Ο Τάσος Δούσης ανακάλυψε και επισκέφτηκε στην Αρκαδία ένα από τα top 10 τυροκομεία της Ελλάδας. Η οικογένεια Μπαζιωτάκη τρίτης γενιάς τυροκόμοι είναι οι ιδιοκτήτες της τυροκομικής μονάδας «Αρκαδία»

Το ταξίδι συνδυάζεται με το φαγητό, το καλό φαγητό ή για την ακρίβεια οι γεύσεις και το φαγητό είναι μέρος του ταξιδιού. Έχοντας ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα και δοκιμάζοντας γεύσεις, νέες και γνώριμες ο Τάσος Δούσης, στο πρόσφατο ταξίδι του στην ορεινή Αρκαδία επισκέφτηκε την «Αρκαδία Τυροκομικά» και είχε την ευκαιρία να γευτεί μια σειρά από τα καλύτερα ελληνικά τυριά.

Ο ίδιος αναφέρει:
Λατρεύω τα τυριά από μικρό παιδί. Αγαπώ όμως περισσότερο τους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στην παράδοση. Η οικογένεια Μπαζιωτάκη τρίτης γενιάς τυροκόμοι είναι οι ιδιοκτήτες της τυροκομικής «Αρκαδία».

Δεν επέλεξα να σας παρουσιάσω ένα τυχαίο Τυροκομείο. Τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους είναι βραβευμένα από τον «Γαστρονόμο» και εχουν πάρει επίσης δεκάδες βραβεία σε Ευρώπη και Αμερική. Οι γραβιέρες τους και η μαλακή φέτα τους εξάγεται σε εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin! Το πιο ωραίο στην ιστορία είναι ότι οι άνθρωποι είναι διάσημοι για την φέτα τους όμως το πρώτο βραβείο που πήραν από την Ευρώπη ήταν για την γραβιέρα τους το…1964!

Θεώρησα πως πρέπει να πω την ιστορία της Οικογένειας Μπαζιωτάκη και της @tyrokomika_arcadia γιατί τέτοιες εταιρίες δεν έχουμε πια πολλές στην Ελλάδα.

Στα προϊόντα τους τώρα, κυρίαρχη είναι η ΠΟΠ βαρελίσια Φέτα, το τυρί που παράγει σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ διαθέτει πολλούς ακόμα κωδικούς όπως είναι το Κατσικίσιο τυρί παραδοσιακό, σε τσαντήλα, σε κοφινάκι καθώς και το λευκό Κατσικίσιο τυρί σε μπαστούνι. Αλλά και η γραβιέρα κυκλοφορεί σε αρκετές διαφορετικές εκδοχές όπως πικάντικη, κατσικίσια, με μπούκοβο, με πιπέρι, με τρούφα.

Στην ΑΡΚΑΔΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ συλλέγουν το γάλα καθημερινά από περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, ενώ φτάνουν έως και την Αχαΐα. Οι συνολικές ποσότητες που επεξεργαζόνται ημερησίως είναι περίπου 18 τόνοι και ενώ θα μπορούσαν να βιομηχανοποιήσουν τα προϊόντα τους δεν το κάνουν. Δείτε αναλυτικά στο ποστ την συνέντευξη του Θύμιου Μπαζιωτάκη και θα καταλάβετε περισσότερα για τι επαγγελματίες μιλάμε.

Αν ταξιδέψετε Αρκαδία το εργαστήριο και η βάση τους είναι στο χωριό Ζευγολατιό κοντά στην Τρίπολη, αλλά έχουν ανοίξει ένα πρατήριο πάνω στον κεντρικό δρόμο Τρίπολης-Πύργου, που λειτουργεί και ως καφέ.

Τα προϊόντα τους θα τα βρείτε στον Θανόπουλο σε μικρά σουπερ μάρκετ και ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα.

Αγαπημένο μου προϊόν έγινε η μαλακή φέτα τους! Αξεπέραστη!

Δείτε σχετικά βίντεο από την επίσκεψή μου στο «Αρκαδία Τυροκομικά» στο παρακάτω post μου στο Instagram:

Λίγα λόγια για το «Αρκαδία Τυροκομικά»
Μια μικρή τυροκομική επιχείρηση, που συνεχίζει την πλούσια οικογενειακή παράδοση είναι το τυροκομείο ΑΡΚΑΔΙΑ, που εδρεύει στο Ζευγολατιό Αρκαδίας και τοποθετεί στα ψυγεία πολλών – κυρίως delicatessen – σημείων λιανικής, μια ευρεία γκάμα από προϊόντα.

Κυρίαρχη είναι η ΠΟΠ βαρελίσια φέτα, ενώ διαθέτει ακόμη κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα σε πολλές διαφορετικές εκδοχές (με μπούκοβο, με πιπέρι, με τρούφα, με σκόρδο και βασιλικό, καπνιστή), γιαούρτι, βούτυρο . Όλα τα προϊόντα παράγονται μόνο από πρόβειο και γίδινο γάλα, με την εισκόμιση να αγγίζει καθημερινά τους 18 τόνους, από περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία και η Αχαΐα .

Σημειώνεται ότι το τυροκομείο διατηρεί προσωπικές και σταθερές σχέσεις με τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους.

Τα ηνία της επιχείρησης κρατά σήμερα η τρίτη γενιά, τα αδέλφια Θύμιος, Νάντια και Πάνος Μπαζιωτάκης. Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας και των τριών είναι η ανάπτυξη καινοτόμων αγαθών.

Σήμερα η μονάδα εξάγει τα προϊόντα της σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και σε χώρες τις Ευρώπης όπως Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία κ.α. Πωλούν κυρίως φέτα ΠΟΠ η οποία, ανοίγει την πόρτα και για άλλα προϊόντα, τα οποία πλαισιώνουν τις παραγγελίες των πελατών.

Παράλληλα το Τυροκομείο ΑΡΚΑΔΙΑ διαθέτει ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής πώλησης, τρία στην Τρίπολη καθώς και ένα delicatessen στην Καλαμάτα ενώ, στόχος είναι να επεκτείνει το δίκτυο λιανικής και στην Αθήνα.

Ας σημειωθεί ότι η επιχείρηση επενδύει στην «Πράσινη» ενέργεια καθώς τοποθέτησε φωτοβολταϊκά με την μέθοδο NET METERING, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του τυροκομείου.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ