Μπίλεφελντ: Η πόλη που δεν υπάρχει

Μία πόλη στη Γερμανία έχει γίνει διάσημη λόγω μιας θεωρίας συνωμοσίας που υποστηρίζει πως… “δεν υπάρχει”! Γι’αυτό το λόγο η ίδια η πόλη προσφέρει βραβείο 1 εκατ. ευρώ σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει την ανυπαρξία της.

Ο λόγος για το Μπίλεφελντ (Bielefeld) που έχει 330.000 κατοίκους και είναι τουλάχιστον 800 ετών, όμως για κάποιους αλλόκοτους λόγους η ύπαρξή του αμφισβητείται.

- Advertisement -

Γνωρίστε επίσης το χωριό “φάντασμα” που εμφανίζεται μία φορά το χρόνο!

Μπίλεφελντ, Γερμανία

Πως ξεκίνησε η θεωρία συνωμοσίας για το Μπίλεφελντ

Το 1993-1994, ο φοιτητής τότε Ακιμ Χελντ, έγραψε για πλάκα στο σύστημα Usenet – ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πριν από τα φόρουμ στο διαδίκτυο – το μήνυμα «Μπίλεφελντ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» Το μήνυμά του έγινε για πολλά χρόνια αστείο στη Γερμανία, μέχρι που εξαπλώθηκε ραγδαία με την επακόλουθη έκρηξη του διαδικτύου.

Η θεωρία συνωμοσίας έγινε ευρέως γνωστή και ο κόσμος ξεκίνησε να λέει πως είναι κατασκεύασμα μιας μυστικής ομάδας, στην οποία οι Γερμανοί αναφέρονται ως SIE (σσ. αυτοί) και εκεί διαμένουν «νεκροί» διάσημοι, όπως ο Έλβις Πρίσλει. Επίσης, χρησιμοποιεί τα εξής ακλόνητα επιχειρήματα για να το «αποδείξει»: 
-Γνωρίζετε κάποιον από το Μπίλεφελεντ;
-Έχετε πάει ποτέ στο Μπίλεφελντ; 
-Γνωρίζετε κάποιον που να έχει πάει στο Μπίλεφελντ;

Επιπλέον, το Μπίλεφελντ δεν βρίσκεται πλάι σε κάποιο από τα ποτάμια της Γερμανίας, δεν έχει κάποια ιστορική παρουσία και δεν είναι η πόλη καταγωγής κάποιου πολύ σπουδαίου ποταμού. Όλα αυτά ενισχύουν την θεωρία, που προς το παρόν πάντως μόνο κακό δεν κάνει στην ίδια την πόλη, που εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα και κερδίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες – που επιβεβαιώνουν ότι, ναι, υπάρχει!

Μπίλεφελντ - γερμανική πόλη

Ο διαγωνισμός και το βραβείο του 1 εκατ. ευρώ

Όπως φαίνεται, όμως, οι τοπικές αρχές έχουν απηυδήσει με αυτό το αστείο για τον τόπο τους για αυτό και προσφέρουν το τεράστιο βραβείο του 1 εκατ. ευρώ σε όποιον αποδείξει όντως ότι δεν υπάρχει το Μπίλεφελντ.

Η ομάδα μάρκετινγκ της πόλης, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, θέλει να διαψεύσει μια θεωρία συνωμοσίας που πλανάται στον αέρα τα τελευταία 25 χρόνια, και αναφέρει ότι μέρος μπορούν να λάβουν όλοι οι Γερμανοί ενήλικες υποβάλλοντας απόδειξη μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός συμφωνήθηκε με αξιωματούχους της πόλης.

Όπως τονίζει η ομάδα, είναι «99,99% βέβαιο ότι μπορούμε να αντικρούσουμε κάθε αποδεικτικό στοιχείο». Αλλά οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν – το χρηματικό έπαθλα του 1 εκατ. ευρώ θα προέρχεται από τους χορηγούς του Bielefeld Marketing, στην απίθανη περίπτωση που θα βρεθεί νικητής.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ