Νέα πτήση Βόλος Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με νέα δεδομένα ο κίνδυνος αεροπορικού ατυχήματος είναι 1 σε κάθε 1,26 εκατομμύρια πτήσεις ενώ τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα είναι τα πιο ασφαλή που ήταν ποτέ.

Καλά νέα για τους “νευρικούς” επιβάτες: Τα αεροπλάνα στην Ευρώπη είναι τα πιο ασφαλή από ποτέ!

Οι πτήσεις στην Ευρώπη είναι στο πιο ασφαλές επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Τα ευρήματα στην ετήσια έκθεσή τους για την ασφάλεια του 2023 για την παγκόσμια αεροπορία δείχνουν ότι, μόνο στην Ευρώπη, το ποσοστό «όλων των ατυχημάτων» βελτιώθηκε από 0,98 ανά εκατομμύριο τομείς το 2022 σε 0,48 ατυχήματα το 2023.

Αυτή η στατιστική είναι σημαντικά καλύτερη από τον μέσο όρο 5 ετών της ηπείρου με 0,77 ατυχήματα ανά εκατομμύριο.

Ακόμη καλύτερα, η Ευρώπη είχε μηδενικό κίνδυνο θανάτου από το 2018. Είναι ενδιαφέρον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγεγραμμένων ατυχημάτων οφείλεται σε κατάρρευση του συστήματος προσγείωσης, κάτι που συμβαίνει όταν η μηχανική του αεροπλάνου δεν λειτουργεί σωστά.

Πώς συγκρίθηκε η ασφάλεια πτήσεων του υπόλοιπου κόσμου το 2023;

Ενώ η AITA λέει ότι η αεροπορία συνεχίζει να σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά την ασφάλεια παγκοσμίως , η Ευρώπη είναι μια από τις ασφαλέστερες περιοχές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιοχές είχαν βελτιωμένο ποσοστό «σε όλα τα ατυχήματα» σε σύγκριση με το 2022 – με εξαίρεση τη Βόρεια Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό.

Ενώ καμία περιοχή δεν παρουσίασε απώλεια κύτους αεριωθουμένων το 2023, η Ασία-Ειρηνικός κατέγραψε μοιραία απώλεια κύτους στροβιλοκινητήρα. Αυτό ήταν ένα ατύχημα με απώλεια ελέγχου στο Νεπάλ τον Ιανουάριο του 2023, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα 72 θανάτους.

Η Βόρεια Αμερική δεν είχε θανατηφόρα ατυχήματα, αλλά το ποσοστό «σε όλα τα ατυχήματα» αυξήθηκε από 0,53 ανά εκατομμύριο τομείς το 2022 σε 1,14 το 2023. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι καλύτερος από τον μέσο όρο των 5 ετών για την περιοχή του 1,21 ανά εκατομμύριο.

“Οι επιδόσεις ασφαλείας του 2023 συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι πτήσεις είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς. Η αεροπορία δίνει την υψηλότερη προτεραιότητά της στην ασφάλεια και αυτό φαίνεται στις επιδόσεις του 2023. Οι επιχειρήσεις αεριωθουμένων δεν είχαν απώλειες κύτους ή θανάτους. Το 2023 είχε επίσης τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και όλα καταγεγραμμένο ποσοστό ατυχημάτων».
Γουίλι Γουόλς
Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ

Καθώς αυξανόταν ο όγκος των πτήσεων, αυξήθηκε και η ασφάλεια επί του αεροπλάνου

Το 2023, υπήρξαν περίπου 37 εκατομμύρια μετακινήσεις αεροσκαφών – τόσο αεριωθούμενων όσο και στροβιλοκινητήρων – που ήταν αύξηση 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε όλους τους παγκόσμιους τομείς, το ποσοστό «όλα τα ατυχήματα» ήταν 0,80 ανά εκατομμύριο – που ισοδυναμεί με ένα ατύχημα για κάθε 1,26 εκατομμύρια πτήσεις.

Αυτό δεν είναι μόνο μια βελτίωση από το 1,30 το 2022 – αλλά και το χαμηλότερο συνολικό ποσοστό σε πάνω από μια δεκαετία.

Ο κίνδυνος θανάτου από τις πτήσεις έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια

Στατιστικά, σε αυτό το επίπεδο ασφάλειας, ένα άτομο θα έπρεπε να ταξιδεύει αεροπορικώς κάθε μέρα για 103.239 χρόνια για να βιώσει ένα θανατηφόρο ατύχημα.

Ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA, λέει ότι αν και τα ευρήματα είναι θετικά, υπάρχει ακόμη δρόμος για να γίνουν τα αεροπορικά ταξίδια απολύτως ασφαλή.

«Ακόμη κι αν η πτήση είναι από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Αυτό κάναμε σε όλη την ιστορία μας. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις πτήσεις όλο και πιο ασφαλείς», είπε ο Walsh.

“Οι βελτιώσεις της ασφάλειας και η πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων προέρχονται από τη μάθηση από προηγούμενα συμβάντα. Για τις αεροπορικές εταιρείες, αυτό σημαίνει καλλιέργεια μιας ισχυρής κουλτούρας ασφάλειας όπου κάθε εργαζόμενος αισθάνεται υπεύθυνος για την ασφάλεια και έχει κίνητρα και αναμένεται να αναφέρει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ