Η Αθήνα προσφέρεται για κατάνυξη και εκδροµές εντός των ορίων της ακόµα και το Πάσχα, µε προτάσεις που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους δηµοφιλείς προορισµούς. Μυηθείτε σε µια διαφορετική µυσταγωγία το Πάσχα στην Αθήνα!

Από την Ειρήνη Μιχαλούδη (e[email protected])
Photo: Αρχειο, Shutterstock

- Advertisement -

Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη. Πάσχα στο χωριό. Χωριό. Αν η τελευταία λέξη κάνει ηχώ στο µυαλό σας και αισθάνεστε αµήχανα όταν σε ερωτήσεις για το «πού θα πας το Πάσχα» νιώθετε σαν γυµνός σε µοναστήρι, ίσως ήρθε η ώρα να ξορκίσετε κάθε δεύτερη, δυσάρεστη σκέψη και να αντιτάξετε κάτι εξίσου συναρπαστικό.

Ερμού, Καπνικαρέα, Αθήνα
Στο κέντρο της Αθήνας, στην Ερμού, ενώ στο βάθος διακρίνεται η Καπνικαρέα

Πάσχα στην πόλη. Πάσχα στην Αθήνα. Αθήνα! Ίσως ήρθε η ώρα να ανατραπεί οριστικά και αµετάκλητα, το αρνητικό «πρόσηµο» που έχει η φράση Πάσχα στην πόλη, και πλέον να θεωρείται ακόµη και προνόµιο. Τι κι αν ο υδράργυρος ίσως να τονίζει την άφιξη του καλοκαιριού, τι κι αν σχεδόν όλοι γνωστοί και φίλοι αναχωρούν ο ένας µετά τον άλλον συν γυναιξί και τέκνοις, για την Άνω… ή την Κάτω…σε κάποια επαρχιακή πόλη, κωµόπολη ή νησί. Εσείς µένετε σε µια πρωτεύουσα όλη δική σας. Με άπλετες θέσεις πάρκινγκ (street party!), το ασανσέρ της πολυκατοικίας δικό σας, την εθνική -και τα δυο ρεύµατα – όλη για εσάς, µετρό και λεωφορεία οι προσωπικοί σας… σοφέρ και φυσικά θα έχετε στη διάθεσή σας συναρπαστικές εκδηλώσεις και ψαγµένους -ναι ο όρος είναι δόκιµος- Επιταφίους.

Διακοπές στο µεγάλο χωριό!

Λίμνη Μπελέτσι
Στη λίμνη Μπελέτσι

Διότι τι είναι η Αθήνα και κάθε αστικό κέντρο; Ένα µεγάλο χωριό, µε περισσότερα αξιοθέατα, συνοικίες και µέρη και άρα ευκαιρίες για short visit εκδροµές. Οι επιλογές σταθερές: Βουνό ή θάλασσα; Γιατί όχι και τα δυο. Χρόνος υπάρχει µιας και οι αποστάσεις έχουν εκµηδενιστεί.

Τη Μεγάλη Εβδοµάδα, επιλέξτε την Πάρνηθα και το Τατόι για εκείνη τη βόλτα που πάντα αναβάλλατε υπό το φόβο της κίνησης. Πρόκειται για µια κλασική µονοήµερη εκδροµή για τους κατοίκους αυτής της µεγαλούπολης µε ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδροµές και ανάπαυση στη λίµνη Μπελέτσι µε διάφορες εκπλήξεις στη διαδροµή.

Τατόι
Τατόι

Αν ορέγεστε τη θάλασσα, ψάξτε τις διαδροµές για το Σούνιο, για παράδειγµα, ή τη Ραφήνα και εν γένει τα νότια και ανατολικά προάστια τα οποία διαθέτουν συναρπαστικά τοπία που θα ζήλευε κάθε νησιωτικό µας σύµπλεγµα. Παραλίες µε καταγάλανα νερά για τους τολµηρούς κολυµβητές, µπαράκια και ταβέρνες όλων των ειδών, παιδικές χαρές και πάρκα και χώροι για να κάνετε όσα δεν προλάβατε το χειµώνα.

Τουρίστας στην πόλη

Αξιοποιήστε την άδεια από την εργασία και ξεκλέψτε χρόνο από τον ύπνο σας για να δείτε την Αθήνα όπως τη βλέπει ο Γερµανός ή ο Άγγλος που περιπλανιέται στην πόλη µε easy going ρυθµούς ενώ εσείς ανεβαίνετε µε άγχος τα σκαλιά του µετρό. Πάρτε την «εκδίκησή» σας και ντυθείτε τουρίστας στην πόλη που τόσο «αγαπάς να µισείς».

Πλάκα, Αθήνα
Βόλτα στην Πλάκα

Πού είναι τα Προπύλαια; η Αρχαία Αγορά; Πώς πάω για την Ακρόπολη; Ο Ναός του Ολυµπίου Διός έχει είσοδο; (ξεχάστε τους «Στύλους»). Η περίοδος του Πάσχα είναι µια αρκετά καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που προσπερνάτε καθηµερινά. Τη Μεγάλη Εβδοµάδα άλλωστε οι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης θα είναι ανοιχτοί µέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, µε καθορισµένο κατά περίπτωση ωράριο.

Δράσεις για µικρούς και… µικρούς!

Για τους γονείς, ισχύουν φυσικά τα παραπάνω, µε τη διαφορά πως υπάρχουν και δυνατότητες δράσεων απασχόλησης των παιδιών όπως το Μουσείο Πειραµάτων. Τα πιτσιρίκια εδώ περνούν δηµιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους – τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά- στο ολοκαίνουργιο Stem Easter Camp του µουσείου. Το πρόγραµµα, απευθύνεται σε µικρούς επιστήµονες 6-10 ετών και ξεκινά τη Μ. Δευτέρα και ολοκληρώνεται τη Μ. Πέµπτη. Το Camp διεξάγεται στο µουσείο πειραµάτων Καισαριανής και στο µουσείο πειραµάτων Αγίου Δηµητρίου. Κόστος συµµετοχής ανά παιδί: €20 ηµερήσια και €17 για αδέλφια. (Περισσότερες πληροφορίες στο 210 9761030 & www.mouseiopeiramaton.gr)

Για ουζάκι by the sea

Ούζα δίπλα στη θάλασσα
Το Πάσχα πιάνουμε παραλία και πάμε για ουζάκι

Στην ατελείωτη ακτογραµµή της Αττικής, θα βρείτε το νησί που δε πήγατε- φανταστείτε την ταλαιπωρία µε τα πλοία, τις βαλίτσες, τα εισιτήρια κλπ. Οπότε, η λύση της Αθήνας φαντάζει τώρα κάπως ιδανική όσο παρκάρετε και κατευθύνεστε σε κάποιο ταβερνάκι και ουζερί που το λούζει ο ήλιος, στα νότια, ανατολικά ή δυτικά παράλια της Αττικής. Με λουλακί τραπεζοκαθίσµατα, τα ουζερί της Αττικής δεν έχουν φυσικά να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά ενός φηµισµένου νησιού. Εξάλλου, η Μεγάλη Εβδοµάδα είναι µια ευκαιρία αποτοξίνωσης και κάθαρσης.

Ξωκλήσι Αγίου Νικολάου, Ραφήνα
Το όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Ραφήνα

Ο «Ξυπόλητος» στην Αρτέµιδα στην ανατολική Αττική εκτός από νόστιµους θαλασσινούς µεζέδες, προσφέρει θέα στο απέραντο µπλε και στους φανατικούς του kite surf. Από την άλλη πλευρά, στη Σαλαµίνα– ναι µπορείτε να οργανώσετε µια µονοήµερη εκδροµή εκεί- µια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το ουζερί «O Kakias» (www.kakias.gr) για νοστιµιές κατευθείαν από τη θάλασσα που σας προετοιµάζουν πριν υποκύψετε στην κρεατοφαγία ανήµερα του Πάσχα.

Λειτουργίες σε κάθε γειτονιά

Τη Μεγάλη Εβδοµάδα, ευκαιρία για να αλλάξετε τη ρουτίνα της καθηµερινότητας, σκεφτείτε να µετακινηθείτε σε άλλες συνοικίες και να παρακολουθήσετε τη Θεία λειτουργία από γραφικούς ναούς. Μια καλή ιδέα, είναι η αναπαράσταση της Τελετής του Νιπτήρος τη Μ. Πέµπτη στην αρµένικη εκκλησία του Αγίου Καραµπέτ στο Νέο Κόσµο (Πραξαγόρου 4) ή στην αρµένικη µητρόπολη στην πλατεία Κουµουνδούρου (Κριεζή 10).

Για κάτι ολότελα διαφορετικό από ότι έχετε συνηθίσει, αλλά το ίδιο κατανυκτικό και µυσταγωγικό, ψάξτε το Μ. Σάββατο για την αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο (Μπόχαλη 12), όπου άνδρες και γυναίκες ντυµένοι στα λευκά προσεύχονται σχεδόν αθόρυβα συνοδεία ψαλµών και τυµπάνων, ενώ µετά την ανάσταση στήνεται ένα γλέντι µε φαγητό και ποτό που ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Επιτάφιος στο κέντρο και την Καισαριανή

Επιτάφιος Αθήνα
Περιφορά Επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας

Αν θέλετε να ζήσετε µια εµπειρία µοναδική σε έναν ιδιαίτερο Επιτάφιο που ξεκινά τις πρωινές ώρες της Μ. Παρασκευής, τότε κινηθείτε στη Μονή Καισαριανής. Χτισµένος τον 11ο αιώνα στις πλαγιές του Υµηττού µέσα σε ένα υπέροχο περιβάλλον που δε θυµίζει πόλη, ο ναός φιλοξενεί στον περίβολό του µέσα σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο, µια ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου. Δεκάδες δεκάδων πιστοί, συρρέουν εδώ από νωρίς το πρωί για το τελετουργικό του στολισµού, µια παράδοση που ξεκίνησε πριν από περίπου 98 χρόνια και διατηρείται µέχρι σήµερα από τη ΧΑΝ.

Περιφορά Επιταφίου, Μεγάλη Παρασκευή
Κατά την περιφορά Επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή

Ζήστε την κατάνυξη του Επιταφίου σε µια ατµόσφαιρα που δεν θα έχετε βιώσει ξανά στο κέντρο της Αθήνας, σε γειτονιές όπου υπάρχει µια µαγική αύρα όπως στον Άγιο Δηµήτριο Λουµπαδιάρη στο Θησείο όπου το εκκλησάκι αγναντεύει πάνω από τον πεζόδροµο της Αποστόλου Παύλου ή στην Αγία Μαρίνα στο λόφο Νυµφών. Εκεί οι πιστοί βρίσκουν µια θέση στους πλακόστρωτους δρόµους και απολαµβάνουν την περιφορά.

Ναός Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου
Το εκκλησάκι της Παναγίας Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στη Μητρόπολη Αθήνών

Άλλη επιλογή είναι η Καπνικαρέα, το γνωστό παρεκκλήσι στη καρδιά της Ερµού, ενώ για µεγαλύτερη «αίγλη» µεταβείτε λίγα µέτρα µακρύτερα στη Μητρόπολη Αθηνών όπου συγκεντρώνει πλήθος κόσµου και συνοδεύεται συνήθως από τη Φιλαρµονική του Δήµου. Για όσους επιµένουν κέντρο, οι Επιτάφιοι των δυο κεντρικών πλατειών της πόλης -δεν είναι µόνο για καφέ και ποτό-, της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, συγκλίνουν µε τους υπόλοιπους και δηµιουργείται ένα ανεπανάληπτο σκηνικό δέους. Παράλληλα κινούνται οι Επιτάφιοι της Αγίας Αικατερίνης και της Μεταµόρφωσης µε αφετηρία την Πλάκα.

Ζήστε την Ανάσταση αλλιώς

Λειτουργία Ανάστασης
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας το Μ. Σάββατο πριν την Ανάσταση

Ανηφορίστε στο Λυκαβηττό µαζί µε αγαπηµένα σας πρόσωπα και τις λαµπάδες σας, στο Ναό των Αγίων Ισιδώρων και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του λόφου. Με θέα που κόβει αναµφίβολα την ανάσα και πιάτο τη φωτισµένη Αθήνα, ετοιµαστείτε για µια µαγευτική Ανάσταση µε πολύχρωµα πυροτεχνήµατα, ήχους που µπλέκονται µε τους ήχους από τις καµπάνες δεκάδων ναών. Ίσως είναι καλύτερα να ανεβείτε µε τα πόδια ώστε να µη ταλαιπωρηθείτε µε το αυτοκίνητο και καθηλωθείτε στην κίνηση, ενώ στην κάθοδο µετά το τέλος της Ανάστασης θα ενωθείτε µε τον κόσµο κρατώντας τις λαµπάδες µε το Άγιο Φως.

Σε άλλη γραφική γωνιά της Αθήνας, στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, στη συµβολή των οδών Ερεχθέους και Πρυτανείου, βρίσκεται ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων, περισσότερο γνωστός ως Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Πλήθος χριστιανών συρρέουν εδώ για να λάβουν πρώτοι το αναστάσιµο φως επειδή ο ναός είναι ο πνευµατικός σύνδεσµος µε τους Αγίους Τόπους.

BBQ εντός των τειχών

Αυλές, ταράτσες, µπαλκόνια, ακόµα και πεζοδρόµια και δρόµοι… Την Κυριακή του Πάσχα οι τυχεροί – άτυχοι που έµειναν στο κλεινόν άστυ, που λέµε, επιστρατεύουν ότι µπορεί να υποστηρίξει µια ψησταριά και κάµποσο κάρβουνο. Το µόνο που χρειάζεται είναι καλή παρέα, γνώσεις περί σουβλίσµατος και αντοχή στην τσίκνα.

Για όσους αυτό αποτελεί µια επιπλέον κούραση, υπάρχει πάντα και η λύση της ταβέρνας και του πιο σικ εστιατορίου. Οι γνώστες του κρέατος, κατηφορίζουν προς Λεωφόρο Βάρης, στην ταβέρνα «Τα Βλάχικα» (www.vlachika.gr) ή ανηφορίζουν στους πρόποδες της Πάρνηθας, για το εστιατόριο «Η Πελοπόννησος» (www.plpsos.gr) που στήνει κι εκείνο ένα πλούσιο πασχαλιάτικο τραπέζι µε αρνί σούβλας και παραδοσιακές νοστιµιές.

Τελικά, τι λέτε… Μήπως η Αθήνα είναι η καλύτερη επιλογή για το Πάσχα;

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Icons Travellers

Icons Travellers 152 Απρίλιος 2019
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ