Πικάντικα φαγητά

Αν είστε λάτρεις του πικάντικου φαγητού, αυτά είναι τα 10 καλύτερα spicy φαγητά του κόσμου που πρέπει να δοκιμάσετε!

Σε κάποιους αρέσει το καυτερό φαγητό και σε άλλους αρέσει το ακόμα πιο καυτερό! Όταν πρόκειται για τα καλύτερα πικάντικα πιάτα του κόσμου, τη διαφορά κάνουν οι καυτερές πιπέριές, ο σωστός συνδυασμός γεύσεων και η μακρά παράδοση και ιστορία που αγαπά τα μπαχαρικά.

«Τα πικάντικα τρόφιμα, ή τουλάχιστον τα καρυκεύματα, ξεκάθαρα προηγούνται της ιδέας των χωρών και της κουζίνας τους για πολύ, πολύ καιρό», λέει ο Ινδός συγγραφέας Saurav Dutt, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για τα πιο πικάντικα φαγητά.

«Κάθε πικάντικο συστατικό έχει έναν άγριο πρόγονο», λέει. «Τζίντζερ, χρένο, μουστάρδα, τσίλι και ούτω καθεξής έχουν προκατόχους που οδήγησαν στην εξημέρωσή τους». Ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών χρησιμοποιούσαν ιστορικά διάφορα άγρια ​​συστατικά για να αρωματίσουν τα φαγητά τους, λέει ο Dutt, και υπάρχουν πολλά συστατικά σε όλο τον κόσμο που μπορούν να δώσουν μια πικάντικη γεύση σε ένα πιάτο ή να σταθούν μόνα τους.

Οι πιπεριές – κορυφαίο συστατικό για καυτερά πιάτα- βαθμολογούνται στην κλίμακα Scoville Heat Units , η οποία μετρά την καψαϊκίνη και άλλα ενεργά συστατικά των πιπεριών τσίλι. Με αυτό το μέτρο, το Carolina Reaper (ποικιλία καυτερής πιπεριάς) είναι από τα πιο καυτά στον κόσμο, ενώ τα habaneros, τα σκωτσέζικα καπό και τα bird’s eye chiles είναι λίγο πιο κάτω στην κλίμακα.

Γεμάτα με πιπεριές, σεράνο, πιπεριές τσίλτεπιν, κόκκους πιπεριού Σετσουάν που μουδιάζουν το στόμα και πολλά άλλα, τα παρακάτω 10 πικάντικα πιάτα από όλο τον κόσμο είναι καυτερά με τον πιο νόστιμο τρόπο.

1.Σούπα Egusi, Νιγηρία

Το Ata rodo – κόκκινα σκωτσέζικα καπό / ποικιλία πιπεριών τσίλι – βάζει τη φωτιά στη διάσημη πικάντικη σούπα της Νιγηρίας. Το Egusi παρασκευάζεται με το χτύπημα των σπόρων από το πεπόνι egusi, ένα γηγενές φρούτο της Δυτικής Αφρικής που σχετίζεται με το καρπούζι.

Εκτός από το ότι είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, οι σπόροι του πεπονιού χρησιμεύουν για να πήξουν και να προσθέσουν υφή και γεύση στο μείγμα της σούπας από κρέας, θαλασσινά και φυλλώδη λαχανικά. Μαζί με αυτό το πιάτο σερβίρονται συχνά γιαμ, βοηθώντας στο να μετριαστεί την καύση των σκωτσέζικων καπό.

Σούπα Egusi, Νιγηρία

2.Hot pot Sichuan, Κίνα

«Η χαρά αυτού του πιάτου δεν είναι μόνο τα υπέροχα συστατικά της κανέλας, του γαρίφαλου, του αστεροειδή γλυκάνισου και, φυσικά, του πιπεριού Σετσουάν, αλλά το γεγονός ότι μπορείτε να βάλετε ακριβώς ό,τι σας αρέσει στον πικάντικο ζωμό», λέει ο Βρετανοκινέζος σεφ Kwoklyn Wan, συγγραφέας του «The Complete Chinese Takeout Cookbook».

Η πάπια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, το χοιρινό, το αρνί και τα εποχιακά λαχανικά είναι όλα όσα πρέπει να ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να σιγοβράσουν σε ένα ζωμό που μουδιάζει το στόμα με κόκκους πιπεριού Σετσουάν και αποξηραμένες πιπεριές Σετσουάν (η σάλτσα που σερβίρεται στο πλάι συχνά έχει πάστα τσίλι, επίσης).

Γνωστό και ως ζεστό Chongqing, το πιάτο λέγεται ότι προήλθε ως δημοφιλές φαγητό μεταξύ των βαρκάρηδων του ποταμού Yangtze. Το απολαμβάνουν όσοι μπορούν να χειριστούν τη κάψα του σε όλη την Κίνα, και φυσισκά και αλλού σε όλο τον κόσμο.

Hot pot Sichuan, Κίνα


3.Som tam, Ταϊλάνδη

Από την επαρχία Isaan της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης που αγαπά τα μπαχαρικά, αυτή η φρέσκια και φλογερή σαλάτα είναι βασικό πιάτο στα ταϊλανδέζικα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και είναι επίσης δημοφιλής στο γειτονικό Λάος.

Το Som tam έχει πράσινη (άγουρη) παπάγια για το κύριο συστατικό της, η οποία συνήθως είναι ζουλιέν. Στη συνέχεια, η παπάγια περιχύνεται με φασόλια (συνήθως πράσινα) και ένα μείγμα από γευστικά ασιατικά προϊόντα που περιλαμβάνουν χυμό ταμαρίνδου, αποξηραμένες γαρίδες, σάλτσα ψαριού και πάστα από ζαχαροκάλαμο, μεταξύ άλλων συστατικών. Τα τσίλι της Ταϊλάνδης, τα λεγόμενα και bird’s eye chiles, δίνουν στη σαλάτα το απαραίτητο καυτερό στοιχείο.

Som tam, Ταϊλάνδη

4.Κοτόπουλο Peri-peri, Μοζαμβίκη και Αγκόλα

Οι Πορτογάλοι εισήγαγαν αυτό το πικάντικο πιάτο γνωστό και ως κοτόπουλο peri-peri στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη ήδη από τον 15ο αιώνα, όταν ανακάτευαν τα αφρικανικά τσίλι με ευρωπαϊκά υλικά ( piri-piri σημαίνει «πιπέρι πιπέρι» στα Σουαχίλι). Και είναι η ζωηρή κόκκινη πιπεριά με το ίδιο όνομα που φέρνει την πικάντικη γεύση σε αυτό το πολύπλοκο, πολυεπίπεδο και νόστιμο πιάτο.

Τα κομμάτια κοτόπουλου Piri-piri μαρινάρονται σε τσίλι, ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και βότανα όπως βασιλικός και ρίγανη για μια φλογερή γεύση που συνδυάζει αλμυρό, ξινό και γλυκό. Το πιάτο είναι επίσης δημοφιλές στη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται συχνά στο μενού σε πορτογαλικά εστιατόρια.

Κοτόπουλο Peri-peri, Μοζαμβίκη και Αγκόλα


5.Φτερούγες κοτόπουλου Buffalo, Ηνωμένες Πολιτείες

Οι φτερούγες κοτόπουλου με μπύρα και βουβάλι είναι τόσο αμερικανικές όσο και τα χάμπουργκερ . Και αν δεν τα τρώτε μαζί με μπαστουνάκια σέλινου και μια σάλτσα ραμέκιν – παραδοσιακό ντιπ με μπλε τυρί- χάνετε τη μισή απόλαυση!

Ένα βασικό αθλητικό μπαρ σε αλυσίδες εστιατορίων όπως το Buffalo Wild Wings και πιο εκλεπτυσμένα εστιατόρια από την Αλάσκα έως το Maine, οι φτερούγες αποτελούνται στην πραγματικότητα από τα μέρη των φτερών που ονομάζονται drumettes και wingettes, τα οποία έχουν το περισσότερο κρέας.

Οι φτερούγες Buffalo, που λέγεται ότι εφευρέθηκαν σε ένα μπαρ στο Buffalo της Νέας Υόρκης, το 1964, είναι από τα πιο πικάντικα παρασκευάσματα (άλλες δημοφιλείς παραλλαγές περιλαμβάνουν τα φτερά teriyaki και τα φτερά σκόρδου με μέλι). Κάντε τα όσο spicy θέλετε χρησιμοποιώντας μια σάλτσα που περιλαμβάνει πιπέρι καγιέν, βούτυρο, ξύδι, σκόνη σκόρδου και σάλτσα Worcestershire.

Φτερούγες κοτόπουλου Buffalo, Ηνωμένες Πολιτείες

6.Γαρίδες aguachiles, Μεξικό

Παρόμοιο με το ceviche, αλλά περισσότερo σε ποσότητα, αυτό το πιάτο με ωμές μαριναρισμένες γαρίδες από τη δυτική πολιτεία Sinaloa του Μεξικού (και ένα βασικό προϊόν κατά μήκος της χερσονήσου Baja, επίσης) έχει τόσο καλή γεύση όσο φαίνεται.

Οι μικροσκοπικές αλλά ισχυρές πιπεριές τσιλτεπίν (μοιάζουν με λαμπερά μικρά μούρα), που καλλιεργούνται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, βάζουν την πικάντικη πινελιά να συμβεί στις γαρίδες aguachiles , που σημαίνει «πιπερόνερο». Εάν δεν μπορείτε να τις βρείτε, οι πιπεριές serrano και jalapeño είναι επίσης κατάλληλες για το πιάτο.

Μαρινάρετε τις ωμές γαρίδες με υλικά όπως χυμό λάιμ, κόλιαντρο, κόκκινο κρεμμύδι και αγγούρι και απολαύστε με τραγανές τοστάδες.

Γαρίδες aguachiles, Μεξικό

7.Ayam betutu, Ινδονησία

Δημοφιλές στα νησιά Μπαλί και Λομπόκ της Ινδονησίας, συγκεκριμένα, ολόκληρο αυτό το πιάτο με κοτόπουλο είναι γεμιστό με μια έντονα αρωματική πάστα μπαχαρικών ( betutu ) που συνήθως περιλαμβάνει ένα μείγμα από φρέσκες καυτερές πιπεριές τσίλι, galangal (μια ρίζα που σχετίζεται με το τζίντζερ), ασκαλώνια, σκόρδο, κουρκουμά και πάστα γαρίδας, μεταξύ άλλων συστατικών.

Στη συνέχεια, το κοτόπουλο τυλίγεται σε φύλλα μπανάνας και μαγειρεύεται στον ατμό, βγάζοντας ακόμη περισσότερο τα αρώματά του και αρωματίζοντας το κοτόπουλο στο μέγιστο. Το καλύτερο, το ayam betutu παρουσιάζεται συχνά σε θρησκευτικές τελετές στο Μπαλί, αλλά θα το βρείτε και σε εστιατόρια που ειδικεύονται σε αυτό σε όλα τα νησιά.

Ayam betutu, Ινδονησία

8.Pad ka Prao, Ταϊλάνδη

Ένα εξαιρετικό πιάτο όταν θέλετε κάτι χορταστικό –αλλά πικάντικο– το pad ka prao είναι ένα βασικό φαγητό στην Ταϊλάνδη, όπου θα το βρείτε σε προσφορά σε πάγκους δίπλα στο δρόμο και εστιατόρια παντού από την Μπανγκόκ μέχρι τα νησιά.

Θεωρείται το ταϊλανδέζικο ισοδύναμο ενός σάντουιτς ή ενός burger, το πιάτο είναι ένα μείγμα από κιμά χοιρινού κρέατος, πικάντικες πιπεριές τσίλι Ταϊλάνδης και ιερό βασιλικό και μπορείτε να το παραγγείλετε όσο πικάντικο θέλετε. Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να γαρνίρεται με ένα τηγανητό αυγό.

Pad ka Prao, Ταϊλάνδη

9.Phaal Curry, Μπέρμιγχαμ, Αγγλία (από το Μπαγκλαντές)

Αυτό το βρετανο-ασιατικό κάρυ με βάση την ντομάτα, που εφευρέθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, από βρετανούς εστιάτορες από το Μπαγκλαντές πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο πικάντικα κάρυ στον κόσμο.

«Συνήθως η σάλτσα έχει βάση ντομάτας με τζίντζερ, σπόρους μάραθου και άφθονες ποσότητες τσίλι, χαμπανέρο ή σκωτσέζικο καπό, πιπεριές», λέει ο Ινδός συγγραφέας Saurav Dutt.

Μέχρι και 10 τύποι πιπεριών μπορεί να μπουν στο phaal curry, λέει, συμπεριλαμβανομένων των chiles και του bhut jolokia (γνωστό και ως πιπεριά φάντασμα, είναι μια από τις πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο). Ακόμη πιο καυτερό από το vindaloo, αυτό το πιάτο είναι γεμάτο γεύση αν σας αρέουν τα (πολύ) καυτερά!

Phaal Curry, Μπέρμιγχαμ, Αγγλία

10. Penne all’arrabbiata, Ιταλία

Το όνομα αυτού του κλασικού ρωμαϊκού πιάτου ζυμαρικών σας δίνει μια ιδέα για το τι να περιμένετε. «Arrabbiata» σημαίνει «θυμωμένος» στα ιταλικά. Και οι πέννες all’arrabbiata συνδυάζουν τα σχετικά απλά ζυμαρικά πέννες με φλογερές γεύσεις από τη σάλτσα (sugo all’arrabbiata).

«Το peperoncino (κόκκινη πιπεριά τσίλι) είναι αυτό που κάνει αυτή τη σάλτσα «θυμωμένη» ( arrabbiata ) ή πικάντικη», είπε ο Chris MacLean της Open Tuesday Wines με έδρα την Ιταλία.

Για να δαμάσει τις καυτερές πιπεριές σε αυτό το πιάτο με βάση το σκόρδο και την ντομάτα με ένα καλό ποτήρι κόκκινο κρασί, ο MacLean συνδυάζει την penne all’arrabbiata με ένα κρασί Cesanese (ποικιλία σταφυλιου), επίσης από την περιοχή του Λάτσιο της Ρώμης.

«Ένα κρασί που είναι βαρύ θα ανέβαζε τη θερμότητα (στο πιάτο) στο στόμα σας και θα καθιστούσε το κρασί άγευστο», λέει γι αυτό χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο.

 Penne all'arrabbiata, Ιταλία

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ