Διομήδειος Βοτανικός Κήπος
- Advertisement -

Αφήσαμε πια τις παραλίες, τις θάλασσες και το κύμα που έσκαγε στα πόδια μας και αναζητάμε μικρές αποδράσεις στην πόλη, χαλαρές κυριακάτικες βόλτες, όχι όμως μία από τα ίδια. Θέλουμε να δούμε γωνιές, σημεία και αξιοθέατα της πόλης μας που δεν έχουμε ξαναδεί – ή κάποιοι δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχουν. Φύγαμε λοιπόν για να κάνουμε 5 βόλτες στην Αθήνα γεμάτες εκπλήξεις!

Ηριδανός, ο χαμένος ποταμός

Ηριδανός ποταμός Αθήνα

Νομίζετε είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία του ποταμού Ηριδανού, που χάνεται στην εποχή του Ομήρου και μετρά χιλιετίες αθηναϊκής ιστορίας; Ο Ηριδανός, παραπόταμος του Ιλισού που πηγάζει από τον Λυκαβηττό, κάποτε διέσχιζε το Κολωνάκι, το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι και συνέχιζε ως τον Κεραμεικό και την Ιερά Oδό. Σήμερα, μπαζωμένος πια, ρέει ακόμα κάτω από την Αθήνα, αλλά μπορούμε να εξερευνήσουμε την κοίτη του σε δύο σημεία: Στο Μοναστηράκι και στον Κεραμεικό, όπου φωλιάζουν στις όχθες του και πολλές χελώνες.

Ένας καταπράσινος κήπος

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος

Οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ο Διομήδειος Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στη βόρεια πλαγιά του όρους Αιγάλεω και είναι από τα ωραιότερα αθηναϊκά πάρκα, ιδανικά για τις βόλτες σας. Εδώ θα θαυμάσετε ιστορικά, φαρμακευτικά, δασικά, καλλωπιστικά και άλλα φυτά, που σε συνδυασμό με τα κελαρυστά νερά δημιουργούν μια εικόνα σαν να βρισκόμαστε σε κάποια εξοχή – κι όμως είμαστε σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας. Ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου προσφέρεται για πικνίκ, βόλτες και περιπάτους, κρατώντας πάντα τη φωτογραφική!

Ένα τεράστιο υδραγωγείο

Αδριάνειο Υδραγωγείο Κολωνάκι

Άλλο ένα από τα αξιοθέατα Αθήνας που δεν είναι γνωστά σε πολλούς, το Αδριάνειο Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και (όσο κι αν δεν το ξέρετε) συντέλεσε στην υδροδότηση της πόλης από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια έως την τουρκοκρατία – και αργότερα, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους και έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Σκοπός της κατασκευής του ήταν να μεταφέρει νερό από τις πηγές της Πάρνηθας και της Πεντέλης στους πρόποδες του Λυκαβηττού, ώστε να υδροδοτηθεί η ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας. Σήμερα τμήμα των ερειπίων του θα βρείτε στην Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας αλλά και την περίφημη Αδριάνειο δεξαμενή (μέρος του ίδιου συμπλέγματος) στο Κολωνάκι.

Μια λίμνη χάρμα οφθαλμών

Λίμνη Μπελέτσι

Ένα από τα πιο όμορφα τοπία της πόλης, με το πράσινο και το γαλάζιο να ενώνονται στο κέντρο του! Η Λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, όμως προσφέρει ταπεινά όσα και οι μεγάλες. Μία μικρή τεχνητή λίμνη, άγνωστη στους περισσότερους Αθηναίους, η οποία όμως προσφέρει στους επισκέπτες της εντυπωσιακές εικόνες. Αν μάλιστα ακολουθήσετε τη διαδρομή από το Τατόι προς τα εδώ, υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείτε να σταματήσετε για ένα σύντομο πικνίκ στη φύση.

Ο καταρράκτης της Πεντέλης

Καταρράκτης Πεντέλης Βαλανάρης

Αποτελεί την ιδανική βόλτα και μάλιστα σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ο καταρράκτης Βαλανάρη, που δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο και αποτελεί ένα μικρό μυστικό της περιοχής βρίσκεται στην πλαγιά της Πεντέλης στην περιοχή Ντράφι-Καλλιθέα και έχει ύψος περίπου 5-6 μέτρα. Αποτελεί μια πραγματική όαση εντός αστικής περιοχής, αφού οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ένα θέαμα που μόνο πόλη δεν θυμίζει!

Βόλτα στα Μουσεία της Αθήνας

Βόλτα με την οικογένεια στην Αθήνα- Που να πάτε

Από τις παλαιότερες πόλεις του κόσµου, µε ιστορία από το 3200 π.Χ., η Αθήνα αποτελεί λίκνο του πολιτισµού. Η αρχαία και η σύγχρονη διαδρομή της ξεδιπλώνονται στα µουσεία και στους πολιτιστικούς χώρους.

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Τ. 210 9000900, www.theacropolismuseum.gr | 15 Dionysiou Areopagitou Str.

Πρόκειται για το πιο διάσηµο µουσείο της πρωτεύουσας στον πανέµορφο πεζόδροµο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο οποίος είναι κηρυγµένος αρχαιολογικός χώρος και αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους περιπάτους-µέρη αναψυχής της Ευρώπης. Εδώ θα θαυµάσετε τη συγκλονιστική αίθουσα του Παρθενώνα, ευρήµατα από τη µυκηναϊκή, αρχαϊκή και κλασική περίοδο, τις περίφηµες Καρυάτιδες, µέλη των άλλων ναών του ιστορικού λόφου (Ερέχθειο, Προπύλαια, Ναός της Αθηνάς Νίκης), γλυπτά αττικών εργαστηρίων -και όχι µόνο. about:blank

Έρευνα: 5 ελληνικές πόλεις στις πιο θορυβώδεις της Ευρώπης

Tip: To café-εστιατόριο αναδεικνύει τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές σε ένα προσεγµένο περιβάλλον µε σήµα κατατεθέν την υπέροχη θέα και τις προσιτές τιµές!

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, Τ. 213 2144800, www.namuseum.gr | 44 Patission Str.

Είναι το µεγαλύτερο µουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσµίως. Στεγάζει πολυάριθµα ευρήµατα από ανασκαφές στην Ελλάδα και αλλού, τα οποία είναι οργανωµένα σε πέντε µόνιµες συλλογές: Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Έργων Γλυπτικής, Αγγείων και Μικροτεχνίας, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Τ. 210 3237617, 3237315, 3222266, www.nhmuseum.gr | Old Parliament Building, 13 Stadiou Str., Kolokotroni Sq.

Στεγάζεται σε ένα ακόµα αρχιτεκτονικό στολίδι της Αθήνας, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην πλατεία Κολοκοτρώνη και σχετίζεται µε την ιστορία του νεότερου Ελληνισµού. Διαθέτει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σηµαίες, όπλα, προσωπικά αντικείµενα αγωνιστών και πολιτικών, παραδοσιακές φορεσιές, έγγραφα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης µέχρι το 1940.

Ανάµεσα στα εκθέµατα ξεχωρίζουν η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, τα όπλα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, προσωπικά αντικείµενα του Ιωάννη Καποδίστρια, ο θρόνος του Όθωνα κ.ά.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Λεβίδου 13, Κηφισιά, Τ. 210 8015870, www.gnhm.gr | 13 Levidou Str., Kifissia

Οφείλει την ύπαρξή του σε δύο µεγάλους Έλληνες, τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή, που όραµά τους ήταν η ανάδειξη και η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας µας, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε περιβαλλοντικά θέµατα. Απαρτίζεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Γαία, κτήρια που επικοινωνούν µεταξύ τους.

Εκτός από τις µόνιµες συλλογές που διαθέτουν (βοτανική, εντοµολογική, υδροβιολογική, ερπετολογική, παλαιοντολογική κ.λπ.), δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση κυρίως παιδιών σχολικής ηλικίας για τη διαµόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το μουσείο φιλοξενεί όπλα, φωτογραφίες, έγγραφα και πολλά άλλα αντικείμενα από την τρομαχτική αυτή περίοδο.

Νοµισµατικό Μουσείο

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστηµίου) 12, Τ. 210 3632057, 3612834, 3612872, www.enma.gr | 12 El. Venizelou (Panepistimiou) Str.

Κοσµεί την πόλη µιας και βρίσκεται στο περίφηµο Ιλίου Μέλαθρον, δηλαδή το «Μέγαρο της Τροίας». Το οίκηµα κτίστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ κατά τα έτη 1878-1879 ως κατοικία του σπουδαίου Γερµανού αρχαιολόγου του 19ου αι. Ερρίκου Σλίµαν, ο οποίος ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες.

Εδώ θα θαυµάσετε µια ανεκτίµητης αξίας συλλογή νοµισµάτων, αρχαιοελληνικών, µεσαιωνικών, νεότερων και σύγχρονων, καθώς επίσης και µια σειρά νοµισµάτων άλλων χωρών.
Tip: To αναψυκτήριο του µουσείου αποτελεί από µόνο του προορισµό µε σήµα κατατεθέν τον θαυµάσιο κήπο του!

Μουσείο Μπενάκη

Κεντρικό κτήριο: Κουµπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Τ. 210 3671000, www.benaki.gr | Main Building: 1 Koubari Str. & Vas. Sofias Ave.
Κτήριο Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Τ. 210 3453111, www.benaki.gr | Pireos Str. building: 138 Pireos Str. & Andronikou Str.

Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη και αποτελεί το παλαιότερο ιδιωτικό µουσείο της Ελλάδας. Το πρώτο και κεντρικό του κτήριο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ανήκε στην οικογένεια του ιδρυτή και περιλαµβάνει εκθέµατα από όλο το φάσµα της ελληνικής τέχνης και ιστορίας.

Το 2004 εγκαινιάστηκε το νέο του κτήριο στην οδό Πειραιώς, που είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός πυρήνας µε µεγάλη γκάµα εναλλακτικών εκδηλώσεων. Στην πρόσφατη δραστηριότητά του εντάσσεται η συντήρηση και επισκευή της οικίας του Patrik και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαµύλη Μεσσηνίας. Πρόκειται για το σπίτι του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα και περιηγητή και η ανακατασκευή του επιτεύχθηκε χάρη στη δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος.

Τα καλύτερα πάρκα στο κέντρο της Αθήνας, ιδανικά για τις βόλτες του Σαββατοκύριακου!

Tip: Tα cafés-εστιατόρια που λειτουργούν στα κτήρια της Βασ. Σοφίας και της Πειραιώς αποτελούν από τα καλύτερα στο είδος τους.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4 (είσοδος για το Μέγαρο Σταθάτου: Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1), Τ. 210 7228321-3, www.cycladic.gr | 4 Neophytou Douka Str. (entrance for Stathatos Mansion: Vas. Sofias Avenue & 1 Irodotou Str.)

Ένα ακόµα εξαιρετικό µουσείο στο κέντρο της Αθήνας. Εκτείνεται σε δύο κτήρια: το κεντρικό -µε είσοδο από την οδό Νεοφύτου Δούκα-, όπου βρίσκεται η µόνιµη συλλογή, και το Μέγαρο Σταθάτου -στη συµβολή των οδών Βασ. Σοφίας & Ηροδότου-, έργο του σπουδαίου Γερµανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Τα µόνιµα εκθέµατα, που έχουν δώσει και την ονοµασία στο µουσείο, περιλαµβάνουν µία από τις πιο σηµαντικές σειρές αντικειµένων του λαµπρού κυκλαδικού πολιτισµού, o οποίος άκµασε στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου κατά την Πρώιµη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα περίφηµα µαρµάρινα ειδώλια και αγγεία, χάλκινα όπλα, εργαλεία καθώς και κεραµικά σκεύη.

Tip: Το άκρως ατµοσφαιρικό Cycladic Café µε το µενού που υµνεί την αιγαιοπελαγίτικη γαστρονοµία. Επίσης, οι δηµιουργίες στο πωλητήριο είναι ιδανικές για ένα ξεχωριστό δώρο ή αναµνηστικό από την επίσκεψη στην Αθήνα.

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, T. 213 2139500, www.byzantinemuseum.gr | 22 Vas. Sofias Ave.

Από το 1930 στεγάζεται στην περίφηµη Vila Ilissia, που ανήκε στη δούκισσα της Πλακεντίας, χτισµένη από τον αρχιτέκτονα Σταµάτη Κλεάνθη, ωστόσο, επισήµως ιδρύθηκε το 1914. Το οίκηµα πρόκειται για ένα από τα πιο όµορφα και µεγαλειώδη που ανεγέρθηκαν στην Αθήνα κατά την πρώτη περίοδο της καθιέρωσής της ως πρωτεύουσας. Το µουσείο διαθέτει περισσότερα από 25.000 εκθέµατα, µεταξύ αυτών αριστουργήµατα της βυζαντινής (και µεταβυζαντινής) τέχνης και της χριστιανικής εικονογραφίας.Το παλαιότερο εστιατόριο στην Αθήνα σερβίρει από το 1898!

Tip: Στον κήπο λειτουργεί το café-bistrot Ilissia, για καφέ, γλυκό και ελαφρά γεύµατα.
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 09:00-16:00, Δευτ. κλειστά. Γενική είσοδος: €4.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Ιωαν. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Τ. 210 3231387, www.athenscitymuseum.gr | 5-7 Ioannou Paparigopoulou Str.

Καταλαµβάνει τους χώρους δύο εκ των παλαιότερων κτηρίων της Αθήνας στην πλατεία Κλαυθµώνος. Το ένα ήταν το αρχοντικό του Σταµατίου Δεκόζη Βούρου και υπήρξε προσωρινή κατοικία του βασιλιά Όθωνα κατά το διάστηµα 1836-1843 (είναι γνωστό και ως «Παλαιό Παλάτι»).

Το διπλανό κτίστηκε µεταγενέστερα. Φιλοξενεί πλήθος εκθεµάτων από πίνακες µέχρι κειµήλια, σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, καθώς και το αυθεντικό σχέδιο της Αθήνας του 1842!

Tip: To café-restaurant Black Duck, σε µια όαση δροσιάς, από τις καλύτερες προτάσεις στην πόλη.

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Λεωφ. Συγγρού 107-109, Τ. 213 0178000, www.sgt.gr | 107-109 Sygrou Ave.

Η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών του Ιδρύµατος Ωνάση στεγάζεται σε ένα υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας κτήριο και έχει ως αντικείµενο την προβολή του σύγχρονου πολιτισµού. Εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές και µουσικοχορευτικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράµµατα, είναι µεταξύ αυτών που διατηρούν αµείωτο το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, ενώ παράλληλα δίνει µεγάλη έµφαση στην εξέλιξη των Ελλήνων δηµιουργών, τις διεθνείς συνεργασίες, τις οµιλίες και συζητήσεις.

Tip: Το βραβευµένο µε αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra που στεγάζεται σε έναν απαράµιλλης αισθητικής χώρο (τους ζεστούς µήνες µεταφέρεται στον 7ο όροφο του κτηρίου, µε την υπέροχη θέα) και αποτελεί µια κορυφαία πρόταση ελληνικής δηµιουργικής γαστρονοµίας.
Ώρες λειτουργίας και τιµές εισιτηρίων: Ποικίλλουν αναλόγως εκδήλωσης.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ