Σαμοθράκη - ιαματικά λουτρά

Όλο και περισσότερες ιαματικές πηγές αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, αφού έπειτα από τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα που άνοιξαν ξανά, τώρα σειρά έχουν τα Ψαρόθερμα στη Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκε από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, η απόφαση με βάση την οποία αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος Ψαρόθερμα στην περιοχή Θέρμα, του Δήμου Σαμοθράκης. Ένα ζήτημα που εκκρεμούσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, αφού το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από το Δήμο προ τετραετίας, στις 22 Δεκεμβρίου του 2015.

Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπέρθερμος, ισχυρά χλωρονατριούχος, ασβεστούχος, μαγνησιούχος, καλιούχος, ελαφρά βασικός, υπερτονικός, αλατούχος (αλιπηγή). Ο συγκεκριμένος ιαματικός πόρος θα χρησιμοποιηθεί για λουτροθεραπεία.

Ιαματικά λουτρά Σαμοθράκης

Τα Θέρμα (ή Λουτρά) είναι το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού, γνωστό για τις πηγές και το σπάνιο και ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον με κύρια χαρακτηριστικά τα ορμητικά νερά των ποταμών που σχηματίζουν καταρράκτες και μικρές λίμνες (βάθρες) και τη δασική βλάστηση.

Η αναγνώριση του συγκεκριμένου πόρου ως ιαματικού θεωρείται πολύ σημαντική για τη θωράκιση του νησιού ως προορισμού ιαματικού τουρισμού.

Λίγα λόγια για τα λουτρά Σαμοθράκης

Τα λουτρά χτίστηκαν το 1981 στους πρόποδες του λόφου των Ψαρόθερμων. Παλιά υπήρχε μια δεξαμενή με στέγαστρο φτιαγμένο από κλαδιά. Στη δεκαετία του 20 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο που στέγασε την τότε υπαίθρια δεξαμενή. Από το 1955 εως το 1958 χτίστηκε το δεύτερο κτήριο με άλλη μια δεξαμενή.

Αυτές οι δύο δεξαμενές χρησιμοποιούνται σήμερα για να κρυώνει το νερό που βγαίνει με γεώτρηση στους 92ο C. Το νερό στις πισίνες είναι διαυγές αλμυρό στη γεύση με οσμή υδρόθειου. Η θερμοκρασία του ευχάριστη στους 38ο -39ο C. Οι πισίνες σε καλή κατάσταση ενώ τριγύρω υπάρχουν πάγκοι για ξεκούραση. Οι ατμοί που βγαίνουν από τη γεώτρηση δίπλα στο κτήριο των δημοτικών λουτρών συνιστώνται για εισπνοθεραπεία (φλεγμονές ανωτέρων αναπνευστικών οδών).

- Advertisement -

Με πληροφορίες από kathimerini.gr και samothraki.gr

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ