Ο παλαιότερος δρόμος της Ευρώπης, βρίσκεται -που αλλού- στην Αθήνα και είναι ένα από τα πιο τουριστικά σοκάκια της, ηλικίας περίπου 2.500 ετών. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην αρχαιότερη συνοικία της Αθήνας, την Πλάκα.

- Advertisement -

Στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης βρίσκεται η αρχαιότερη συνοικία της Αθήνας και ίσως και μύθος λέει η Πλάκα ήταν η συνοικία που κατέβαιναν οι θεοί του Ολύμπου να πιούν το νέκταρ τους! Η περιοχή σήμα κατατεθέν της Αθήνας με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια και τις ανηφοριές αναδύει ένα αίσθημα εσωτερικής ανάτασης, η βόλτα εδώ μοιάζει με ταξίδι έξω από τα συνηθισμένα, ακόμα και ο αέρας μοιάζει να είναι διαφορετικός, πιο καθαρός.

Η Πλάκα είναι από τις λιγοστές συνοικίες της πρωτεύουσας η οποία κατοικείτο αδιάκοπα από την αρχαιότητα. Επομένως πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη ιστορικές αναφορές. Ο συγκεκριμένος δρόμος, ο αρχαιότερος της Ευρώπης, είναι η οδός Τριπόδων, η οποία με διατηρημένη την ονομασία της εδώ και 25 αιώνες, αναφέρεται στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες, ως ο μακροβιότερος δρόμος της πόλης.

Κάποτε ήταν από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, με πλάτος έξι μέτρα. Ήταν ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών. Ο πιο σύντομος δρόμος, που οδηγούσε κατευθείαν από το Θέατρο στην Αγορά.

Η οδός Τριπόδων

Πώς πήρε το όνομά της η οδός Τριπόδων;

Πήρε το όνομά της από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της. «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί», αναφέρει ο Παυσανίας στο «Ελλάδος Περιήγησις». Τα τρίποδα ήταν τα έπαθλα που δίνονταν στους χορηγούς της καλύτερης θεατρικής παράστασης που ανέβαινε κάθε φορά στην χρονιά στο θέατρο του Διονύσου και αφιερώνονταν συχνά στον θεό Απόλλωνα. Ένα από αυτά, το μνημείο του Λυσικράτη, επιβίωσε ως τις μέρες μας.

Ένα μεγάλο τμήμα της σημερινής οδού Τριπόδων αποτελεί συνέχεια της αρχαίας αυτής οδού.

Mνημείο του Λυσικράτη

Η Πλάκα όμως γενικότερα είναι σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας… Η μεγαλοπρέπεια της ιστορίας της είναι βαθιά χαραγμένη στα ένδοξα, αρχαία απομεινάρια, στους βυζαντινούς ναούς και στα επιβλητικά, αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια. Αν και η ιστορία της ξεπερνά τα 3.500 χρόνια, παραμένει μια από τις ελάχιστες γραφικές συνοικίες και ίσως η μοναδική που καταφέρνει να σε ταξιδέψει στην Αθήνα των τελευταίων 100 και πλέον χρόνων.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να περιδιαβαίνεις στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της θα έχεις την αίσθηση ότι ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Η «ιερή» συνοικία της Αθήνας, τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο μέρος της Αθήνας και κανένα άλλο μέρος της πρωτεύουσας δεν έχει ταυτιστεί ποτέ περισσότερο μαζί της από την Πλάκα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ