Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens
ΑρχικήTravelΣε αυτή τη χώρα ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Σε αυτή τη χώρα ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Πρόκειται για έναν ταξιδιωτικό προορισµό απόλυτα εξωτικό, µε υπέροχες παραλίες, τοπία που συγκλονίζουν, άγρια ζωή, ποικιλοµορφία αλλά και πρωτοπόρο τρόπο ζωής, πρόκειται για την Κόστα Ρίκα!

Κόστα Ρίκα

Είναι από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αµερικής µε περίπου 5 εκατ. κατοίκους. Διακρίνεται για την πολιτική της σταθερότητα, χαρακτηριστικό που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν διαθέτει στρατό! Κι αυτό µάλιστα τη στιγµή που σε γειτονικές της χώρες επικρατεί µεγάλη αστάθεια.

- Advertisement -

Ενδεικτικό είναι ότι αν χρειαστεί, καταφεύγει στους ευρωπαϊκούς θεσµούς και στα διεθνή δικαστήρια για να λύσει οποιαδήποτε διαφορά. Η Κόστα Ρίκα, φηµίζεται επίσης για την οικολογική της συνείδηση ενώ αυτό που την κάνει παγκοσµίως γνωστή, πρωτοπόρα και… παράδειγµα προς µίµηση είναι οτι κατά γενική οµολογία έχει τους πιο ευτυχισµένους ανθρώπους στον κόσµο!

Πεζοπορία στη ζούγκλα τροπικού δάσους  με φόντο τον καταρράκτη

Για πολλούς ταξιδιώτες βρίσκεται στην κορυφή της λίστα τους καθώς αποτελεί ένα ονειρεµένο προορισµό. Δικαιολογηµένα. Όχι µόνο λόγω του ότι πρόκειται για έναν ανερχόµενο προορισµό µε environmental- friendly προφίλ, αλλά και για το γεγονός ότι είναι µια καταπράσινη χώρα (για την ακρίβεια η πιο «πράσινη» του κόσµου) µε πολύ καλό κλίµα που δεν γνωρίζει τι σηµαίνει παγωνιά, πλουσιότατη φύση και φιλόξενους, χαµογελαστούς ανθρώπους!

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «θαύµα της φύσης», ενώ το όνοµά της µεταφράζεται ως «πλούσια ακτή». Και µπορούµε να πούµε ότι είναι όντως έτσι, αφού παρ’ ότι καταλαµβάνει µόλις το 0.03% της επιφάνειας της γης, παράλληλα περιλαµβάνει το 6% της συνολικής χλωρίδας και πανίδας της! Το «moto» των ανθρώπων που ζουν στην Κόστα Ρίκα, είναι «Pura Vida» που σηµαίνει «Αγνή Ζωή»!

Κρεμαστή γέφυρα Monteverde Cloud forest
Κρεμαστή γέφυρα Monteverde Cloud forest
Καταρράκτης Κόστα Ρίκα

«Pura Vida»

Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα (εκεί θα τους ακούσετε ως «ticos»), θεωρούνται από τους πιο ευτυχισµένους ανθρώπους του κόσµου, διότι η στάση τους είναι πολύ θετική απέναντι στη ζωή. Αντιµετωπίζουν την όποια δυσκολία µε ηρεµία, ενσυναίσθηση και ευγνωµοσύνη, γιατί από µικροί µαθαίνουν να είναι ευγνώµονες για τη ζωή και να αντιµετωπίζουν τα προβλήµατα της καθηµερινότητας µε τον τρόπο που τους αρµόζει δηλαδή ως αναπόφευκτα προβλήµατα που είναι µέρος της ζωής και τίποτα παραπάνω.

Η κουλτούρα των Κοσταρικανών έχει ως βάση την παιδεία, την ευγένεια και την γενναιοδωρία. Οι Ticos είναι γνωστοί για την φιλοξενία τους και την ευγενή στάση προς τους ξένους χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι αγγίζει τα όρια της δουλοπρέπειας, κάθε άλλο… θα καταλάβετε από την αρχή κιόλας που θα συναναστραφείτε ντόπιους ότι η ευγένεια που θα σας προσεγγίσουν είναι ένα έµφυτο χαρακτηριστικό τους όπως και η ηρεµία µε την οποία συµπεριφέρονται και αντιδρούν.

Πουλιά στο πάρκο La Fortuna τρώνε καρπούζι που αφήνουν οι επισκέπτες
Πουλιά στο πάρκο La Fortuna τρώνε καρπούζι που αφήνουν οι επισκέπτες

Η Κόστα Ρίκα κλείνει το μάτι στην οικολογία

Εκτός από τη φιλοσοφία της ζωής, η Κόστα Ρίκα φηµίζεται και για την ευαισθησία της ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και εν γένει την οικολογική της συµπεριφορά. Αυτή η χώρα είναι ο ορισµός του eco-travel!

Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, από τις οποίες σύµφωνα µε το Ινστιτούτο Ηλεκτρισµού της χώρας, το 2018 κάλυψε το 98,1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια! Η Κυβέρνησή της, έχει ως στόχο ως το 2021 να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να γίνει η πρώτη χώρα µε µηδενικές εκποµπές άνθρακα.

Κόστα Ρίκα: Dream trip στη χώρα που ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο!
Πολυτελές οικολογικό κατάλυμα στο τροπικό δάσος Puerto Yielo de Talamanca

Η τεράστια βιοποικιλότητα και η οικολογική µατιά, έκαναν την Κόστα Ρίκα έναν από τους αγαπηµένους «Eco-Travel» προορισµούς του κόσµου. Έχουν επενδύσει στον οικοτουρισµό και «adventure tourism», εκµεταλλευόµενοι τη φύση µε τέτοιον τρόπο που δεν τη βλάπτουν. Τα eco-resorts, κολοσσών όπως η «Four Seasons», αναπτύσσονται ραγδαία σε ζούγκλες της Κόστα Ρίκα και παρθένες παραλίες µε τις γιγάντιες χελώνες, ακολουθώντας ερευνητικά µοντέλα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Το να διατηρηθεί το φυσικό κάλλος του τόπου τους αναλλοίωτο άλλωστε, έχει γίνει σκοπός ζωής γι’ αυτούς.

Από την άλλη, ο παρθένος οικολογικός πλούτος της χώρας όπως είναι επόµενο έχει γίνει κατά καιρούς στόχος πολυεθνικών και πολλών ακόµα εταιρειών που εποφθαλµιούν την εκµετάλλευση της γαλήνιας αυτής γης µε τη ζούγκλα, τις µοναδικές παραλίες, τους καταρράκτες, την άγρια οµορφιά της φύσης, την πλούσια πανίδα.

Μπροστά στον Ειρηνικό ωκεανό με φόντο το ηλιοβασίλεμα
Μπροστά στον Ειρηνικό ωκεανό με φόντο το ηλιοβασίλεμα
Η θέα ηφαιστείου μέσα από την πυκνή βλάστηση τροπικού δάσους της Κόστα Ρίκα
Η θέα ηφαιστείου μέσα από την πυκνή βλάστηση τροπικού δάσους της Κόστα Ρίκα

Οικονομική & Κοινωνική κατάσταση

Η Κόστα Ρίκα, καταλαµβάνει πάντα την πρώτη θέση στις λίστες µε τους πιο ευτυχισµένους ανθρώπους. Το προσδόκιµο ζωής είναι µεγαλύτερο σε σχέση µε άλλες χώρες. Ένας από τους λόγους για τους οποίους συµβαίνει αυτό, είναι η θετική τους στάση απέναντι στη ζωή.

Ένας όµως από τους κυριότερους, είναι η οικονοµική της σταθερότητα και ανάπτυξη αλλά και η πολιτική κατάστασ. Ο κατώτατος µισθός είναι 600 δολάρια, ο πιο ψηλός στην Κεντρική Αµερική και από τους υψηλότερους σε όλη τη Λατινική Αµερική. Λόγω του κλίµατος, οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα δεν χρειάζονται κλιµατισµό, θέρµανση, ούτε καν παλτό. Κάτι που συµβάλλει στη διατήρηση οικονοµίας στα νοικοκυριά.

Από την άλλη, έχουν ένα πρότυπο σύστηµα υγείας. Η χώρα καταλαµβάνει µια από τις πρώτες θέσεις στον κόσµο όσον αφορά στη άψογη λειτουργία των νοσοκοµείων της και εν γένει την περίθαλψη των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών. Τέλος, η χώρα διαθέτει το υψηλότερο ίσως ποσοστό αλφαβητισµού στη Λατινική Αµερική µε το εντυπωσιακό ποσοστό του 94,9%!

Ο αλφαβητισµός και η εκπαίδευση των κατοίκων ήταν και παραµένει ένας από τους κύριους στόχους της πολιτικής ηγεσίας ενώ οικονοµικοί πόροι που προέκυψαν από την κατάργηση του στρατού διατέθηκαν στην εκπαίδευση, γεγονός που φαίνεται εκ τους αποτελέσµατος, ότι πέτυχε.

Πολύχρωμο παραδοσιακό κάρο που τραβούν βόδια σε έναν ομιχλώδη επαρχιακό δρόμο Κόστα Ρίκα
Πολύχρωμο παραδοσιακό κάρο που τραβούν βόδια σε έναν ομιχλώδη επαρχιακό δρόμο

Ελληνικές πόλεις στην Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα είναι ένα φιλελληνικό µέρος, κάτι που αποδεικνύεται και από τη στάση της απέναντι στους οµογενείς που ζουν εκεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές και πόλεις µε ελληνικά ονόµατα. Grecia (Ελλάδα), Atenas (Αθήνα), και Esparta (Σπάρτη), είναι 3 πόλεις της χώρας µε σαφής αναφορά στη δική µας χώρα. Στα λεωφορεία, θα δείτε επιγραφές που αναφέρουν: «Επισκέψου την Αθήνα – Το καλύτερο κλίµα στον κόσµο». Μην µπερδευτείτε όµως! Μιλάνε για τη δική τους Αθήνα…

Παταγονία: Ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην παγωμένη Εδέμ… Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες

Γαστρονομία

Η κουζίνα της Κόστα Ρίκα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Gallo Pinto, ρύζι αναµειγµένο µε µαύρα φασόλια και αυγά, είναι το εθνικό τους πιάτο ενώ ιδιαίτερα δηµοφιλή είναι το plantain (ένα είδος µπανάνας), το κρέας και το ψάρι. Συνήθως συνοδεύουν το φαγητό τους µε καφέ ή χυµό. Το επιδόρπιο φυσικά είναι φρούτα, αφού η τοπική παραγωγή είναι ιδιαίτερα πλούσια ενώ στα must try ανήκει το Arroz con leche (ένα επιδόρπιο που µοιάζει µε το δικό µας ρυζόγαλο).

 κουζίνα της Κόστα Ρίκα  ψάρι
 κουζίνα της Κόστα Ρίκα τοπικό πιάτο
 κουζίνα της Κόστα Ρίκα παραδοσιακό πιάτο με μπανάνες
τροπικά φρούτα Κόστα Ρίκα

Top αξιοθέατα

Όπως είναι λογικό η χώρα φηµίζεται για τα µοναδικά, φυσικά κυρίως, αξιοθέατα της όπως και για τις δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, από ποτάµια για rafting και kayak, µονοπάτια για πεζοπορία, παραλίες για surf και diving, τα κατάλληλα ύψη για bungee jumping, γενικά ότι δραστηριότητα µπορείτε να φανταστείτε θα τη βρείτε εδώ και όσο πιο τολµηρός είστε τόσο το καλύτερο! Παρακάτω έχουµε συγκεντρώσει κάποια από τα σηµεία εκείνα που πρέπει να µπουν στη λίστα σας… Κατά τ’ άλλα, περιπλανηθείτε ελεύθερα!

snorkeling Κόστα Ρίκα
Yoga σε open studio κατά το ηλιοβασίλεμα Κόστα Ρίκα
στη φύση της Κόστα Ρίκα

Διαβάστε τη συνέχεια του ταξιδιού εδώ….

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,300LikesΚάντε Like
88,190 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ