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να σιγουρεύεστε κάθε φορά ότι ο μετρητής τρέχει.

Διαμονή και φαγητό

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας, το Παλέρμο μάλλον συμφέρει! Θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία, μέτριας κατηγορίας, σε κεντρικά σημεία της πόλης, που κοστολογούν το δίκλινο δωμάτιο από 60 ευρώ τη βραδιά. Εξίσου εύκολες και οικονομικές θα είναι οι επιλογές σας σε ό,τι αφορά το φαγητό.

Υπολογίστε ότι για να δοκιμάσετε την αυθεντική σικελιάνικη κουζίνα σε κάποια ταβέρνα, θα χρειαστείτε από 15 – 25 ευρώ (ανάλογα με το κρασί που θα συνοδέψετε το φαγητό σας).

Αν ωστόσο θέλετε να κρατήσετε τον προϋπολογισμό σας σε χαμηλά επίπεδα, θα βρείτε σε ολόκληρο το Παλέρμο πάμπολλες επιλογές παραδοσιακού ιταλικού… fast food, δηλαδή πίτσας.

Ο,τι κι αν κάνετε, θυμηθείτε να ξοδέψετε τα λεφτά σας μέχρι τις 8 το απόγευμα, καθώς, κατά έναν περίεργο τρόπο, το Παλέρμο πέφτει για ύπνο πολύ νωρίς!

Αξίζει να σταθείτε

Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο! Ξενάγηση στην πόλη...

  • στο Cattedrale, το γνωστότερο, ίσως, μνημείο στο Παλέρμο. Αν εντυπωσιάζεστε από τα μεγέθη, σίγουρα το κτίριο αυτό θα σας μαγνητίσει! Αρχικά κατασκευασμένο από τους Σαρακηνούς, το παλάτι αυτό μεγάλωσε υπό την κυριαρχία των Νορμανδών, ενώ η αυλή του φημιζόταν για τον… έμψυχο πλούτο της σε ποιητές και καλλιτέχνες. Η πρόσοψη που θα δείτε σήμερα είναι έργο Ισπανών και ανάγεται στον 17ο αιώνα. Αν, από την άλλη μεριά, εστιάζετε στη λεπτομέριεα, επισκεφθείτε το γειτονικό Pallazzo dei Normanni για να θαυμάσετε από κοντά τα διακοσμητικά μωσαϊκά της Capella Palatina.
  • στη συνοικία Capo, μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης. Περπατήστε στα στενά λαβυρινθώδη δρομάκια του Capo και προσπαθήστε να βρείτε το δρόμο σας ώς την Piazza del Monte κι από εκεί στην εκκλησία Sant Agostino. To κτίριο χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Αν και θα το βρείτε εντυπωσιακό στο σύνολό του, προσέξτε ιδιαίτερα τα ψηφιδωτά παράθυρα, διακοσμημένα με τριαντάφυλλα.
  • στη Via Maqueda. Ο δρόμος αυτός μοιάζει να φιλοξενεί στις άκρες του όλους τους προηγούμενους αιώνες. Αν τον περπατήσετε, θα διαπιστώσετε πως, σταδιακά, η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του Mεσαίωνα υποχωρεί και οι δρόμοι φαρδαίνουν.
    Αν φτάσετε ώς το τέρμα της Via Maqueda, θα καταλήξετε στο Teatro Massimo, ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Σικελίας.
    Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται ακόμα παραστάσεις κι αν βρεθείτε στο νησί πριν από τον Ιούνιο, αξίζει τον κόπο να ελέγξετε «τι παίζει», αν όχι για το ίδιο το θέαμα, τουλάχιστον για να απολαύσετε μία παράσταση στο κτίριο αυτό.
  • στο Quattro Canti, τις τέσσερις γωνίες στην παλιά πόλη του Παλέρμο. Από το σημείο αυτό πιθανότατα θα περάσετε κάμποσες φορές στις βόλτες σας.Ωστόσο, σταθείτε να θαυμάσετε τα αγάλματα των «Σικελών Αφεντάδων» που στολίζουν τις γωνίες του Quattro Canti. Tο μνημείο είναι αναμφίβολα μπαρόκ αισθητικής. Πρωτοστήθηκε στα 1611 και από την ανέγερσή του μέχρι σήμερα, αποτελεί το ενδεικτικότερο σταυροδρόμι ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη. Οι τέσσερις γωνίες, που στολίζονται από αγάλματα βασιλιάδων και αρχόντων του Παλέρμο, αντιπροσωπεύουν τις 4 εποχές του χρόνου.

Σημειώστε πως

…για να κυκλοφορήσετε ανενόχλητοι και… αυτοδύναμοι στο Παλέρμο, θα χρειαστείτε έναν καλό χάρτη της πόλης. Δωρεάν χάρτες καθώς και άλλες τουριστικές πληροφορίες (π.χ. ώρες λειτουργίας μουσείων / μνημείων, εισιτήρια εισόδου κ.τ.λ.) μπορείτε να βρείτε στο τουριστικό γραφείο στην Πλατεία Castelnuovo.

…επίσης από το τουριστικό γραφείο μπορείτε να προμηθευτείτε την «Agenda», ένα διμηνιαίο έντυπο που συγκεντρώνει τις καλύτερες πολιτιστικές προτάσεις της πόλης, καθώς και άλλες, πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία κ.τ.λ. Αν πάλι ομιλείτε την Iταλικήν, πληροφορίες για το τι παίζει στο Παλέρμο θα βρείτε στην καθημερινή εφημερίδα «Il Giornale di Sicilia».

…το Παλέρμο, εκτός από πόλη με τα κυριότερα αξιοθέατα, είναι και ο βασικός «κόμβος» του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι από εκεί θα βρείτε αρκετούς τρόπους να τριγυρίσετε στο νησί, αν σας το επιτρέπουν ο προϋπολογισμός και ο χρόνος σας.

Οργανωμένα Πακέτα

Αν και τα πρακτορεία δεν διαφημίζουν πακέτα αποκλειστικά για Σικελία, πολλές εκδρομές στην Κάτω Ιταλία συνδυάζουν μια επίσκεψη στο νησί. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μπορείτε να ζητήσετε από οποιοδήποτε πρακτορείο να φροντίσει για τα εισιτήρια και τη διαμονή σας, ενδεχομένως με καλύτερες τιμές.

Δείτε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,293LikesΚάντε Like
88,378 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ