Η Βυζίτσα είναι χωριό του Πηλίου, ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά, χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, στις πλαγιές του Πηλίου  και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Βυζίτσα

Το χωριό διαθέτει μια υπέροχη κεντρική πλατεία, τα πιο πολυφωτογραφημένα αρχοντικά, ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο και μοναδικά καλντερίμια που διασχίζουν όλο το χωριό. 

- Advertisement -
Βυζίτσα βόλτα στα δρομάκια του χωριού

Η Βυζίτσα με το υπέροχο φυσικό τοπίο που την περικλείει βρίσκεται ανάμεσα στις Μηλιές και τις Πινακάτες, σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από την πόλη του Βόλου

Βυζίτσα, η αρχιτεκτονική των σπιτιών στο χωριό

Δεν είναι τυχαίο ότι η Βυζίτσα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το χωριό της Μαγνησίας είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς, γεμάτη με όμορφους πύργους, όπως για παράδειγμα του Κόντου, του Γερουλάνου, του Βέργου, του Καραγιαννόπουλου και άλλων. 

Η Βυζίτσα είναι πνιγμένη στο πράσινο

Αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα χωριά του Πηλίου σε λίγες μέρες κάντε roadtrip μαζί μας ακολουθώντας δυο διαφορετικές, υπέροχες διαδρομές και ανακαλύψτε γνωστά και άγνωστα σημεία!

Βόλτα στο χωριό, Βυζίτσα

Τα αρχοντικά

Τα περισσότερα αρχοντικά είναι χτισμένα με ντόπια πέτρα και πλάκες. Ορατές είναι η λιθοδομή και οι ξυλοδεσιές. Διαθέτουν αυλές και μικρότερα παράσπιτα όπως φούρνο, σπίτι για τον επιστάτη και στάβλο. 

Χαρακτηριστικά σπίτια στη Βυζίτσα

Τα κτήρια έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους και σπάνια δημιουργούν συγκροτήματα. Τα αρχοντικά της Βυζίτσας είναι συνήθως τριώροφα με τετράγωνη κάτοψη. Οι στέγες αποτελούνται από ξύλινα δοκάρια και η τελική τους στρώση αποτελείται από ντόπιες σχιστόπλακες.

Διαβάστε ακόμαΔιήμερο στα Ιωάννινα; Αυτός είναι ο πλήρης οδηγός για να περάσετε τέλεια!

Χαρακτηριστικό των κτηρίων είναι ότι η πρόσοψη άλλων είναι στον νότο και δεν έχουν ανοίγματα στον βορρά. Ο πάνω όροφος χρησιμοποιούταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και γι’ αυτό έχει πολλά παράθυρα και δεν έχει τζάκι.

Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στη βόρεια πλευρά και στη νότια οι χώροι στους οποίους η οικογένεια βρισκόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Κάνουμε ταξίδι στην Πορταριά και ανακαλύπτουμε 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό!

Βυζίτσα, Πήλιο
Βυζίτσα πέτρινα σπίτια

Must see

Η πυκνή βλάστηση είναι χαρακτηριστικό του χωριού. Παντού υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια, ελαιώνες, οπωροφόρα δέντρα και βότανα. 

Κόσμημα της Βυζίτσας αποτελεί και η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια. Εκεί θα δοκιμάσετε ντόπιες σπεσιαλιτέ και θα ζεσταθείτε με τσιπουράκι από τοπικούς παραγωγούς. 

Πλατεία Βυζίτσας
Πέτρινη βρύση στη Βυζίτσα

Μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που έχει χτιστεί το 1789, η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από το 1725, το εκκλησάκι του Αθωνα και φυσικά η κεντρική πλατεία με τη λιθόκτιστη κρήνη και την σκεπαστή Κρήνη “Μούσγα” του 1888.

εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής , Βυζίτσα
Βυζίτσα, Πηλιο, εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

θέα από τη Βυζίτσα

Ας γνωρίσουμε και ακόμα ένα όμορφο χωριό του Πηλίου, όχι ιδιαίτερα γνωστό

Πινακάτες: Σας αποκαλύπτουμε το μεγάλο φθινοπωρινό μυστικό του Πηλίου και μένουμε σε ένα αρχοντικό μέσα στα έλατα που λάτρεψε ο Τάσος Δούσης!

Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου είναι οι Πινακάτες, που αποτελούν το φθινοπωρινό μυστικό του τόπου, που, σε συνδυασμό, με τη διαμονή σε ένα αρχοντικό μέσα στα έλατα που λάτρεψε ο Τάσος Δούσης, γίνεται απόλυτος προορισμός για εμάς!

Πινακάτες χωριό Πήλιο μέσα στο πράσινο

Το Πήλιο αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, αφού έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες είτε το επισκεφθούμε καλοκαίρι είτε χειμώνα. Μακρινίτσα (με έναν ξενώνα όνειρο), Πορταριά και Τσαγκαράδα είναι από τα πλέον δημοφιλή χωριά για εξόρμηση, που δεν παύουν να μας γοητεύουν, αλλά όπως σημειώνει και ο Τάσος Δούσης, στα μικρά κρυμμένα “διαμαντάκια” του τόπου αξίζουν πολλές ευκαιρίες!

Ένα από τα μεγάλα μυστικά του Πηλίου είναι και το χωριό Πινακάτες, ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά, χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό, σε υψόμετρο 580 μέτρα, περίπου 25 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο και 5 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.about:blank

Πινακάτες χωριό Πήλιο παραδοσιακά σπίτια

Γιατί Πινακάτες!

Η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν “πινακάς”, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν “πινάκια”.

Πινακάτες χωριό Πήλιο μέσα στο πράσινο

Βασικό χαρακτηριστικό του τόπου η πηλειορίτικη αρχιτεκτονική στην πιο αυθεντική της μορφή, με τα σπίτια να ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή ομορφιά τους. Και μπορεί να μην είναι μέσα στα διάσημα χωριά της περιοχής, ωστόσο προσφέρεται για να γνωρίσουμε εκ των έσω την ντόπια φιλοξενία και τις ομορφιές της φύσης.

Το μυστικό του Πηλίου

Απομονωμένο χωριό για πολλά χρόνια, ζούσε στην σκιά των διάσημων κοντινών του οικισμών, ωστόσο κατάφερε με την ομορφιά του τοπίου, την γραφικότητα, την φιλοξενία αλλά και τα νόστιμα εδέσματα που προσφέρονται στις ταβέρνες του να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που το λατρεύουν και επιστρέφουν πίσω ξανά και ξανά.

Πινακάτες χωριό Πήλιο πλατεία

Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού θα απολαύσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών και θα κοντοσταθείτε δίπλα στις μαρμάρινες κρήνες με τα κρυστάλλινα νερά, κάτω από τα πλατάνια. Θα απολαύσετε καφέ και φαγητό στα καφενεία και εστιατόρια του χωριού, όπου οι κάτοικοι θα σας διηγηθούν πολλές ιστορίς του Πηλίου.

Πινακάτες χωριό Πήλιο πέτρινα σπίτια

Πώς θα πάτε στις Πινακάτες

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά του Πηλίου, έτσι και στις Πινακάτες, ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι γεμάτος στροφές. Το χωριό βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Βυζίτσα, και είναι 350 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Το κατάφυτο τοπίο με το χωριό να αγκαλιάζεται από τα έλατα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Πινακάτες χωριό Πήλιο πέτρινα σπίτια

Ανακαλύψτε και τον άγνωστο Λαύκο με το παλαιότερο καφενείο στην Ελλάδα!

Ένας ξενώνας απαράμιλλης ομορφιάς

Αν σκέφτεστε λοιπόν να αποδράσετε το φθινόπωρο η οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου ο Τάσος Δούσης ανακάλυψε και σας προτείνει ένα ονειρικό αρχοντικό ξενοδοχείο, μέσα στο πράσινο και με τρομερή θέα. Πάμε λοιπόν να το γνωρίσουμε…

Αρχοντικό Σακαλή φωτογραφία από πάνω
Το πανέμορφο Αρχοντικό Σακαλή μέσα στο πράσινο

Το πέτρινο αρχοντικό ξενοδοχείο Sakali είναι χτισμένο σε υπερυψωμένη τοποθεσία στο χωριό Πινακάτες και διαθέτει εξωτερική πισίνα με θέα στον Παγασητικό Κόλπο και στο Πήλιο. Προσφέρει εγκαταστάσεις ευεξίας και μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες.Ο Τάσος Δούσης κάνει οικο-τουρισμό και προτείνει 5 οικοτουριστικά χωριά στην Κρήτη!

Αρχοντικό Σακαλή μια από τις κρεβατοκάμαρες

Εκδρομή το Φθινόπωρο! 4 Μοναδικοί προορισμοί που θα αγαπήσεις- Ιδανικοί και για Σαββατοκύριακα

Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες έχουν στρώματα Coco-mat, έπιπλα αντίκες και χαλιά, τηλεόραση επίπεδης οθόνης, μίνι μπαρ και δωρεάν προϊόντα περιποίησης. Τα παράθυρα προσφέρουν θέα στην πισίνα, στον κήπο, στη θάλασσα ή στα βουνά. Ορισμένοι τύποι καταλυμάτων περιλαμβάνουν τζάκι.

Αρχοντικό Σακαλή

Το σνακ μπαρ του Archontiko Sakali είναι διακοσμημένο με ξύλο και πέτρα και σερβίρει ποτά, τοπικά γλυκά του κουταλιού και ελαφριά γεύματα δίπλα στο τζάκι. Απολαύστε παραδοσιακό πρωινό με σπιτικές πίτες, μαρμελάδες και ψωμί στο χώρο της πισίνας.

Αρχοντικό Σακαλή μια από τις κρεβατοκάμαρες έξω από το δωμάτιο
Αρχοντικό Σακαλή μια από τις κρεβατοκάμαρες στον εξωτερικό χώρο
Αρχοντικό Σακαλή μια από τις κρεβατοκάμαρες πισίνα
Η πισίνα στο Αρχοντικό Σακαλή με θέα στον Παγασητικό

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ