Άγιος Βασίλης

Είτε φέτος ήσαστε φρόνιμοι είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Άγιος Βασίλης θα εμφανιστεί. Σε κάθε μέρος του κόσμου έχει διαφορετική μορφή και… μέγεθος.

Από ένα κούτσουρο που κάνει…κακά μέχρι δυσοίωνα ξεκινήματα, υπάρχουν πολλές μορφές με τις οποίες ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται τα σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Με την ευκαιρία, ταξιδέψτε στη Βιέννη, για να περάσετε τα πιο παραμυθένια Χριστούγεννα!

Μην αφήσετε τον Krampus να χαλάσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα

Ο Krampus έχει γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο χάρη στο θρίλερ του 2015 που πρωταγωνιστούσε ως μισή κατσίκα, μισός δαίμονας. Αλλά η ιδέα του Krampus συνοδεύει τον Άγιο Νικόλαο από το 17ο αιώνα, και η απειλητική του εμφάνιση θεωρείται ότι έχει παγανιστικές ρίζες που ξεκίνησαν ακόμα πιο παλιά.

Τα μέρη που…επισκέπτεται ο Krampus εκτείνονται από τη Γερμανία μέχρι την Αυστρία αλλά και κάποιες περιοχές της Ιταλίας. Τα στραβά του πόδια, η μακριά του γλώσσα και το τριχωτό του σώμα που είναι δεμένο με αλυσίδες με καμπάνες πρωταγωνιστούν σε ευχετήριες κάρτες αλλά και στους εφιάλτες των μικρών παιδιών τα Χριστούγεννα εδώ κι αιώνες. Ο Krampus έχει να κάνει με τα άτακτα παιδιά, επομένως να είστε φρόνιμοι!

Η χριστουγεννιάτικη μάγισσα της Ιταλίας είναι το απόλυτο εορταστικό…μπέρδεμα

Η La Befana, η Ιταλίδα χριστουγεννιάτικη μάγισσα συνδυάζει το Halloween και τον Άγιο Βασίλη σε ένα. Τα χαρακτηριστικά της που θυμίζουν μάγισσα είναι παραπλανητικά. Στην πραγματικότητα είναι μια καλή νοικοκυρά που μεταμορφώθηκε σε καλή μάγισσα και η ιστορία ξεκίνησε την εποχή της Γέννησης του Χριστού.

Η Befana φέρνει γλυκά και δώρα στα φρόνιμα παιδιά τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου. Επίσης, σκορπά τη σκόνη και τα προβλήματα της περασμένης χρονιά πριν ανεβεί στο σκουπόξυλό της και φύγει. Φυσικά, ως αντάλλαγμα, παίρνει κρασί. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τους Ιταλούς!

Κάτι συμβαίνει με την κοιλιά του Άγιου Βασίλη στην Ιαπωνία

Ο παγκοσμίως γνωστός Άγιος Βασίλης με τη συνηθισμένη του μορφή θυμίζει πολύ έναν από τους επτά τυχερούς θεούς της Ιαπωνίας σε περισσότερα χαρακτηριστικά από τη φουσκωτή κοιλιά. Ο Hotei, που σημαίνει “υφασμάτινος σάκος” είναι ο ευτραφής, μισοντυμένος φύλακας των παιδιών (μεταξύ άλλων) στη Γιαπωνέζικη κουλτούρα. Έχει ένα πλατύ χαμόγελο και κουβαλά ένα σάκο όπως και ο γνωστός Άη Βασίλης, αλλά ο δικός του σάκος περιέχει πολύ περισσότερα από παιχνίδια. Θεωρείται ότι είναι γεμάτος με τύχη ίση με τα βάσανα όλου του κόσμου.

Μια κακιά χριστουγεννιάτικη κατσίκα που έγινε καλή στη Φινλανδία

Ενώ η μαζικά διαδεδομένη εικόνα του Άγιου Βασίλη έχει επηρεαστεί κυρίως από μια παλιά διαφήμιση της Coca Cola, κάποια εποχή ο Χριστιανισμός ήταν αυτός που διαμόρφωνε πολλές από τις παραδόσεις των Χριστουγέννων. Στη Φινλανδία, ο Άγιος Βασίλης είναι ένας συνδυασμός αυτών των δυο.

Όμοια με τον Krampus, η Χριστουγεννιάτικη κατσίκα γνωστή ως Joulupukki, έχει παγανιστικές ρίζες και δυσοίωνη φήμη. Σύμφωνα με την ιστορία, άνδρες ξεκίνησαν να ντύνονται ως κατσίκες, εκπροσωπώντας τα κακά πνεύματα που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα απαιτώντας φαγητό από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αργότερα ήρθε ο μοντέρνος Άγιος Βασίλης και δημιουργήθηκε ένας παραμυθένιος συνδυασμός. Ο Άγιος Βασίλης του ήμερα στη Φινλανδία δε θυμίζει κατσίκα που ζητάει, αντιθέτως δίνει.

Τα παιδιά των Χριστουγένναν στην Ισλανδία έχουν αναμφίβολα θράσος

Αυτοί οι 13 μικροί απατεώνες της Ισλανδικής παράδοσης είναι γνωστοί για το ότι κάνουν φάρσες σε ανυποψίαστες οικογένειες για 13 νύχτες πριν τα Χριστούγεννα. Καθένας έχει όνομα ανάλογα με την ιδιαίτερη αταξία που θα κάνει, που περιλαμβάνει από χτύπημα πόρτα και γλείψιμο κουταλιών μέχρι κλέψιμο λουκάνικων. Επίσης αφήνουν μικρά δωράκια, συνήθως δίπλα ή μέσα σε παπούτσια.

Τα παιδιά των Χριστουγέννων συνήθως γυρνούν με τη γάτα τους η οποία απολαμβάνει να τρώει άτακτα παιδιά, προφανώς κάθε χριστουγεννιάτικη παράδοση εστιάζει στα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα. Προσοχή στο πιο άτακτο από όλα τα παιδιά, σε αυτό που κρυφοκοιτάζει από το παράθυρο!

Με την ευκαιρία των εορτών ανακαλύψτε πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Βραζιλία εν μέσω καλοκαιριού;

Τα Χριστούγεννα θέλουν χορό στη Λιβερία

Τα Χριστούγεννα στη Λιβερία είναι ένα πάντρεμα παραδόσεων και πολιτισμών. Φανταστείτε μια δυτικοποιημένη εκδοχή του Άγιου Βασίλη και κάποιον να παίζει το ρόλο ενός ρακένδυτου γέρου ζητιάνου που χορεύει στο ρυθμό των Αφρικάνικων κρουστών. Το ντουέτο που χορεύει περνά από τους δρόμους, φέρνοντας χαρά στα πλήθη, ως αντάλλαγμα μικρών δώρων ή χρημάτων.

Παρόλο που η διεθνής επιρροή έχει παίξει το ρόλο της στην εορταστική τελετουργία της Λιβερίας, ο γέρος ζητιάνος εκπροσωπεί μια πολύ ζωντανή πλευρά της λιβερικής κουλτούρας. Ο χαρακτήρας προέρχεται από τους δαίμονες.

Μεγάλα, εορταστικά…κακά στην Ισπανία

Στην Καταλονία, την περιοχή στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, συναντάμε ίσως έναν από τους πιο ασυνήθιστους τρόπους να λάβει κανείς δώρα από τον Άγιο Βασίλη. Είναι κανόνας να έχει κάθε σπίτι ένα κούτσουρο, τον Tió de Nadal (θείος των Χριστουγέννων) που κάθεται μέχρι να…κάνει κακά βγάζοντας τα δώρα. Υπάρχει ακόμα και τραγούδι για το κούτσουρα και τα κακά του!

Από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά ταΐζουν και φροντίζουν το κούτσουρο που στέκεται σε πόδια, έχει ζωγραφισμένο πρόσωπο και κόκκινο καπέλο, και…ξεφορτώνει ένα σωρό δώρα! Μια μεγάλη κουβέρτα τυλίγεται γύρω από το κούτσουρο για να το κρατά ζεστό, ή, ίσως, να κρύψει αυτά που θα βγάλει από μέσα του.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ