Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens
ΑρχικήΑττικήΑθήναΠαρθενώνας: Κι όμως δεν τα ξέρουμε όλα για το αξιοθέατο της Αθήνας!

Παρθενώνας: Κι όμως δεν τα ξέρουμε όλα για το αξιοθέατο της Αθήνας!

Το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας, πολλοί, δυστυχώς, έχουν να το επισκεφτούν από τις εκδρομές του σχολείου, όταν ήταν παιδιά. Μιας και αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης μας και πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο, ας δούμε μερικά πράγματα γι’ αυτό που πολλοί ίσως δεν γνώριζαν.

Νεολιθικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στις πλαγιές της Ακρόπολης δείχνουν μια συνεχόμενη αποικία στο λόφο, από τουλάχιστον το 2800 π.Χ.

Μέρη του κόσμου που αξίζει να επισκεφτούν περισσότεροι τουρίστες!

- Advertisement -

Πολύ πριν την κατασκευή του Παρθενώνα, ο τόπος θεωρούνταν ιερό μέρος και τοποθεσία για άλλους ναούς. Ο ίδιος ο Παρθενώνας αντικατέστησε έναν παλιότερο ναό της Αθηνάς, τον οποίο οι ιστορικοί αποκαλούν προ-Παρθενώνα και καταστράφηκε με την περσική εισβολή, το 480 π.Χ.

Η κατασκευή του Παρθενώνα ξεκίνησε το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ.,αν και ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 432 π.Χ.

Μερικές αποδείξεις του οικονομικού κόστους του Παρθενώνα έχουν διασωθεί και δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ανεξάρτητο κόστος ήταν η μεταφορά των μαρμάρωναπό το Πεντελικό, περίπου 16 χιλιόμετρα από το κέντρο, μέχρι την Ακρόπολη.

Ένα πρότζεκτ αποκατάστασης μνημείων της Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) που χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει πλέον στον 42ο χρόνο του.

Ελλάδα: Ταξίδι στους 5 πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους

Παρ’ όλο που μεγάλο μέρος της κατασκευής παραμένει άθικτο, ο Παρθενώνας έχει υποφέρει από σημαντικές ζημιές με το πέρασμα των αιώνων. Όλα ξεκίνησαν το 196 π.Χ. όταν ο τύραννος Λάχαρης αφαίρεσε τα χρυσά τμήματα του αγάλματος της Αθηνάς για κοπή νομίσματος, προκειμένου να πληρώσει το στρατό του.

Τον 5ο αιώνα ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και το 1460 σε τούρκικο τέμενος. Το 1687, οβίδα τίναξε την πυριτιδαποθήκη που είχε εγκαταστήσει ο Αλή αγάς μέσα στο ναό και κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα του ναού προς την ανατολική του πλευρά.

Ο Παρθενώνας είχε 46 εξωτερικές κολόνες και 23 εσωτερικές, αλλά δεν έχουν καταφέρει να «επιζήσουν» όλες μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με το tripadvisor.com, ο Παρθενώνας είναι μια κατασκευή που έχει αντιγραφεί περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο, με πολλά κτίρια ανά τον κόσμο να ακολουθούν την αρχιτεκτονική του. Στο Nashville των Η.Π.Α. υπάρχει, μάλιστα, πανομοιότυπη κατασκευή πλήρους κλίμακας.

Σταθερά πρώτο σε επισκεψιμότητα το Μουσείο Ακρόπολης! Πού αλλού πάνε οι τουρίστες;

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφτηκαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης τους πρώτους 2 μήνες λειτουργίας του, το 2009. Το διάστημα αυτό, περισσότεροι από 409 χιλιάδες μοναδικοί χρήστες από 180 χώρες επισκέφτηκαν το site του μουσείου, www.theacropolismuseum.gr, κάνοντας νέο ρεκόρ ως το μουσείο που έχουν επισκεφτεί οι περισσότεροι online, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,269LikesΚάντε Like
88,480 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ