Υπερτουρισμός Βενετία

Ο υπερτουρισμός θα μπορούσε να ήταν η λέξη της χρονιάς για το 2023 στην ταξιδιωτική βιομηχανία και απ’ ότι φαίνεται εξακολουθεί και για το 2024. Τι κάνουν και θα κάνουν οι πόλεις της Ευρώπης που μαστίζονται από τον υπερτουρισμό για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο το 2024;

Τα νέα για τις αρνητικές επιπτώσεις των πάρα πολλών τουριστών είναι γνωστά. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της Ευρώπης, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ, αγωνίζονται να διατηρήσουν τον αριθμό των επισκεπτών υπό έλεγχο.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το φαινόμενο του υπερτουρισμού; Λοιπόν, οι κάτοικοι της κάθε περιοχής υποφέρουν, οι αρχές αγωνίζονται να διαχειριστούν τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες και η ρύπανση συμβάλλει στην κλιματική κρίση.
Μια τακτική στην οποία βασίζονται οι προορισμοί, είναι οι τουριστικοί φόροι: τέλη που πρέπει να πληρώσουν οι επισκέπτες, πέρα ​​από τα συνήθη έξοδα όπως διαμονή και φαγητό.

Αυτή δεν είναι μια νέα ιδέα, φυσικά. Εάν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανότατα έχετε πληρώσει τουριστικό φόρο στο παρελθόν. Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ – καθώς μερικές φορές χρησιμοποιείται στα αεροπορικά εισιτήρια ή στους φόρους που πληρώνετε στο ξενοδοχείο σας.

Υπερτουρισμός Βενετία
Τα ορατά αποτελέσματα του υπερτουρισμού καθώς οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων συνωστίζονται στο διάδρομο στο Παλάτι των Δόγηδων στην Piazza San Marco στη Βενετία

Καθώς ο αριθμός των τουριστών παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται, σημαντικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί κάνουν μεγάλες κινήσεις -για να θέσουν υπό έλεγχο τον μαζικό τουρισμό και τις επιπτώσεις του.

Οι τουριστικοί φόροι είναι ένα εργαλείο που εισάγεται ή επεκτείνεται στις πόλεις που παλεύουν περισσότερο με τον αριθμό των επισκεπτών. Οι χρεώσεις για διανυκτερεύσεις και αφίξεις κρουαζιερόπλοιων πρόκειται να γίνουν ο κανόνας, αυξάνοντας το κόστος των διεθνών ταξιδιών.

Μετά από υπερδιπλασιασμό των παγκόσμιων τουριστικών αριθμών μεταξύ 2000 και 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ δήλωσε ότι φέτος μπορεί να σημειώσει νέα ρεκόρ για διεθνείς αφίξεις παγκοσμίως.

Ο υπερτουρισμός οδηγεί σε πολλά ζητήματα, από ορατά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του συνωστισμού στους δρόμους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, έως μακροπρόθεσμα ζητήματα για τους ντόπιους.  Αν και τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα γι αυτά τα μέρη, ωστόσο πλέον παίρνονται νέα μέτρα και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού, όπως οι νέοι ή αυξημένοι τουριστικοί φόροι.

Σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη, η δημοτικότητα των αγοραπωλησιών ακινήτων και ενοικιάσεων διακοπών έχει δημιουργήσει ελλείψεις κατοικιών και έχει αυξήσει τις τιμές ενοικίασης, δημιουργώντας πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Από την εισαγωγή ή την αύξηση των τουριστικών φόρων μέχρι τον περιορισμό των επιτρεπόμενων περιηγήσεων σε ιστορικούς χώρους, οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί κάνουν μεγάλες αλλαγές για το 2024.

Ιταλία – Βενετία

Η Βενετία στοχεύει στον περιορισμό των αριθμών περιηγήσεων

Η ομορφιά και ο ρομαντισμός της Βενετίας είναι αναμφισβήτητα, αλλά οι ηγέτες της πόλης αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Η Βενετία ουσιαστικά βυθίζεται , με τις ζημιές από τις πλημμύρες να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Η Βενετία είναι μια από τις πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον μαζικό τουρισμό. Ενώ φαινόταν να αντιμετωπίζει από καιρό τον έλεγχο του πλήθους, ο υπερτουρισμός έγινε πρωτοσέλιδο αρκετές φορές το 2023.

Ενώ οι αριθμοί του τουρισμού έχουν αυξηθεί στα εκπληκτικά 30 εκατομμύρια ετησίως, ο αριθμός των κατοίκων έχει μειωθεί απότομα από 175.000 σε μόλις 53.000 τα τελευταία 70 χρόνια.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι της πόλης έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια μάχη ενάντια στον τουρισμό κρουαζιερόπλοιων. Οι αντίπαλοι της κρουαζιέρας ισχυρίζονται ότι τα πλοία έχουν καταστρέψει υποδομές αιώνων και επηρεάζουν αρνητικά το ευαίσθητο οικοσύστημα στη λιμνοθάλασσα. Τα περισσότερα μεγάλα κρουαζιερόπλοια απαγορεύεται πλέον να ελλιμενίζονται στην ίδια τη Βενετία, ενώ ορισμένες γραμμές κρουαζιέρας επιλέγουν να ελλιμενιστούν μία ώρα ή περισσότερο μακριά από την πόλη.

Το 2024, η Βενετία εισάγει δύο σημαντικά μέτρα για τον μετριασμό του υπερτουρισμού. Αρχικά, από την 1η Ιουνίου, τα μεγέθη των ομάδων περιηγήσεων στο ιστορικό κέντρο και νησιά όπως το Murano και το Burano θα είναι 25 άτομα.

Αυτό είναι περίπου το ήμισυ της τυπικής χωρητικότητας τουριστικών λεωφορείων, που θα αναγκάσει τους τουριστικούς φορείς να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους. Αυτός ο κανόνας αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών και της ηχορύπανσης, με την απαγόρευση των φορητών ηχείων και την ενθάρρυνση για πιο αθόρυβα ακουστικά συνδεδεμένα με ραδιόφωνο.

Δεύτερον, η Βενετία θα εφαρμόσει ένα τέλος πρόσβασης για τους ημερήσιους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της Festa di San Marco που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου. Αυτή η δοκιμή, με στόχο την αποσυμφόρηση της πόλης χωρίς κίνητρο κέρδους, απαιτεί από τους ημερήσιους ταξιδιώτες να εγγραφούν ηλεκτρονικά και να αγοράσουν ένα εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ (5,50 $), διαθέσιμο ως κωδικό QR. Το σχέδιο προβλέπει μια χρέωση 5 ευρώ για ημερήσιους ταξιδιώτες που είναι 15 ετών και άνω. Θα ισχύει για τους τουρίστες που δεν διανυκτερεύουν και τα τέλη θα χρεώνονται μόνο για 29 ημέρες το 2024, τις περισσότερες από τις οποίες είναι Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Το τέλος θα ισχύει μεταξύ 8:30 π.μ. και 4 μ.μ. , που θεωρείται το πιο πολυσύχναστο διάστημα της ημέρας για τη Βενετία. Όσοι επισκέπτονται τη Βενετία για μικρό χρονικό διάστημα εκτός αυτών των ωρών εξαιρούνται από το τέλος.

Ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και η προστασία της εύθραυστης υποδομής της Βενετίας από τις δυσμενείς επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού και των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η αιώνια απειλήτης εύθραυστης λιμνοθάλασσας οδήγησε στο να χάσει το καθεστώς κληρονομιάς της UNESCO με αποτέλεσμα οι αρχές να δράσουν άμεσα.

Από την άλλη και η Φλωρεντία υποφέρει εδώ και καιρό από παρόμοια προβλήματα υπερτουρισμού που οδήγησαν σε μαζική έξοδο των ντόπιων με αποτέλεσμα ο Δήμος να απαγορέυσει τον περασμένο Οκτώβριο τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στο ιστορικό κέντρο. Ο δήμαρχος της πόλης ντάριο Ναρντέλα είπε ότι αν και η πρωτοβουλία δεν είναι πανάκεια είναι ένα συγκεκριμένο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε μια πόλη με πληθυσμό 720.000 κατοίκων η οποίακαταγράφει κατά μέσο όρο περισσότερες από 16 εκατ. διανυκτερεύσεις επισκεπτών τον χρόνο!

Φλωρεντία

Ολλανδία – Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ εστιάζει στην τοπική ζωή

Η ολλανδική πρωτεύουσα υποφέρει εδώ και καιρό από τη φήμη της… Μετά τη μικτή επιτυχία της περσινής εκστρατείας διεθνών μέσων ενημέρωσης για να ρίξει αυτή την εικόνα (της πόλης της κάνναβης, της διασκέδασης και των κόκκινων φαναριών), οι τουριστικές αρχές της πόλης επιχειρούν κάτι νέο το 2024.
Μια νέα στρατηγική με τίτλο «Ανανεώστε την άποψή σας», επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη από την οπτική γωνία των ντόπιων. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της απήχησης για όσους αναζητούν τη νυχτερινή διασκέδαση για την οποία η πόλη ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό.

Το Άμστερνταμ εισάγει νέα μέτρα για να φέρει υπό έλεγχο τον αριθμό των επισκεπτών και να βελτιώσει την ποιότητα …
Στις αρχές του 2024, το Άμστερνταμ εφάρμοσε νέους κανονισμούς για να δώσει προτεραιότητα στη στέγαση για φοιτητές, δασκάλους και ασκούμενους αστυνομικούς, να περιορίσει τον αριθμό των ιδιωτικών ενοικιαζόμενων διακοπών και να μειώσει το ανώτατο όριο στα καταλύματα με πρωινό κατά 30%.

Η πόλη περιορίζει επίσης τις άδειες για καταστήματα με αναμνηστικά τουριστικά προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων, όπως βιβλιοπωλεία, και γυμναστήρια. Αυτή η πρωτοβουλία, που θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2025, στοχεύει να διατηρήσει τη γοητεία της πόλης και να εξασφαλίσει μια πιο αυθεντική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Οι τουριστικοί φόροι του Άμστερνταμ έχουν επίσης σημειώσει σημαντική αύξηση, καθιστώντας τους μερικούς από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη.

Το ημερήσιο τέλος που χρεώνεται στις γραμμές κρουαζιέρας για ημερήσιους επισκέπτες έχει εκτιναχθεί στα 14 ευρώ (15 $) ανά άτομο, ενώ το τέλος διανυκτέρευσης που ενσωματώνεται στις τιμές των δωματίων του ξενοδοχείου έχει αυξηθεί στο 12,5% της τιμής του δωματίου. Αυτή η αύξηση ισχύει για όλα τα καταλύματα, από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι οικονομικά κάμπινγκ.

Άμστερνταμ

Ισπανία

Η Βαρκελώνη θα αυξήσει τον τουριστικό φόρο

Από τη μεταμόρφωσή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, η καταλανική πόλη γνώρισε μια άνθηση στον τουρισμό. Ως μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις που δήλωσε πρόβλημα υπερτουρισμού, οι ηγέτες των πόλεων της Βαρκελώνης έχουν δοκιμάσει διάφορες στρατηγικές τα τελευταία 10 χρόνια, με ποικίλη επιτυχία. Η Βαρκελώνη ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις που απαγόρευσε τα νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και περιόρισε τα airbnb. Όμως, στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ο υπερτουρισμός εξελίχθηκε σε πολιτικό ζήτημα και η πόλη έχει εντείνει τα μέτρα για να περιορίσει το πρόβλημα.

Οι προηγούμενες διοικήσεις επέλεξαν να περιορίσουν τον αριθμό των κλινών ξενοδοχείων στην πόλη, να απαγορεύσουν το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στο ιστορικό κέντρο, να εισαγάγουν ένα σύστημα αδειοδότησης για ιδιοκτήτες ακινήτων που σχεδιάζουν να νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους ως ενοικιάσεις βραχυπρόθεσμων διακοπών και να περιορίσουν τους αριθμούς συμμετοχής για ξεναγήσεις με τα πόδια στην παλιά πόλη.

Πιο πρόσφατα, οι δημοτικοί υπάλληλοι στράφηκαν στους τουριστικούς φόρους. Εκτός από τον τουριστικό φόρο που ισχύει ήδη για όλους τους επισκέπτες που διανυκτερεύουν, η Βαρκελώνη επιβάλλει πλέον φόρο στις αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας, ο οποίος καταβάλλεται από τις γραμμές κρουαζιέρας.

Μαδρίτη vs Βαρκελώνη
Μαδρίτη – Βαρκελώνη

Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν σε έργα τοπικής ανάπτυξης, που κυμαίνονται από τουριστικές διαδρομές σε περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς έως δημόσιες τουαλέτες στις παραλίες.
Περισσότερα μέτρα που στοχεύουν τα κρουαζιερόπλοια περιλαμβάνουν το κλείσιμο μιας πρώην προβλήτας κρουαζιέρας στο κέντρο της πόλης, αναγκάζοντας μεγάλα σκάφη να ελλιμενιστούν μακρύτερα.Τον περασμένο Οκτώβριο, η Βαρκελώνη έκλεισε τον τερματικό σταθμό του βόρειου λιμανιού για την κίνηση κρουαζιερόπλοιων μετά από συμφωνία με τις τοπικές αρχές να μετατοπίσουν τα πλοία μακρύτερα από την πόλη, μια κίνηση που θα επηρεάσει περίπου 340 ετήσιες ελλιμενισμούς κρουαζιέρας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τις λιμενικές αρχές. Η κίνηση μείωσε επίσης τον μέγιστο αριθμό κρουαζιερόπλοιων που μπορούν να ελλιμενιστούν στη Βαρκελώνη από οκτώ σε επτά. Από την 1η Απριλίου 2024, οι τουρίστες (συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών της κρουαζιέρας) θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερη «επιβάρυνση πόλης» 3,25 ευρώ, έναντι 2,75 ευρώ το 2023.

Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη. Η αύξηση του τουρισμού μέσα στον χρόνο στην Ισπανία τελειώνει με τη Μαδρίτη να ενεργοποιεί ένα μέτρο μαύρου επιπέδου για την εισροή επισκεπτών στην πόλη κατά τις περιόδους αιχμής -τελευταία εφαρμογή του ήταν τα Χριστούγεννα του 2023. Ο συναγερμός «μαύρου επιπέδου» μπορεί να σημαίνει ότι στη Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσουν δρόμοι λόγω συνωστισμού στο κέντρο της πόλης. Η ισπανική πρωτεύουσα έχει ενεργοποιήσει το λεγόμενο μέτρο του «μαύρου επιπέδου» λόγω της μεγάλης εισροής επισκεπτών στην πόλη συγκεκριμένες περιόδους.

Εφαρμόζεται μόνο όταν υπάρχει εξαιρετικός κορεσμός στους δημόσιους χώρους και τις μεταφορές και το μέτρο αποσκοπεί στη διαχείριση της ασφάλειας και της κινητικότητας στην πόλη. Η αστυνομία παρακολουθεί τους δρόμους με τη μεγαλύτερη συμφόρηση από ψηλά χρησιμοποιώντας drones. Μόλις η εισροή ανθρώπων φτάσει στο μέγιστο, οι δρόμοι θα κλείσουν, επιτρέποντας στους πεζούς να βγουν, αλλά να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Τα περασμένα Χριστούγεννα περίπου 450 πράκτορες της δημοτικής αστυνομίας και έως και 850 πρόσθετοι πράκτορες τις ημέρες με έντονη κίνηση, παρακολούθησαν την πόλη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές συγκοινωνίες επηρεάστηκαν από τα ειδικά μέτρα.

Γενικότερα η Ισπανία υποδέχτηκε το 2023, 85 εκατ. τουρίστες (2% περισσότερους από το 2019) και για μια χώρα που ο τοπυρισμός παράγει το 13% του ΑΕΠ αυτό είναι αναγκαίο, ειδικά μετά την καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία, οπότε και οι φωνές που ζητούν περιορισμό στον τουρισμό είναι ελάχιστες. Η επιχείρηση φιλοξενίας ωστόσο συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της ποιότητας έναντι της ποσότητας όπως συμβάινει στις Βαλεαρίδες Νήσους όπου εκποναίται νέος νόμος για την καταστολή των μεθυσμένων τουριστών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με την έναρξη της σεζόν το Πάσχα. Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζουν είναι και η απέλαση για αντικοινωνική συμπεριφορά και η “μαύρη λίστα” ανθρώπων που απαγορεύονται να επισκεφτούν τα νησιά.

Γαλλία

Παρίσι

Το Παρίσι έχει προσελκύσει ένα νέο κύμα επισκεπτών τον τελευταίο καιρό εν μέρει χάρη στην τεράστια δημοτικότητα της επιτυχίας του Netflix «Emily in Paris» και του ρόλου της πόλης ως οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Κορυφαία αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Άιφελ ξεχειλίζουν από τουρίστες, ειδικά τις περιόδους αιχμής της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το μουσείο του Λούβρου έχει περιορίσει από το 2022 τους καθημερινούς επισκέπτες σε 30.000.

Τέτοιες κινήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που ανακοίνωσε η Γαλλίδα Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Olivia Grégoire τον Ιούνιο του 2023 για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός από το Παρίσι το πρόβλημα είναι ευρύτερο στη Γαλλία, κυρίως γιατί το 80% περίπου των επισκετπων συγκεντρώνεται στο 20% της χώρας! Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσει αυτή την άνοιξη καμπάνια καλώντας τους τουρίστες να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να επισκεφτούν και άλλες περιοχές της χώρας. Ορισμένες περιοχές έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημερωτικές με στόχο να ελέγξουν τις τουριστικές ροές. Οι μεγαλουπόλεις αλλά και τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα σε όλη τη χώρα αναζητούν τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ των αναγκαίων εσόδων από τον τουρισό (και των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται) και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και της προστασίας του τόπου.

Οι τουριστικές ροές κατά τις περιόδους αιχμής απειλούν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των ντόπιων αλλά και την εμπειρία των ίδιων των επισκεπτών, όπως ναφέρουν οι Αρχές. Επίσης, η χώρα θα δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο τουρισμού για να μετρήσει με ακρίβεια τις ροές και να εντοπίσει τις υπερβολές. Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη δεδομένων που θα βοηθούσε στη διαχείριση του πλήθους.

Ελλάδα

Αθήνα: Μέτρα σε Ακρόπολη και Μουσεία

Η Αθήνα που παλιότερα ήταν το πέρασμα των τουριστών για να πάνε στα νησιά, πλέον αποτελεί και από μονη της προορισμό και μάλιστα δημοφιλή, προσελκλυοντας το 2023 περισσότερους από 7 εκατ. τουρίστες ρεκόρ όλων των εποχών ενώ στην κορυφή των αφίξεων βρίσκονταν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Για να αντιμετωπιστεί η εισροή, η οποία θα είναι ακόμ αμεγαλύτερη όταν ανακάμψουν και οι αγορές της Ασίας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πολιτικές ελέγχου που εφαρμόστηκαν πιλοτικά στην Ακρόπολη θα επεκταθούν και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους από τον επόμενο μήνα.

Στην πραγματικότητα, η Ακρόπολη, ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, ήταν τόσο γεμάτος που τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφασίστηκε ο περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών σε 20.000 την ημέρα. Από τον Απρίλιο του 2024, το νέο σύστημα κρατήσεων θα ισχύει και για περισσότερους από 25 άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη τη χώρα καθώς αναμένονται και αυξήσεις στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Το πρόγραμμα ζώνης επισκεπτών που λειτουργεί από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 στοχεύει στη μείωση της συμφόρησης με τις Αρχές να εισάγουν σύστημα χρονοθυρίδων, ηλεκτρονικά εισιτήρια και σημεία εισόδου ταχείας λωρίδας για οργανωμένες ομάδες, καθώς πιστεύεται ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η διασφάλιση της ασφάλειας του μνημείου, των εγαζομένων αλλά και η εμπειρία του επισκέπτη.

Νησιά

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και πέσρι τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης και της Μυκόνου, μια τάση που είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί καθώς η διαχρονική ελκυστικότητα της Ελλάδας μεταξύ των ταξιδιωτών δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης, σύμφωνα και με τα διεθνή μέσα. Η προοπτική μαζικών αφίξεων προκαλέι φόβο και στους περιβαντολλόγους σε νησιά που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και πιο συχνά προβλήματα όπως είναι η συσσώρευση απορριμάτων και η διαχείρισή τους, οι ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες και οι παράνομες κατασκευές.

Στην Σαντορίνη που τα παράπονα για τον υπερτουρισμό όλο και αυξάνονται εισήχθη ένα σύστημα κατανομής θέσεων για κρουαζιερόπλοια με τον αριθμό των αποβιβάσεων ανά 24ωρο να περιορίζεται στος 8.000 επιβάτες. Στη Μύκονο, οι Αρχές έχουν περιορίσει την παράνομη δόμηση ακόμα γκρεμίζοντας εστιατόρια και μπαρ που κατασκευάστηκαν παράνομα σε προνομιακές τοποθεσίες του νησιού.

Μαζικός Τουρισμός Πέρα από τις Μεγάλες Πόλεις

Παρά την εκτεταμένη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, ο υπερτουρισμός δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που μαστίζει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Το γραφικό Lofoten της Νορβηγίας είναι μια άλλη περιοχή όπου ο αριθμός των τουριστών ξεπερνά κατά πολύ τους ντόπιους, προκαλώντας πονοκέφαλο στη σχετικά μικρή τοπική διοίκηση.

Αντιμέτωποι με την έλλειψη κεφαλαίων για την πληρωμή βασικών τουριστικών εγκαταστάσεων, όπως οι νέοι χώροι στάθμευσης και οι πρόσθετοι πόροι διαχείρισης απορριμμάτων, οι αξιωματούχοι της Lofoten έλαβαν το πράσινο φως για να δοκιμάσουν έναν τουριστικό φόρο .

Επίσης, οι κάτοικοι σε γραφικά χωριά κατά μήκος της Ιταλικής Ριβιέρας έπρεπε εδώ και καιρό να ανεχτούν τους τουρίστες να σταματούν ξαφνικά ή να παρκάρουν απρόσεκτα για να βγάλουν φωτογραφίες. Ο δήμαρχος του Πορτοφίνο, ενός από τα πιο γνωστά για την ομορφιά τους σημεία της Ιταλίας, καθιέρωσε μια ζώνη απαγόρευσης αναμονής για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι άνθρωποι που παραμονεύουν στην αποβάθρα κατά τη διάρκεια της ημέρας κινδυνεύουν να επιβληθούν με πρόστιμο σχεδόν 300 $.

Rorbuer Lofoten islands, Νορβηγία
Lofoten, Νορβηγία

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ