Το χωριό

Υπάρχει ένα υποβρύχιο χωριό “φάντασμα” όπου εντυπωσιάζει με το μοναδικό του φαινόμενο, δηλαδή με το να εμφανίζεται και πάλι στην επιφάνεια μία φορά το χρόνο!

Ο λόγος για το χωριό Κορντί (Kordi) στην ομόσπονδη πολιτεία της Ινδίας, Γκόα, στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά στη δυτική περιοχή Γκατς, από τις οποίες περνά ο ποταμός Salawalim, ένας από τους κύριους παραποτάμους του Goa. Το χωριό είναι ορατό μόνο για ένα μήνα το χρόνο και τους υπόλοιπους 11 μήνες εξαφανίζεται και πάλι κάτω από το νερό. Το φαινόμενο του χωριού αυτού είναι αποτέλεσμα ενός φράγματος που χτίστηκε το 1986. Εσείς γνωρίζετε τα 11 μυστικά της Ινδίας;

Χωριό Kordi, Ινδία

Η γη του χωριού ήταν εύφορη και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, περίπου 3.000 κάτοικοι, εργαζόταν σε ορυζώνες περιτριγυρισμένους από καρυδιές, κάσιους και μάνγκο.

Όταν το νερό υποχωρεί, τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι θραύσματα πετρωμάτων και χώματος, κορμοί δένδρων, ερειπωμένες κατοικίες και ναοί, υπολείμματα οικιακών εργαλείων και χαλάσματα αρδευτικών καναλιών.

Χωριό Kordi, Ινδία

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι, που τώρα έχουν εγκατασταθεί σε άλλα χωριά, κάθε φορά που το χωριό “εμφανίζεται”, επιστρέφουν και αναπολούν το ακμάζον παρελθόν.

Tο πέτρινο γεφύρι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανάλογα με τον καιρό!

Πολύ κοντά στο Καρπενήσι, και συγκεκριμένα στον ποταμό Αγραφιώτη, υπάρχει ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ένα γεφύρι, το οποίο εμφανίζεται και… εξαφανίζεται.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο περίεργο φαινόμενο, αλλά για ένα γεγονός που οφείλεται στην άνοδο και στην κάθοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού.

Γεφύρι του Μανώλη, Ευρυτανία

Και μιας και μιλάμε για ιστορικά γεφύρια, εσείς γνωρίζετε ότι το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα;

Όπως αναφέρει το info-karpenisi.gr, το “Γεφύρι του Μανώλη”, όπως ονομάζεται, είναι ένα πέτρινο μονοτοξοτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι, στον ποταμό Αγραφιώτη. Έργο του 17ο αιώνα και συγκεκριμένα του 1659 όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ».

Γεφύρι του Μανώλη, Καρπενήσι

Η ιστορία του γεφυριού

Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τρία μεγάλα έργα του παραλληλίζονται ως παιδιά του, ως αγόpι το γεφύρι και ως κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Γεφύρι του Μανώλη, Αγραφιώτης, Καρπενήσι
Το Γεφύρι του Μανώλη αχνοφαίνεται στο βάθος

Το γεφύρι του Μανώλη ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το 1964 όμως με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών που δημιούργησε και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της. Το γεφύρι όμως του Μανώλη δεν είχε ακριβώς την ίδια τύχη, καθώς χάνεται και αναδύεται, περιοδικά, από τη στάθμη του νερού της λίμνης.

Γεφύρι του Μανώλη, λίμνη Κρεμαστών
Στην πρώτη φωτογραφία το γεφύρι φαίνεται ενώ στη δεύτερη δεν φαίνεται

Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο, μερικές φορές, ανάλογα και με το ύψος της βροχής, και τον Οκτώβριο. Ύστερα το γεφύρι χάνεται κάτω από τα νερά.  Το γεγονός ότι ακόμη στέκεται όρθιο, παρά τις φυσικές αντιξοότητες κάτω από τα νερά της λίμνης, αποτελεί ένα μικρό θαύμα

Δείτε το υπέροχο βίντεο:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ