Σίφνος ηλιοβασίλεμα

Η βρετανική εφημερίδα Evening Standard πλέκει διθυράμβους για ελληνικό προορισμό, τον οποίο και τοποθετεί στους πιο ονειρικούς προορισμούς στον κόσμο για το 2020.

Μπορεί η Ανδαλουσία, το Κάπρι, η ακτογραμμή του Μεξικού και η Ζάμπια να είναι πράγματι όμορφοι προορισμοί για ταξίδια, ωστόσο ένα ελληνικό νησί γίνεται αντικείμενο συζήτησης στην βρετανική εφημερίδα Evening Standard, που το τοποθετεί στην κορυφή των ονειρικών top προορισμών για το 2020.

Σίφνος ονειρικός προορισμός με υπέροχες παραλίες

“Με εξαιρετική κουζίνα, πανέμορφες εκκλησίες και μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων, είναι απορίας άξιον πώς κάποιος δεν έχει ακόμη επισκεφτεί τη Σίφνο“, είμαι μόνο μια φράση από αυτές που γράφτηκαν για το κυκλαδίτικο νησί.

Σίφνος λιμάνι στους ονειρικούς προορισμούς 2020

Στο άρθρο της εφημερίδας περιγράφονται οι δυνατότητες της Σίφνου, όπως η περιήγηση και η επίσκεψη σε εκκλησίες, οικισμούς, εργαστήρια κεραμικής, μονοπάτια, αρχαία ιστορικά μνημεία και παραλίες.

Σίφνος παραδοσιακό φαγητό στον ονειρικό προορισμό

Σε ποια νησιά μπορούμε να μείνουμε και τον χειμώνα; Χωρίς να μας λείψει τίποτα…

Η Σίφνος με το άπειρο κάλλος

Ένα από τα νησιά με τον πιο πλούσιο ιστορικό πλούτο, με απίστευτη φυσική ομορφιά, το νησί που φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και την πρωτοτυπία της κυκλαδίτικης ομορφιάς του, που συνδυάζει γραφικότητα, γαστρονομία, λαϊκή τέχνη και παράδοση και όλα υπό το ζεστό φως και τη μαγευτική αύρα του Αιγαίου είναι η Σίφνος.

Οι επισκέπτες με αρχαιολογικά ενδιαφέροντα θα βρουν τον παράδεισο τους στη Σίφνο, μιας και μπορούν να επισκεφτούν αρχαία μεταλλεία στις περιοχές του Αγίου Σώστη, του Αγίου Συλβέστρου, της Βορεινής, του Κάψαλου, του Ξερού, του Ξύλου, του Αγ. Ιωάννη, του Αποκοφτού. Το αργυρορυχείο στη θέση «Άγιος Σώστης» είναι το αρχαιότερο του κόσμου (η πρώιμη μεταλλευτική του δραστηριότητα ξεκίνησε από την πρώιμη εποχή του χαλκού, τέλη της 4ης χιλιετίας π. Χ.).

Conde Nast Traveller: Ελληνικός προορισμός στους πιο όμορφους του κόσμου – Στην 7η θέση ανάμεσα σε 50 τοποθεσίες!

Αρχαιολογικό, εκκλησιαστικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κανείς, στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς πολλές από αυτές και τα μοναστήρια έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Το πιο ξεχωριστό χωριό της Σίφνου είναι το Κάστρο, του οποίου η σημερινή μορφή του οικισμού αποτελεί δείγμα κάστρου ενετικής περιόδου. Είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία πόλη, το «άστυ» που αναφέρει και ο Ηρόδοτος, και κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όντας ένα ανοιχτό μουσείο.

Οι κεντρικοί οικισμοί της Σίφνου (Απολλωνίας και Αρτεμώνα και οι πέριξ αυτών) είναι κηρυγμένοι και προστατεύονται από το 1962 ως «χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», ενώ τα εξαιρετικής αισθητικής ανθρώπινα δημιουργήματα χαρακτηρίζονται από μέτρο και πλαστικότητα και δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.

Tα μονοπάτια, ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών 200 περίπου χιλιομέτρων, δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες κυρίως της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής και είχαν καθημερινή χρήση. Τα παλιότερα από αυτά έχουν ιστορία που αγγίζει την 3 χιλιετία π.Χ. Στις μέρες μας, συνεχίζουν να οδηγούν σε εκκλησίες, παραλίες, και υπέροχα τοπία και χρησιμοποιούνται από ντόπιους και ξένους πεζοπόρους.

Η Σίφνος αποτελεί το προπύργιο της ανάπτυξης και διάδοσης της αγγειοπλαστικής στον Κυκλαδικό χώρο -και όχι μόνο. Τα πρώτα δείγματα αγγειοπλαστικής τέχνης χρονολογούνται από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (αγαλματίδια, διακοσμητικά και χρηστικά σκεύη) και από τότε συνεχίζεται αδιάκοπα η τέχνη αυτή.

Το νησί, που είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων μαγείρων, όπως ο Τσελεμεντές, και ο Μάρκου, έχει γευστικότατη κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα, όπως οι ρεβυθοκεφτέδες, η μανούρα, η μυζήθρα, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, η ρεβιθάδα, η καπαροσαλάτα και το ψητό κρέας στο μαστέλο. Περιζήτητα, επίσης, είναι τα σιφναϊκα σπιτικά γλυκά, και βουτήματα όπως τα αμυγδαλωτά, τα μπουρέκια, το παστέλι, η μελόπιτα και οι κουλούρες.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ