Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.3 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΟ Τουρισμός απέκτησε 4ψήφιο αριθμό για θέματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό

Ο Τουρισμός απέκτησε 4ψήφιο αριθμό για θέματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό

Ο Τουρισμός απέκτησε 4ψήφιο αριθμό, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται καταναλωτές, τουρίστες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα, για θέματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, τέθηκε χθες σε λειτουργία η γραμμή τουρισμού από το Υπουργείο Τουρισμού. Το 1572, θα είναι ο αριθμός στον οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι ζητούν ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν στον τουρισμό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

- Advertisement -

Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Ειδική ομάδα έμπειρων στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού καταγράφει και απαντά στα σχετικά ερωτήματα και όπως δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης«σκοπός μας είναι η διαρκής ενημέρωση και στήριξη της τουριστικής αγοράς και σε ένα δεύτερο επίπεδο η παροχή δυνατότητας στους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα να παίρνουν πληροφορίες για ζητήματα που προκύπτουν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας».

Ανακαλύψτε και τη νέα online πλατφόρμα που φέρνει την Ελλάδα στο σπίτι μας!

Υπουργείο Τουρισμού: Με αυτόν τον τρόπο θα αποζημιώνονται οι ταξιδιώτες για τις ακυρώσεις κρατήσεων

Νέα μέτρα θα παρθούν στον τρόπο που θα αποζημιώνονται οι ταξιδιώτες για τις ακυρώσεις κρατήσεων λόγω κορονοϊού. Η ρύθμιση από το υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να έρθει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο λόγος της νέας ρύθμισης είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατό καλύτερα οι καταναλωτές, αλλά και “να μπορέσουν οι επιχειρήσεις τουρισμού να επιβιώσουν, γιατί αν βάλουν λουκέτο, τότε σίγουρα δε θα μπορεί να προφυλαχθεί με κανέναν τρόπο ο καταναλωτής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ταξιδιωτικό κουπόνι ισχύος 18 μηνών

Συγκεκριμένα, κουπόνι ισχύος 18 μηνών, αντί επιστροφής προκαταβολών, εξήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ψηφισθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να αποζημιώνουν τους πελάτες τους με την έκδοση ταξιδιωτικών κουπονιών (vouchers) τα οποία θα έχουν 18μηνη διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις δε θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν τις προκαταβολές, ενώ και οι πελάτες, από την πλευρά τους, θα έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης για αργότερα -για περίοδο 18 μηνών- των διακοπών τους. Το σκεπτικό για την εν λόγω ρύθμιση, πέραν φυσικά της μετάθεσης της ζήτησης προς τα πίσω, είναι ότι από τη μία πλευρά θα πρέπει αναμφίβολα, οι καταναλωτές να βρίσκονται στο επίκεντρο και να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ειδικά σε τόσο έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορονοϊού.

Να υπενθυμίσουμε ότι, και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών αναγνώρισε τα ταξιδιωτικά κουπόνια (voucher) ως νομική μορφή.

Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής που έχει κλείσει διακοπές για το Πάσχα, αντί για επιστροφή χρημάτων θα λάβει ισόποσο voucher, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει αργότερα σε άλλο ταξίδι, ακόμα και με άλλο προορισμό μέσω του ίδιου ταξιδιωτικού γραφείου ή της τουριστικής επιχείρησης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb, αναφέροντας ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους, γιατί δεν σημειώνεται συνωστισμός, άνω των 10 ατόμων. Ενώ, για τα αεροδρόμια ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιο γρήγορο τεστ, το οποίο θα γίνεται στα αεροδρόμια αναχώρησης, πριν ο πελάτης επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,201 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ