Μόσταρ Βοζνία και Ερζεγοβίνη

Το πρώτο έγγραφο που αναφέρει την πόλη γράφτηκε το 1474, 11 χρόνια μετά την οθωμανική κατάκτηση των Βαλκανίων. Πρόκειται για το γραφικό Μόσταρ, πόλη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αλλά και μια από τις ομορφότερες πόλεις των Βαλκανίων! Επίκεντρο του Μόσταρ είναι η περίφημη γέφυρα Stari Most, στην οποία οφείλει και την ονομασία της: Mostar σημαίνει στην πραγματικότητα «διαχειριστής της γέφυρας».

Μόσταρ, πόλη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Η θέση της στις όχθες του ποταμού Neretva, κάτω από το καταπράσινο βουνό Velez, μετέτρεψε την πόλη μέσα σε λίγες δεκαετίες από ένα μικρό οικισμό κοντά στο ποτάμι σε ένα ακμάζον αποικιακό σταυροδρόμι, διευκολύνοντας τα ταξίδια, το εμπόριο και την κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης για το Μαυροβούνιο… το “Μόντε Κάρλο” των Βαλκανίων!

Από τότε μέχρι σήμερα το Mostar εντυπωσιάζει με  τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα, ξυπνώντας παράλληλα πολλά συναισθήματα στους επισκέπτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαιτίας του ιστορικού της παρελθόντος.

Μόσταρ,  Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Μεταξύ του 1992 και του 1993, αφότου η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, η πόλη πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε πολλές φορές, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να καταστρέφουν σπουδαία μνημεία.

Διαβάστε ακόμα:  Η καταγάλανη παραλία μια ανάσα από το Ναύπλιο με το... μακάβριο όνομα που θα σας εντυπωσιάσει

Μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πόλης, την περίφημη Παλιά Γέφυρα, που χτίστηκε μεταξύ 1557-1566 από τον Τούρκο αρχιτέκτονα  Hajrudin και καταστράφηκε ολοσχερώς στις 9 Νοεμβρίου 1993.

30 φωτογενή μέρη στην Ευρώπη μοιάζουν με… πίνακες ζωγραφικής! Τα 2 στην Ελλάδα…

Το 2004 επανοικοδομήθηκε πλήρως και αποτελεί πλέον σήμα-κατατεθέν της πόλης αλλά και το πρώτο μνημείο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μόσταρ,  Βοσνία και Ερζεγοβίνη - γέφυρα

Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, στους τοίχους των οποίων υπάρχουν ακόμη αναλλοίωτα τα σημάδια από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς, στενά καλντερίμια και θαυμαστές φυσικές εικόνες ολοκληρώνουν την περιήγηση σε μία πόλη-σύμβολο ιστορικής μνήμης.

Στα must της επίσκεψης, είναι σίγουρα η βόλτα πάνω στη γέφυρα το βράδυ, με μια στάση στα παραδοσιακά καταστήματα που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, αλλά και η βαρκάδα στο ποτάμι υπό το φως των αστεριών…

Μόσταρ,  Βοσνία και Ερζεγοβίνη - πέτρινα σπίτια
Πόλη Μόσταρ,  Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Μόσταρ,  Βοσνία και Ερζεγοβίνη, πανοραμική εικόνα
Μόσταρ,  Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Μόσταρ,  Βοσνία και Ερζεγοβίνη -σπίτι στον ποταμό

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ