Οι χώρες που άνοιξαν για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί

Καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να «καταστρέφει» τον ταξιδιωτικό κλάδο, αμέτρητοι προορισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς κυρίως στους πιο ευάλωτους πολίτες τους.

Εν τω μεταξύ, η Δανία έχει ανακοινώσει σχέδια για την κυκλοφορία ενός ψηφιακού διαβατηρίου κορονοϊού έως τα τέλη Φεβρουαρίου που θα λειτουργήσει ως απόδειξη ότι ο κάτοχος του έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19.
Αν και αξίζει να επισημανθεί ότι τα κύρια εμβόλια Covid είναι περίπου 95% αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να μολυνθούν και να εξαπλώσουν τον ιό σε άλλους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα εμβόλια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι προορισμοί επιλέγουν είτε να παραλείψουν περιορισμούς στα σύνορα για ταξιδιώτες  που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είτε να τους διευκολύνουν σημαντικά.
Από την Κύπρο έως τις Σεϋχέλλες, ακολουθούν επτά προορισμοί που ανοίγουν ξανά σε τουρίστες που έχουν κάνει το εμβόλιο Covid-19.

Κύπρος

Κύπρος

Τον Δεκέμβριο, η Κύπρος έγινε ο πρώτος προορισμός που ανακοίνωσε σχέδιο που επιτρέπει στους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να εισέλθουν χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα.
Επιπλέον, οι επισκέπτες που έχουν «απόδειξη» ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου Covid-19 θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν χωρίς να παρέχουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR κατά την άφιξη.
Αυτό πιθανότατα θα ισχύει μόνο για όσους φτάνουν από προορισμούς της λίστα ασφαλών ταξιδιών της χώρας, η οποία ενημερώνεται τακτικά. Ωστόσο, η Κύπρος πρόσφατα έκανε μια συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών χωρίς περιορισμούς.
«Το τροποποιημένο σχέδιο δράσης αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών να πραγματοποιήσουν επιπλέον πτήσεις προς την Κύπρο, να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και να αυξήσει την κίνηση των επιβατών», δήλωσε ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος στην εφημερίδα Cyprus Mail όταν το σχέδιο ανακοινώθηκε πέρυσι.
Ενώ είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Επί του παρόντος οι ταξιδιώτες που επιτρέπεται να επισκεφθούν την Κύπρο έχουν την επιλογή είτε να υποβάλουν αρνητικό τεστ PCR εντός 72 ωρών πριν από το ταξίδι, είτε να υποβληθούν σε σε αυτό κατά την άφιξη.
Στη συνέχεια πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε καταλύματα που παρέχονται από την κυβέρνηση. Η περίοδος απομόνωσης μπορεί να μειωθεί ελαφρώς εάν οι ταξιδιώτες υποβληθούν σε μοριακό τεστ τη δέκατη ημέρα καραντίνας με δικά τους έξοδα και λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Έρευνα: Η εκτόξευση της ζήτησης για ταξίδια το 2021 μετά τους περιορισμούς – Οι τάσεις και ποιοι προορισμοί κυριαρχούν

Εσθονία

Εσθονία

Η Εσθονία δεν απέρριψε απλώς τις υποχρεωτικές απαιτήσεις καραντίνας για τους ταξιδιώτες της ΕΕ, αλλά τις απέρριψε για όσους έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν αναρρώσει από το Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες.
Η χώρα δέχεται επίσης όσους έχουν εμβολιαστεί από εννέα προμηθευτές σε όλο τον κόσμο και όχι απλώς από τα εμβόλια των, Moderna, Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca (οι τρεις που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού που παράγονται σε εσθονικά, ρωσικά ή αγγλικά θα αναγνωριστούν και οι επισκέπτες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε Covid θα πρέπει να υποβάλουν πιστοποιητικό γιατρού, καθώς και μια πρόσφατη δοκιμή PCR που να δείχνει ότι δεν έχουν πλέον μολυνθεί από τον ιό.
«Αυτό είναι για να δείξουμε την αμοιβαία αλληλεγγύη. Εάν λάβουμε υπόψη τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας θα ληφθούν επίσης υπόψη και σε άλλες χώρες», δήλωσε η Hanna Sepp, επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών της χώρας, Τμήμα Επιτήρησης και Ελέγχου Επιδημίας, στον εσθονικό τηλεοπτικό οργανισμό ERR News.
Επί του παρόντος, στην Εσθονία ισχύει υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών για αφίξεις, με εξαιρέσεις ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, όπως η Βουλγαρία, η Ισλανδία και η Νορβηγία, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για αρνητικό τεστ PCR εντός τριών ημερών από την άφιξη. Όσοι φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε όχι νωρίτερα από 72 ώρες πριν από την άφιξη.

Γεωργία

Γεωργία

Η Γεωργία, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, επέλεξε επίσης να άρει τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι όλοι οι επισκέπτες που έχουν λάβει δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου Covid-19 επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να υποβάλουν αρνητικό τεστ PCR.
«Πολίτες όλων των χωρών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από οποιαδήποτε χώρα μπορούν να εισέλθουν στη Γεωργία εάν παρουσιάσουν το έγγραφο που επιβεβαιώνει την πλήρη πορεία (δύο δόσεις) οποιουδήποτε εμβολιασμού Covid-19 στα συνοριακά σημεία ελέγχου της Γεωργίας», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR που έχει ληφθεί εντός 72 ωρών από το ταξίδι και απαιτείται επίσης να κάνουν μια δεύτερη δοκιμή «με δικά τους έξοδα» την τρίτη ημέρα της διαμονής τους.
Όσοι έχουν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός 14 ημερών από την επίσκεψή τους πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτική απομόνωση 12 ημερών κατά την είσοδο.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Ισλανδία

Ρέκιαβικ Ισλανδία

Από την 1η Μαΐου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, μπορούν να «παραλείψουν» την καραντίνα όταν φτάσουν στην Ισλανδία και δεν θα απαιτείται να υποβάλουν αρνητικό τεστ PCR.
Οι επισκέπτες που θα μπορούν να «αποδείξουν» τον εμβολιασμό δύο δόσεων ενός από τα τρία κύρια εμβόλια Covid-19, -εγγράφως στα ισλανδικά, δανικά, νορβηγικά, σουηδικά ή αγγλικά- θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς στα σύνορα.
Ωστόσο, όσοι παρουσιάζουν ένα «άκυρο» έγγραφο θα πρέπει να υποβληθούν σε διπλό έλεγχο με καραντίνα στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ισλανδική Διεύθυνση Υγείας.
Η χώρα επίσης σχεδιάζει να εκδώσει ψηφιακά «πιστοποιητικά εμβολιασμού» σε Ισλανδούς πολίτες που έχουν εμβολιαστεί «για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία ανθρώπων μεταξύ χωρών».
Οι μη εμβολιασμένοι που φτάνουν από προορισμούς όπου επιτρέπεται το ταξίδι στην Ισλανδία πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid κατά την άφιξη, πριν περάσουν σε καραντίνα για πέντε έως έξι ημέρες και να κάνουν ένα δεύτερο τεστ.
Θα γίνουν εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές που έχουν έγκυρο ιατρικό λόγο.

Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες

Πολωνία

Πολωνία

Οι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ μπορούν να επισκεφθούν την Πολωνία χωρίς να υποβληθούν σε υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών «βάσει πιστοποιητικού που να επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19».
Η ευρωπαϊκή χώρα αναίρεσε τους περιορισμούς για αφίξεις ταξιδιωτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τις 28 Δεκεμβρίου.
Εκείνοι που παρέχουν μια αρνητική δοκιμή SARS ‑ CoV ‑ 2 κατά την άφιξη εξαιρούνται επίσης εφόσον δεν υπάρχουν περισσότερες από 48 ώρες μεταξύ του χρόνου που θα λάβουν το αποτέλεσμα της δοκιμής και του χρόνου που περνούν τα σύνορα.

Ρουμανία

Πόλεις στη Ρουμανία - Μπρασόβ
Η πόλη Μπρασόβ

Όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Ρουμανία από επιτρεπόμενους προορισμούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξαιρούνται από την καραντίνα κατά την άφιξη από τις 18 Ιανουαρίου.
Οι νέοι κανόνες ανακοινώθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της χώρας (CNSU), η οποία όριζε ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι που επιστρέφουν θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου για να αποφευχθεί η υποχρεωτική απομόνωση.
Η δεύτερη δόση πρέπει να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την άφιξή τους.
«Η απόδειξη εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας χορήγησης της δεύτερης δόσης, θα πρέπει να γίνει μέσω του εγγράφου που εξέδωσε η μονάδα υγείας που τη χορήγησε, είτε πρόκειται για τη Ρουμανία είτε στο εξωτερικό», ανέφερε το CNSU σε δήλωση.
Προς το παρόν, οι ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες της «κίτρινης λίστας» της Ρουμανίας, οι οποίες αποτελούν προορισμούς υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Όσοι έχουν αρνητικό PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Σεϋχέλλες

Σεϋχέλλες

Τον Ιανουάριο, οι Σεϋχέλλες προσχώρησαν στον αυξανόμενο αριθμό προορισμών για να μειώσουν τις απαιτήσεις καραντίνας για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες επιτρέπεται τώρα να εισέλθουν στην απομακρυσμένη αυτή χώρα που βρίσκεται έξω από την ακτή της Τανζανίας χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Ωστόσο, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό οποιουδήποτε εμβολίου Covid-19 πρέπει ακόμη να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR που έχει ληφθεί εντός 72 ωρών από το ταξίδι, καθώς και πιστοποιητικό από την εθνική τους υγειονομική αρχή που επιβεβαιώνει ότι έχουν πλήρως εμβολιαστεί.
Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τη λίστα των κατηγοριών 1 και 2 της χώρας και όσοι φτάνουν με ιδιωτικό τζετ, πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες και να δώσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα PCR που θα ληφθεί εντός 72 ωρών από την άφιξη.
Η χώρα των 115 νησιών στοχεύει να γίνει το πρώτο έθνος που εμβολιάζει ολόκληρο τον πληθυσμό του, αφού λάβει δωρεά 50.000 δόσεων από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Πρόεδρος Wavel Ramkalawan ελπίζει ότι πάνω από το 70% θα εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαρτίου. Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν περαιτέρω εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, που σημαίνει ότι όσοι επιτρέπεται να εισέλθουν στις Σεϋχέλλες θα πρέπει να υποβάλουν απόδειξη αρνητικής δοκιμής PCR Covid-19 που θα πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών από το ταξίδι.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Οι προορισμοί που είναι «ανοιχτοί» σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19
- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ