Ενημερώθηκε στις 16 Μαΐου 2023, 14:11

Όσον αφορά την επιλογή ενός ταξιδιού στο εξωτερικό ένα από τα κριτήρια επιλογής είναι και το φαγητό. Μάλιστα για κάποιους μπορεί να είναι και πολύ ψηλά στη λίστα κριτηρίων ή και προτεραιότητας, καθώς ο γαστρονομικός τουρισμός καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο. Τι θα φάμε και τι θα πιούμε στις διοκοπές μας δεν είναι και λίγο! Και όσο πιο πολύ ξεχωρίζει σε αυτό η χώρα που έχουμε επιλέξει τόσο το καλύτερο!

Φυσικά, το φαγητό και οι γεύσεις είναι υποκειμενικά σύμφωνα με τα προσωπικά γούστα του καθενός, ωστόσο πάντα κάποιες χώρες -και δικαίως- ήταν και παρέμειναν γνωστές σε όλο τον κόσμο για τις κουζίνες τους. Το έγκυρο ταξιδιωτικό CNN Travel ξεχώρισε σε δημοσίευμά του τις 10 κορυφαίες κουζίνες του κόσμου, που σίγουρα αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για το ταξίδι και είναι των παρακάτω χωρών:

10. Ηνωμένες Πολιτείες

Πολλά από τα δημοφιλή φαγητά στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια άλλη κουζίνα. Η πίτσα είναι ιταλική. Οι πατάτες είναι βελγικές ή ολλανδικές. Χάμπουργκερ και Φρανκφούρτη; Πιθανόν γερμανικό. Αλλά στις κουζίνες των Ηνωμένων Πολιτειών, όλα αυτά έχουν βελτιωθεί και έγιναν παγκόσμιες γαστρονομικές εκπλήξεις για τους λάτρεις του φαγητού παντού. Και μην παραμελήσετε ούτε τα σπιτικά αμερικανικά πιάτα, υπάρχουν τα παραδοσιακά πράγματα, που θα σας εντυπωσιάσουν.

Try: Cheeseburger και Chocolate chip cookie (*εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1930)

Don’t: Όλα τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως Twinkies, Hostess cakes και KFC.

9.Μεξικό

Αν σας επέτρεπαν να τρώτε μόνο το φαγητό μιας χώρας για το υπόλοιπο της ζωής σας, σκεφτείτε το μεξικάνικο! Η κουζίνα τους έχει λίγο από όλα. Δεν θα βαρεθείτε ποτέ.

Ανάμεσα στις enchiladas και τα tacos και τα helados και τις quesadillas, θα βρείτε τη νοστιμιά των ελληνικών σαλατών και τον πλούτο ενός ινδικού κάρυ, τη ζέστη του ταϊλανδέζικου φαγητού και το τσιμπολόγημα των τάπας.

Είναι επίσης κεντρικός σταθμός διατροφικών υπερτροφών. Όλο αυτό το αβοκάντο, η ντομάτα, το λάιμ και το σκόρδο, φασόλια, σοκολάτες και τσίλι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιεινές τροφές. Δεν έχουν όμως… υγιεινή γεύση, όμως, η γεύση είναι σαν φιέστα στο στόμα!

Try: Mole: αρχαία σάλτσα από πιπεριές τσίλι, μπαχαρικά, σοκολάτα και μαγικά ξόρκια. Tacos al pastor: το ψητό χοιρινό taco στη σούβλα. Tamales: μια αρχαία τροφή των Μάγια από masa μαγειρεμένη σε συσκευασία φύλλου.

Don’t: Tostadas: βασικά είναι το ίδιο με ένα taco ή το burrito, αλλά σερβίρεται σε μια τραγανή τηγανητή τορτίγια που σπάει σε κομμάτια μόλις τη δαγκώσεις. Δύσκολο να το φας.

8.Ταϊλάνδη

Τα εστιατόρια στο δρόμο είναι ένα αξιοθέατο της Ταϊλάνδης. Ξεφυλλίστε ένα βιβλίο μαγειρικής της Ταϊλάνδης και θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια λίστα συστατικών που να μην έχει ούτε μια σελίδα.

Ο συνδυασμός τόσων πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο παράγει περίπλοκες γεύσεις που κατά κάποιο τρόπο ενώνονται σαν ορχηστρική μουσική. Τα ταϊλανδέζικα χωράνε πικάντικα, ξινά, αλμυρά, γλυκά, τραγανά… όλα σε ένα πιάτο.

Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και μια βασιλική γαστρονομική παράδοση, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι η καλύτερη από πολλές! Το καλύτερο μέρος για την κατανάλωση ταϊλανδέζικου φαγητού στην Ταϊλάνδη, ωστόσο, είναι η φιλοξενία. Ήλιος, παραλία, εξυπηρέτηση με χαμόγελο και μια σακούλα γεμάτη som tam – αυτή είναι η καλή ζωή.

Try: Tom yam kung: ένα rave party για το στόμα… Οι λουλουδένιες νότες του λεμονόχορτου, το γήινο galangal, η φρεσκάδα των φύλλων kaffir lime και η ζέστη των τσίλι . Massaman curry: Ταϊλανδέζικο κάρυ με ισλαμικές ρίζες. Som tam: Η δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγια είναι ξινή, έξτρα πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή. Είναι το καλύτερο ταϊλανδέζικο πιάτα.

Don’t: Pla som: Αυτό το ζυμωμένο ψάρι που τρώγεται άψητο είναι δημοφιλές σε περιοχές της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης και αναφέρεται ότι είναι υπεύθυνο για καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

7.Ελλάδα

Τα ταξίδια και το φαγητό στην Ελλάδα είναι σαν ένα γυαλιστερό περιοδικό ζωντανεύει, αλλά χωρίς το Photoshop. Όπως οι γαλάζιες θάλασσες και τα λευκά σπίτια, οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα είναι όλα ιδανικά για καρτ ποστάλ.

Το μυστικό του ελληνικού φαγητού; Το λαμπερό ελαιόλαδο!

Δώρο των θεών, το ελαιόλαδο είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εξαγωγή της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται για τα τρόφιμα και τη διατροφική υγεία. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι επίσης ένας τρόπος κατανάλωσης της ιστορίας της. Ένα ντολμαδάκι ή μια σούπα φακές δίνει μια μικρή γεύση ζωής από την αρχαία Ελλάδα.

Try: Ελαιόλαδο: Περιχύνεται με άλλα φαγητά ή εμποτισμένο με ψωμί, είναι σχεδόν τόσο ποικίλο όσο το κρασί στις γεύσεις του. Σπανακόπιτα: κάνει το σπανάκι εύγευστο με το μείγμα φέτας και το ωραίο τραγανό φύλλο. Γύρος: Το πρόχειρο φαγητό αργά το βράδυ δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τον γύρο με πίτα και τζατζίκι.

Don’t: Λαχανόριζο: βασικά είναι λάχανο και κρεμμύδι μαγειρεμένα μέχρι θανάτου και μετά ανακατεμένα με ρύζι. Γεμάτη αλλά μονοδιάστατη γεύση.

6.Ινδία

Το γλυκό και πικάντικο τσάι chai είναι άλλο ένα δώρο της Ινδίας στον κόσμο.
Όταν μια κουζίνα χρησιμοποιεί μπαχαρικά σε τέτοια αφθονία που το κρέας και τα λαχανικά φαίνονται σαν εκ των υστέρων σκέψη, ξέρετε ότι έχετε να κάνετε με μάγειρες αφοσιωμένους στη γεύση.

Στην ινδική κουζίνα , δεν υπάρχουν κανόνες για τη χρήση των μπαχαρικών, αρκεί να έχει ως αποτέλεσμα κάτι νόστιμο. Το ίδιο μπαχαρικό μπορεί να προσθέσει ξύσμα σε αλμυρά και γλυκά πιάτα ή μπορεί μερικές φορές να καταναλωθεί μόνο του. Για παράδειγμα, ο σπόρος μάραθου απολαμβάνεται ως αναζωογονητικό πεπτικό βοήθημα στο τέλος των γευμάτων.

Και κάθε χώρα που καταφέρνει να κάνει τα χορτοφαγικά φαγητά να είναι υπέροχα γευστικά, σίγουρα αξίζει κάποιου είδους βραβείο! Οι τοπικές ποικιλίες είναι τεράστιες. Υπάρχουν τα θαλασσινά της Goa, το wazwan του Κασμίρ και ο πλούτος της καρύδας της Κεράλα.

Try: Dal: Η Ινδία κατάφερε να κάνει τις βραστές φακές συναρπαστικές. Dosa: μια τηγανίτα γεμάτη με οτιδήποτε, από τυρί μέχρι πικάντικα λαχανικά, ιδανική για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Chai: Δεν αρέσει σε όλους ο καφές και δεν αρέσει σε όλους το απλό τσάι, αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείς στο chai.

Don’t:Κοτόπουλο Balti: Μια εφεύρεση για τον βρετανικό ουρανίσκο, μάλλον θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί με την αποικιοκρατία.

5.Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την ίδια ακρίβεια στο φαγητό τους όπως και στη μηχανική τους. Αυτό είναι το μέρος όπου γεννήθηκαν δάσκαλοι του σούσι και του ramen.

Με ιαπωνικό φαγητό , μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο γεύμα kaiseki με πολλά πιάτα που παρουσιάζει τις εποχές σε μια διάδοση οπτικής και γαστρονομικής ποίησης. Ή πιάστε μια θέση σε έναν πάγκο σούσι για μια σόλο γιορτή. Ή πάρτε κάτι τυχαίο και άγνωστο στο παρελθόν στο γαστρονομικό σας λεξικό από τα ψυγεία ενός καταστήματος. Είναι σχεδόν αδύνατο να φας άσχημα στην Ιαπωνία.

Try: Σούπα Miso: παρουσιάζει μερικές από τις θεμελιώδεις γεύσεις του ιαπωνικού φαγητού, απλές και υγιεινές. Σούσι και σασίμι: Ποιος ήξερε ότι το ωμό ψάρι με ρύζι (και χωρίς) θα μπορούσε να γίνει τόσο δημοφιλές; Tempura: η τελειότητα του τηγανίσματος. Ποτέ δεν είναι λιπαρό, το κουρκούτι είναι λεπτό και ελαφρύ σαν τραγανό λεπτό φύλλο.

Don’t: Fugu: Είναι κάτι πραγματικά τόσο νόστιμο που αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου για να φας; Το δηλητηριώδες ψάρι είναι δυνητικά θανατηφόρο .

4.Ισπανία

Viva España, αυτή η χώρα της οποίας η ηδονιστική διατροφική και γαστρονομική κουλτούρα που όλοι κρυφά ευχόμαστε να ήταν δική μας. Όλο αυτό το bar-hopping και το τάπας, τα δείπνα στις 9 μ.μ., οι ατελείωτες προκλήσεις a porron (Το a porrón είναι μια παραδοσιακή γυάλινη κανάτα κρασιού, η οποία χωρά 0,75 λίτρα, προέρχεται από την Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, και τελικά εξαπλώνεται σε άλλα μέρη της Ισπανίας. Αυτή η εφεύρεση επιτρέπει σε όλους να πίνουν από το ίδιο σκεύος χωρίς να το αγγίζουν με τα χείλη τους).

Η ισπανική κουζίνα φτιάχνεται με το ίδιο αχαλίνωτο πάθος που βρίσκεται στον χορό φλαμένκο. Ο κόσμος τρώει σνακ όλη την ημέρα με διαστήματα μεγάλων γευμάτων. Από τους καρπούς της Μεσογείου μέχρι τα λάφυρα των Πυρηναίων, από τις νότες σαφράν και κύμινου των Μαυριτανών μέχρι τα τρελά μοριακά πειράματα του Ferran Adria, το ισπανικό φαγητό είναι διαχρονικό αλλά και avant garde.

Try: Jamon Iberico: ένα ολόκληρο ωριμασμένο χοιρομέρι που συνήθως σκαλίζεται σφίγγοντάς το σε μια ξύλινη βάση σαν κάποιο μεσαιωνικό τελετουργικό. Churros: η καλύτερη εκδοχή γλυκιάς τηγανητής ζύμης στον κόσμο.

Don’t: Gazpacho: Είναι δροσιστικό και όλα αυτά, αλλά βασικά είναι μια υγρή σαλάτα.

tapas Spain

3.Γαλλία

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τρώνε επειδή «η ζωή έχει περισσότερα από το φαγητό», τότε επισκεφτείτε το Παρίσι. Είναι μια πόλη διαβόητη για τους αυθόρμητους κατοίκους της, αλλά όλοι πιστεύουν στη σημασία του καλού φαγητού. Τα μεσημεριανά διαλείμματα δύο ωρών για γεύματα τριών πιάτων είναι de rigueur.

Ολόκληρα ταξίδια, πολλών ημερών επικεντρώνονται στην εξερεύνηση συνδυασμών κρασιών και τυριών σε όλη τη χώρα. Το προσγειωμένο μαγείρεμα θα εκπλήξει όσους θεωρούσαν τους Γάλλους ως τους σνομπ του φαγητού στον κόσμο – τελικά είναι η γενέτειρα του Οδηγού Michelin.

Γαλλικά φαγητά όπως η κασουλέτα, το pot au feu και οι τηγανητές μπριζόλες είναι αποκαλυπτικά όταν υπάρχουν στα σωστά μπιστρό.

Try: Escargot: Πιστέψτε τους Γάλλους που μετέτρεψαν τα σαλιγκάρια, παράσιτα των κήπων στην ουσία,σε λιχουδιά. Τεράστιος σεβασμός που τα κάνουν να έχουν γεύση καταπληκτική. Μακαρόν: Στην πραγματικότητα οτιδήποτε σε ένα ζαχαροπλαστείο στη Γαλλία φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από ζάχαρη, νεραϊδόσκονη και τις επιθυμίες μικρών παιδιών! Γεύση, φρεσκάδα, χρώμα… Μπαγκέτα: το πρώτο και τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να φάτε στη Γαλλία. Η πρώτη μπουκιά είναι μεταμορφωτική και η τελευταία γεμάτη λαχτάρα.

Don’t:Φουά γκρα: Έχει γεύση σαν 10.000 πάπιες ψημένες σε βούτυρο και στη συνέχεια μετατρέπονται σε βελούδινη πουτίγκα, αλλά γενικότερα αποδοκιμάζεται η σκληρότητα με την οποία παράγεται καθώς τα πουλερικά ταΐζονται με το ζόρι για να παχύνει το συκώτι τους.

2.Κίνα

Οι άνθρωποι που χαιρετούν ο ένας τον άλλον με το «Έφαγες;» είναι αναμφισβήτητα τα πιο γνωστά φαγητά στον κόσμο. Το φαγητό ήταν μια μορφή διαφυγής για τους Κινέζους σε όλη την πολυτάραχη ιστορία του.

Το κινεζικό επιχειρηματικό πνεύμα και η εκτίμηση για τα λεπτότερα σημεία λιτότητας έχουν ως αποτέλεσμα μια από τις πιο γενναίες και δημοφιλείς κουζίνες στον κόσμο. Αλλά οι Κινέζοι δεν μαγειρεύουν και πουλάνε απλώς οτιδήποτε, αλλά το κάνουν και έχει υπέροχη γεύση.

Η Κίνα είναι το μέρος που πρέπει να πάτε για να πάθετε τροφικό σοκ δεκάδες φορές την ημέρα. «Μπορείς να το φας;» θα γίνει το καθημερινό σλόγκαν του ατρόμητου γαστρονομικού ταξιδιώτη φαγητού.

Οι τοπικές κουζίνες της Κίνας είναι τόσο ποικίλες που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι προέρχονται από το ίδιο έθνος. Δεν είναι μια κουλτούρα φαγητού που μπορείτε εύκολα να συνοψίσετε.

Try: Γλυκόξινο χοιρινό: ένοχη απόλαυση που έχει πάρει διάφορες μορφές. Dim sum: μια μεγάλη παράδοση από το Χονγκ Κονγκ στη Νέα Υόρκη. Ψητό γουρουνάκι και πάπια Πεκίνου: θαύματα διαφορετικών στυλ φούρνων που υιοθετήθηκαν από Κινέζους σεφ. Xiaolongbao: απίστευτες σούπες με γευστικές εκπλήξεις…

Don’t:Σούπα με πτερύγια καρχαρία: Οι πράσινες εκστρατείες πιέζουν τα κινέζικα εστιατόρια και αγορές να σταματήσουν να σερβίρουν το πιάτο αυτό τα τελευταία χρόνια.

1.Ιταλία

Το ιταλικό φαγητό έχει αιχμαλωτίσει τους γευστικούς κάλυκες κάθε ταξιδιώτη σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, που έχει επισκεφτεί την Ιταλία με τις νόστιμες σάλτσες ντομάτας του και τόσα καόμα…

Είναι όλα τόσο απλά. Πάρτε μερικά noodles, πάρτε λίγο ελαιόλαδο, πάρτε λίγο σκόρδο, ίσως μια ντομάτα ή μια φέτα μπέικον και ξαφνικά… έχετε ένα πάρτι στο πιάτο. Και είναι τόσο εύκολο να μαγειρέψετε και να φάτε.

Από τα τυριά και τα ριζότο μέχρι τα τραγανά τηγανητά κρέατα, η ιταλική κουζίνα είναι μια συλλογή από φαγητά που αρέσουν στους περισσότερους. Πολλοί άνθρωποι το έχουν καλωσορίσει στα σπίτια τους, ειδικά οι αρχάριοι μάγειρες. Εκεί βρίσκεται η πραγματική ιδιοφυΐα – το ιταλικό φαγητό έχει γίνει το φαγητό όλων.

Try: Ragu alla bolognese (σπαγγέτι μπολονέζ): η παγκοσμίως αγαπημένη πάστα. Πίτσα: απίστευτα απλό αλλά χορταστικό πιάτο. Βασικό καθημερινό φαγητό εργαζομένων και φοιτητών. Σαλάμι ιταλικού τύπου: Μόλις δεύτερο μετά το τσιγάρο ως πηγή εθισμού! Espresso: Ο καφές στην Ιταλία είναι για πρωινό; Αποκλείεται. Espresso στην Ιταλία μπορείς να πίνεις όλη μέρα και όλη νύχτα!

Don’t: Buffalo mozzarella: αυτές οι μπάλες από σπογγώδη, υπόλευκα, διακριτικά αρωματισμένα τυριά από νεροβούβαλο γάλα. Η γεύση είναι τόσο λεπτή που πρέπει… να τη φανταστείτε!

ragu Bolognese

Photos: Shutterstock

Πηγή: CNN Travel

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ