Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
37.9 C
Athens
ΑρχικήΤάσος Δούσης BlogΟ Τάσος Δούσης για τον υπερτουρισμό: Στη Βαρκελώνη «πυροβολούν» τους τουρίστες με...

Ο Τάσος Δούσης για τον υπερτουρισμό: Στη Βαρκελώνη «πυροβολούν» τους τουρίστες με νεροπίστολα

Ο υπερτουρισμός θα μπορούσε να ήταν η λέξη της χρονιάς για το 2024 στην ταξιδιωτική βιομηχανία – ήταν και για το 2023. Οι πόλεις της Ευρώπης που μαστίζονται από το φαινόμενο προσπαθούν να το καταπολεμήσουν με διάφορους τρόπους. Έχει όμως αποτέλεσμα;

Τα νέα για τις αρνητικές επιπτώσεις των πάρα πολλών τουριστών είναι γνωστά. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της Ευρώπης, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ, αγωνίζονται να διατηρήσουν τον αριθμό των επισκεπτών υπό έλεγχο αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν. Εκτός από τα οικολογικά προβλήματα και βιωσιμότητας, που προκαλεί ο υπερτουρισμός, προκαλεί και προβλήματα στη ζωή και την καθημερινότητα των ντόπιων με πρώτο και καλύτερο το θέμα της στέγασης – το ζούμε και στην Ελλάδα -δεν βρίσκεις σπίτι, οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί ή και έχεις φασαρία μέσα στο ίδιο σου το σπίτι γιατί στο διπλανό ο τουρίστας (που τι φταίει και αυτός…) κάνει πάρτι! Γιατί; Γιατί ο άνθρωπος είναι διακοπές και έχει πληρώσει για το διαμέρισμα που μένει. Αλλά γιατί μπορεί και μένει ο κάθε τουρίστας στο κάθε διαμέρισμα;

- Advertisement -

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτά που (δεν) αποφασίζουν οι αξιωματούχοι για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο δεν φέρνουν τα επιθυμητα αποτελέσματα και οι … ντόπιοι είναι στα «κάγκελα»!

Έχουμε και λέμε λοιπόν… όπως έγραψα και στο Instagram, ο τουρισμός είναι ευλογία, ο υπερτουρισμός όμως χωρίς κανόνες είναι κατάρα. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους. Κυβέρνηση, δήμαρχοι, πολιτικό σύστημα πρέπει να αφήσουν τα μισόλογα και να κάνουν κάτι! Οι Έλληνες χάνουμε τα νησιά μας, τις γειτονιές μας, τις παραλίες μας. Έχουμε χάσει το δικαίωμα να απολαμβάνουμε τα νησιά μας και θα χάσουμε και το ίδιο δικαίωμα στις πόλεις σιγά σιγά. Δεν μιλάω μόνο για την ακρίβεια. Μιλάω για την άναρχη κρουαζιέρα, την ανεξέλεγκτη δόμηση, κυκλοφοριακό… ‘Εχουμε χάσει την μπάλα! Μύκονος και Σαντορίνη στα χέρια της μαφίας. Το ίδιο και η Αθήνα με τοπικές μαφίες παντού. Σατα ταξί, στα μπαρ, στα ξενοδοχεία. Οι τουρίστες μπαίνουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε δρόμο! Πέφτεις για ύπνο και ξαφνικά κάνουν πάρτι στο διπλανό διαμέρισμα. Ο τουρισμός χρειάζεται κανόνες και ελέγχους γιατί στο τέλος θα φτάσουμε να παίζουμε ξύλο με τους ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα!

Και αφού σκεφτόμουν -και έγραφα- αυτά δεν πρόλαβα σχεδόν να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου και βλέπω αυτό… σε ρεπορτάζ του BBC. Βασικά έγινε ρεπορτάζ σε όλα τα μεγάλα Μέσα σε όλο τον κόσμο.

Στην Βαρκελώνη πυροβολούν τους τουρίστες με νεροπίστολα!

Μα γιατί άραγε; Αφού η δημοτική Αρχή της πόλης αύξησε τον τουριστικό φόρο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τι, δεν το αντιμετώπισε με αυτόν το τόσο δραστικό μέτρο; Περίεργο!

Ας σοβαρευτούμε. Δεν λέω ότι είναι σωστό αλλά… αναμενόμενο να αρχίσουν τα όργανα! Και άρχισαν από τη Βαρκελώνη. Κάτοικοι διαδηλώνουν και ρίχνουν με νεροπίστολα στους τουρίστες! Γιατί; Γιατί δεν βρίσκουν σπίτι, δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους κτλ… Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, η λύση δυστυχώς θα είναι αυτή και θα δοθεί με τέτοιους τρόπους από τους ίδιους τους πολίτες και σε άλλες περιοχές που μαστίζονται από τον υπερτουρισμό. Ίσως και εδώ.. δεν ξέρω! Αυτά καλό είναι να τα βλέπουν οι αρμόδιοι και εκεί και παντού. Πάντως, καλομελέτα και έρχεται.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,296LikesΚάντε Like
88,195 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ