Ενημερώθηκε στις 8 Μαρτίου 2017, 16:28

Mπορεί στο άκουσµά τους το πρώτο που µας έρχεται στον νου να είναι η Πάτρα και η Ξάνθη, αλλά σπάνια αποκριατικα έθιµα δίνουν το δικό τους χρώµα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, συνιστωντας λογο για απόδραση!

- Advertisement -

Ρεπορτάζ – Κείμενο: Γιώργος Λ. Παπαχατζής ([email protected])

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης θα γνωρίσετε πολύ ξεχωριστά κρητικά συµβολικά έθιµα όπως οι καντάδες και η εκφώνηση/αντιφώνηση του βασιλιά Καρνάβαλου, ενώ εντύπωση θα σας κάνουν και οι χειροποίητες στολές των καρναβαλιστών και τα άρµατα από οικολογικά υλικά.
Μη χάσετε: Τις κρητικές παραδοσιακές καντάδες την Παρασκευή 24/02, που ξεσηκώνουν το πλήθος µε παραδοσιακούς χορούς και µουσική υπό τους ήχους της λύρας, του λαούτου και του µαντολίνου – ώρα έναρξης 18:30, πλ. Αγνώστου Στρατιώτη (www.rethymnocarnival.gr).

ΑΜΦΙΣΣΑ

Το καρναβάλι εδώ είναι σηµείο αναφοράς µε αποκορύφωµα τη «νύχτα των στοιχειών» στη γραφική συνοικία Χάρµαινα το τελευταίο Σάββατο των αποκριών.
Μη χάσετε: Στο πολιτιστικό κέντρο στις 17:30 (20 µ. από την πλατεία Ησαΐα) διαλέξτε τη στολή σας και ξεχυθείτε µε το πλήθος που θα περάσει από την πλατεία Κεχαγιά όπου θα δείτε τα «στοιχειά» να παλεύουν µεταξύ τους (www.dimosdelfon.gr).

ΝΑΟΥΣΑ

Την τιµητική τους εδώ έχουν οι «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα τελετουργικό που θα σας αφήσει άφωνους µπροστά στις επιβλητικές µορφές τους. Τις Μπούλες (δηλαδή τις νύφες) τις υποδύονται άντρες µασκαράδες (έθιµο που έλκει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία).
Μη χάσετε: Στις 19/02 και ώρα 11:00 στο Δηµαρχείο θα παρακολουθήσετε το έθιµο µε τους αρχηγούς των «µπουλουκιών» (οµάδων) που ζητάνε το «κλειδί», δηλαδή την άδεια από τον δήµαρχο για να χορέψουν (www.naoussa.gr).

 

ΣΥΡΟΣ

Θα σας ξεσηκώσει µε το έθιµο «Ζεϊµπέκια» (πολεµικός χορός αντρικών ζευγαριών µε θέµα την απαγωγή της γυναίκας του πρώτου καπετάνιου, την αρχιχανούµισσα) και βέβαια µε τη µεγάλη παρέλαση που ξεκινάει από το λιµάνι.
Μη χάσετε: Τη µοντέρνα διάσταση των συριανών αποκριών… µε µια ξεχωριστή εµπειρία: το 3ο κυνήγι του χαµένου λουκουµιού, ένα παιχνίδι εξερεύνησης γεµάτο γρίφους και εκπλήξεις από την οµάδα «λουκουµόσκονη» µε την πρώτη του δοκιµασία να αρχίζει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 11:00 στο αίθριο του Δηµαρχείου! Για συµµετοχές απευθυνθείτε στο krimenoloukoumi.wordpress.com.

ΚΟΖΑΝΗ


Εδώ οι αποκριές ξεσηκώνουν µικρούς και µεγάλους για 12 ολόκληρες µέρες, από την Τσικνοπέµπτη µε το άναµµα των φανών στις γειτονιές (δηλαδή τις φωτιές µε τον κόσµο που χορεύει γύρω γύρω στο άκουσµα παραδοσιακών τραγουδιών πικάντικου περιεχοµένου) µέχρι το απόγευµα της Καθαράς Δευτέρας!
Μη χάσετε: Εκτός από τη µεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς στις 15:00 στην Παύλου Μελά, ακολουθήστε τους Κοζανίτες για να δείτε το έθιµο του φανού και να δοκιµάσετε κιχιά, την παραδοσιακή κοζανίτικη τυρόπιτα (www.kozanh.gr).

Διαβάστε ακόμα περισσότερες προτάσεις για τις Απόκριες στο Icons Travellers που κυκλοφορεί!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ